Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyerekkorod kismotorja a friss Forbesban

A kismotorra nagyon régóta készültünk, de valahogy soha nem volt rá alkalom. Mire nem jó egy retró-szám! Amikor először meghallottuk, mi is rácsodálkoztunk: nahát, ez magyar!? És az ilyen témák a legjobbak. Igen, arról a kismotorról van szó, amin mindannyian ültünk gyerekként – vagy a gyerekeink ültek, ülnek rajta. A fekete, sárga, zöld, piros műanyagból készült járgányról, amivel nagyon lehet repeszteni.

retro_cover

erdekel-200x200-2017-014

A mostani számban a kismotor – még a szocializmusban induló – sztorija is benne van, ahogy számos más 1990 előtt indult márkáról is írunk. Van, amelyik nagyon megy (Márka); van, amelyik kicsiben dolgozik, de jól van (Trapper); s olyan is, amelyik éppen most akar nekifutni és kihasználni egy régi márka ismertségét (Bedeco). Mindegyik történet betekintést enged a szocialista üzleti világba is. Talán furcsa ez a szócsoport, de valóban volt ilyen – vagy valami ilyesmi – is. Politikai keretek között, politikai árnyékkal, de mégis volt ötlet, innováció, fejlesztés– sajnos nem mindig és nem mindenki számára nyitottan, de azért akadt.

motor

Pataki Ági három életét is bemutatjuk: ahogy a kor ikonjából, modelljéből– kockáztatva, de jól ismert nevére építve – Váci utcai butikos lett. Majd amikor a nagy láncok egy új, kisebb rendszerváltást hoztak a ruhaipar életében Budapesten is, csatlakozott férjéhez, Kovács Gáborhoz, és filmezni kezdett. Olyan munkák fűződnek a nevükhöz, mint az Üvegtigris vagy a Fehér tenyér.

retro_opener

A retró annyira beborítja a mostani számot, hogy a szokásos Üzlet/Pénz alaprovatok helyett egyszerűen csak a Retró/Nem retró felosztást használtuk. A nem retró rész tele van ingatlannal. Írunk Noah Steinbergről, aki fiatalként még New Yorkban láthatta a Forbes-család hajóját, ahogy a Hudson partjához állomásázott. Capitalist tool, ez volt ráírva nagybetűkkel. Akkor még nem sejtette, hogy Magyarország egyik legnagyobb befolyású ingatlanfejlesztőjeként a magyar Forbesban szerepel majd. Az általa vezetett és résztulajdonolt Wing sok mindent épít Budapesten és az országban. Például a jelenleg futó legnagyobb irodaberuházást, a Telekom-központot.

wing

Térképre tettük a kereskedelmi ingatlanok fővárosi piacán most futó legnagyobb beruházásokat is. Szép panoráma, hosszan lehet böngészni, s egyértelmű az üzenete: boom van. Mindez nemzetközi összehasonlításban még nem olyan nagy szám, de legalább már rajta vagyunk az európai térképen is, történik valami az ingatlanpiacon.

terkep

erdekel-200x200-2017-014

Oszd meg!