Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Van, akit a nagymamája inspirált, más az apukájával ült először gép előtt – 30 programozónő 30 év alatt

Kovács Adél szoftverét a Wizz Air partner pilótaiskolái is használják, Egyed Kamilla a Vodafone-nál etikus hacker, Gerendai Zsuzsa az egyik legforróbb magyar startupnak fejleszt. A Forbes Next 30/30-as összeállításában a legfeljebb harmincadik életévüket betöltött szoftverfejlesztő nőket mutatunk be, akik legalább hat hónapja a szakmában dolgoznak.

„Lényegében ugyanazt csinálom, mint a hackerek, annyi különbséggel, hogy nem börtönbe csuknak, hanem fizetést kapok érte” – mondja az etikus hackerként dolgozó Egyed Kamilla. Hivatalos titulusa szerint Ethical Hacking Specialist. „A »specialist« a Vodafone technikai pozícióinál a legmagasabb szintet jelöli.” Szakmai sikereinek részleteit azonban nem árulhatja el. „Nem lenne etikus” – mondja.

Kovács Adél pénzügyesből lett fejlesztő, miután elvégezte a Codecoolt. Főállása mellett testvérével és egy barátjukkal közös vállalkozást vezetnek. „A TestAir360 nevű projektre vagyok a legbüszkébb. Pilótaiskoláknak fejlesztünk felvételi vizsgáztatási rendszert. Januárban kezdtük a fejlesztést egy backendes haverommal, mostanra már a mi szoftverünket is használják a Wizz Air partner pilótaiskolái.”

Gerendai Zsuzsa a gimnáziumban találkozott az informatikával, és már az egyetemen is ebbe az irányba ment tovább. 2018 óta dolgozik a Turbine AI nevű magyar startupnál, amit a Forbes 2019-ben a tizedik legforróbb magyar startupnak választott. Itt biológusok és szoftverfejlesztők dolgoznak együtt a tumorsejtek modellezésén, szimulált gyógyszerkísérletek futtatásán, majd a szimulációs adatokat felhasználva új gyógyszerek fejlesztésén.

Az összeállítás minden szereplőjét Smejkál Péter, a különszám szerkesztője kérdezte meg arról, hogy látják Magyarországon a programozónők helyzetét. A válaszok vegyesek voltak. Az iparágban néha aránytalan bérezés mellett az ismerősök, rokonok meglepettsége is gyakran szóba jött. Sokan máig nem értik, miért kezd „férfias szakmába” egy nő.

Ami viszont a kollégák és cégek viselkedését illeti, pozitív az összkép.

A legtöbb kolléga támogatóan viszonyul a nőkhöz, pontosabban nem különbözteti meg őket, és a munkahelyek is igyekeznek támogatók lenni, képzéseket fizetnek, lehetőségeket biztosítanak.

Persze nem mindegyik. Egy nagy multinacionális cég két munkatársa sem kerülhetett be az összeállításba, mert nem nevezhették meg a munkáltatójukat.

A teljes összeállítást a decemberi magazin mellékleteként megjelenő Forbes Next oldalain találod, digitális formában pedig itt is elérheted.

Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!