Fotó: Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics magyarországi vezetője // fotó: Orbital Strangers
A magazin

Van-e értelme a járványhelyzetben áfacsökkentés helyett beruházni a fenntarthatóságba? Kiszámolták

Smejkál Péter
2020. október 04. 3 perc olvasás

Fazekas Dóra bevallása szerint nem szívesen mondja, hogy a klímaváltozással foglalkozik, mert erről mindenkinek van véleménye – holott pontosan tudja, hol áll a világ és mi lesz, ha nem lépünk kellő gyorsasággal egy fenntarthatóbb jövő felé. Dóra ráadásul olyan szereplőket ösztökél, akikhez az aktivisták szava nem mindig jut el; a brit Cambride Econometrics magyar leányvállalatának igazgatójaként most épp a bankszektort vette célba. A klímakutatóból lett cégvezér portréját az októberi Forbes magazinban írtuk meg.

A Forbes 2020. októberi címlapja

Az alig 28 éves Dóri annak ellenére imádta 2007 New Yorkját, hogy az Upper East Side fényűzésbe fulladó Gossip Girl-szökevény lakóival szemben neki csak egy 120. utcai olcsó bérlakás aprócska szobájára futotta Fulbright-ösztöndíjából. A padló ráadásul lejtett – valahányszor az íróasztalához tolt forgószékbe ült, tartania kellett magát a lábával, nehogy elguruljon. Szó, mi szó, a Columbia University campusa közel volt, és mivel csupán egy évet tölthetett a világ egyik legjobb egyetemén, igyekezett kihasználni az idejét.

Fazekas Dóra // fotó: Orbital Strangers

Még akkor is, ha az ösztöndíj tényleg csak a megélhetésre volt elég, és az egyetem fenntarthatósági kutatásait összefogó The Earth Institute sem szolgáltatta a leghívogatóbb irodát.

„Egy szerverszobából kialakított irodában találtak nekem helyet, egy íróasztalt és egy számítógépet kaptam. Néha még nyáron is téli kabátban ültem bent, annyira ment a légkondi”

– nevet, de gyorsan leszögezi, hogy manhattani tartózkodása meghatározó volt a karrierjében.

Fazekas Dóra pont a cikk írása idején töltötte be a 41-et, a fagyos szerveriroda rég a múlté. Ahogy a vendégkutatói szerep is: két és fél éve vezeti a Cambridge Econometrics brit gazdasági tanácsadócég magyarországi leányvállalatát. Ez a cég többségében kormányoknak és nemzetközi szervezeteknek dolgozik, a projektek negyven százaléka az Európai Uniónak készül. Az ügyfelek a kapott adatok alapján előrelátóbbak lehetnek, hiszen többféle forgatókönyv kerül eléjük.

A legfrissebb szám digitálisan is elérhető ITT.

„Nemrég önszorgalomból kiszámoltuk, hogy a jelen járványhelyzet miatti gazdaságélénkítésben mivel járunk jobban, áfacsökkentéssel vagy fenntarthatósági intézkedésekkel, például energiahatékonysági beruházásokkal, hálózati infrastruktúra-fejlesztésekkel vagy megújulótámogatásokkal. Kiderült, hogy utóbbiak ugyanolyan eredményt hoznak, mint az áfacsökkentés, csak közben a környezetet is védik.”

Hogy miért fontos a fenntarthatóság szempontjából a megfelelő kommunikáció, hogyan hat a világra Greta Thunberg és érdemes-e zöld hippiként elmenni a falig, arról a Forbes októberi számában olvasható portrénkban találhatók részletek.

Borítókép: Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics magyarországi vezetője // fotó: Orbital Strangers