Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Frei, Lovasi, Bata – és 25% tó a júliusi Forbesban

Standon a júliusi Forbes, a címlapon Frei Tamás, aki félretette legújabb könyvét, hogy a kávézóláncára koncentrálhasson. Komolyan gondolja, hogy Magyarországnak versenyeznie kell a magyarokért. Nincs nyár Forbes Balaton-összeállítás nélkül: megnéztük milyen az új Füred – és elmentünk más tavas helyekre is: eldugottak, kicsik, de klasszak. 

Végre hozunk egy cseh cikket a magyar Forbesban. Vagy csak engem zavar, hogy mi, közép-európai népek többet tudunk a németekről, angolokról, franciákról, mint egymásról? Tudom, a nyelv, a történelem, a gazdasági erő. A lényeg, hogy tíz oldalon meséljük el a csehek Zwack-sztoriját (talán annál még nagyobbat is), a Pesten is jól ismert Bata történét.

A család erősebb volt, mint a történelem, és a vagyon, mi több, a cég, a gyárak megmaradtak.

A velünk egy kiadói csoportban lévő csehek jó munkát végeztek, így kiderül az is, hogy hol van Kanadában Batáék kis magánszigete, és mi történik az évenkénti, kötelező családi összejöveteleken.

Magánszigete abban a monacói tömegben is lehetett pár embernek, ahol Fekete Emese meg a cseh és a szlovák kollégák randevút adtak egymásnak. Mindannyian az EY Enterpreneur of the Year globális díjátadójára mentek. Idén mi, magyarok sem voltunk esélytelenek. Váradi József, a Wizz Air alapítója, az első Forbes címlapembere régiós céget épített fel egy kőkemény iparágban. A díjat mégsem vihette el, de nekünk legalább kiderült, hogy szereti az István, a királyt, és még pár ennél fontosabb dolog is, részletek Emese cikkében az 40. oldalon.

Frei Tamás szigetet nem vett magának, de két kontinensen él, és világpolgárnak tartja magát. Fókusza most nemzetközi kávézóláncán van, azt tökéletesíti és fejleszti, készülő könyvét hanyagolja. Mint mondja, kár, mert a migráció is fontos szerepet játszanak benne, a téma pedig egyre kevésbé újdonság. Az Oroszországban, Svájcban és Amerikában tanult Freiről Bánáti Anna írt portrét. (16. oldal)

A nyárnak 25 oldallal tisztelgünk balatoni és tavas mellékletünkkel, Bánlaki D. Stella szerkesztésében.

Térképen a legfontosabb balatoni változások, sorban utána helyszíni beszámolóink eldugott és kevésbé eldugott tavakról. Kedvencem a kutyás strand Délegyházán, közvetlenül a nudistastrand szomszédságában, Melis Dóra beszámolójában.

Akinek mindez túl könnyed olvasmány, készülhet az őszre Ács Gábor negyedéves jelentésével. A forint történelmi mélyponton, Trump egyre nagyobb lendülettel viszi felforgató politikáját, az olasz politikai helyzet egyre kilátástalanabb, az előző pénzügyi válság még túl közeli.

De a nyarat mégsem lehet csak nemzetközi és magyar politikával tölteni. Helyette és mellette itt a friss Forbes és a Forbes Next is. Utóbbi címlapján a szex jövője (és csak itt, magunk között szólok, hogy van egy második címlap is, csattanóval), de a Next valójában technológia, tudomány, jövő, és ennek megfelelően alakul a virtuális valóságon és internettel összekötött szexkütyükön túli tartalma is. Laza Bálint mindent megtett, hogy feldobja a nyarat.

 

"Nem a more, hanem a better visz előre. És ha van better, akkor előbb-utóbb more is lesz."