Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagymotorosok, akik életet mentenek – a Vérlovagok száznyolcvannal indulnak útnak, ha valamelyik kórházban sürgősen vérre van szükség

Ha egy kórházban hiány van vérkészítményekből, a Vérlovagok azonnal pótolják az Országos Vérellátó Szolgálat központi raktárából. Motorral, vérrel akár 13 perc alatt megteszik a Székesfehérvár–Budapest-távot, Youtube-csatornájukon emellett önkéntességre és felelős vezetéstechnikára tanítanak. Ötfős csapatukban színművész, vezetéstechnikai tréner és basszusgitáros is van.

Volt, hogy a műtő előtt kapták ki a kezükből az életmentő vért, de olyan is előfordult, hogy rájuk telefonáltak: már nem kell annyira sietni. Mentették már meg egy két hónapos kisbaba életét azzal, hogy Budapestről mindössze tizenhárom perc alatt értek le Székesfehérvárra a vérrel. A Vérlovagok csapata öt önkéntesből áll, akik sürgősségi vérszállítást vállalnak motorral heti öt napon át, huszonnégy órás ügyeletben.

Tavaly tavasz óta körülbelül százhúsz útjuk volt, mind balesetmentes, vagyis százhúsz ember életének a megmentéséhez járultak hozzá. Januárban, az idei első sürgősségi vérszállításukon például a megkülönböztetett jelzésű autójukkal huszonhárom perc alatt szállítottak Budapestről Tatabányára életmentő készítményt egy ötvenéves, súlyosan vérző betegnek. Ez az út alapesetben háromnegyed órás.

Youtube-csatornájukra eddig több mint tizenkétezren iratkoztak fel. Ide sürgősségi útjaikról töltenek fel videókat, közben vezetéstechnikai instrukciókat is megosztanak, például arról, hogyan segíthet egy átlagautós a forgalomban a megkülönböztető hang- és fényjelzéssel közlekedőknek.

A Vérlovagok teljes történetét a februári Forbes magazinban írtuk meg. A digitális verziót ide kattintva tudod megvenni, ha pedig beleolvasnál a lapba, itt megteheted:

Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!