Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Szoboszlai Dominik pénzét édesapja kezeli – és még 6 dolog, amit nem tudtál róla

Ugyan Szoboszlai Dominik kihagyja az Európa-bajnokságot, de a friss Forbes-ban megismerheted a a legdrágább magyar focista útját, a rengeteg munkát és fanatikus elszántságot, ami Székesfehérvár külvárosából a RB Leipzigig repítette – és valószínűleg repíti tovább az klubfutball elitcsapataihoz.

Szoboszlai Dominik nem lesz ott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, a magyar válogatott legfontosabb játékosa fél év kihagyás után nincs megfelelő állapotban, hogy részt vegyen a kontinenstornán.

Ettől függetlenül Dominik a hazai futball legnagyobb csillaga, Európa elitklubjainak szintjén jegyzett játékos. E hónapban pont ő van a Forbes címlapján, itt van hét érdekesség, amit nem tudtál róla.  

A stúdióba menet Dominik fennakadt a biztonságiakon. Mindenki szelfizni akart vele. Fotó Orbital Strangers

Egyenesen az érettségiről

Kuriózum, hogy Dominik a hazai Forbes első címlaposa, aki a címlapinterjúra közvetlenül az érettségijéről érkezett. Eredetileg tavaly érettségizett volna, de a járványhelyzet miatt inkább nem jött haza Salzburgból, eltolták egy évvel a vizsgákat. „Persze, tanultam rá” – legyint, de látszik, ez foglalkoztatja a legkevésbé.

Folyamatos versengés

Dominik és az édesapja (aki első edzője, mentora is) állandóan versenyeznek, a legalapvetőbb dolgokban is. „Versenyeztünk, hogy ki ér fel hamarabb a lépcsőn” – meséli Szoboszlai Zsolt. „Nyilván nem hagytam nyerni, magyaráztam neki, hogy gondolkodjon előre, helyezkedjen jól a lépcső előtt, járjon túl az eszemen. Zsolt sosem hagyta nyerni Dominikot, régen az apa volt erősebb, most már a fia, aki vigyorogva kacsintott az interjún:

„Ahha, régen kemény volt, de pont tegnap birkóztunk, lenyomtam, már nem olyan kemény.”

A pályán különleges

Dominik az édesapja által alapított egyesületben, a Főnix Gold FC-ben pallérozódott. Az egyesületnek együttműködési megállapodása van a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskolával, ahová Dominik is járt. A fiú osztályában is sok főnixes volt, kiadott egy kispályás focicsapatot. A sulicsapat pedig Dominik vezetésével szétnyerte magát a diákolimpiákon, iskolák közötti tornákon. Szili Csaba, Dominik akkori igazgatója és történelemtanára úgy mondta:

Dominik átlagos, kedves kisfiú volt, ami különleges volt benne, az a pályán jött ki: maximalizmust és mindenáron győzni akarást látott benne.

Jött a presszing

A Főnix Gold FC-ben minden a technikai képzettségről szólt, fizikai felkészítés kevés volt. Dominik 15 évesen került az osztrák Red Bull Salzburg akadémiájára, ahol a képzés már túllépett a főnixes kereteken: előtérbe kerültek a fizikai edzések, rengeteget futottak és komplex játékelemeket, különösek presszinget (a labdát birtokló ellenfél agresszív letámadása) tanultak az akadémián.

A Főnix Gold FC alapítói: Molnár Csaba (b), Szoboszlai Zsolt és Bolla László. Fotó: Orbital Strangers.

A részvény a bolondoknak való

Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt kezeli a mai napig Dominik pénzét. Dominik pár havonta utalja át az összeget Zsoltnak, aki kizárólag ingatlanba (adás-vétel és kiadás) forgatja, mivel, ahogy Zsolt mosolyogva mondja: a részvény, a kötvény meg a kripto a bolondoknak való. Dominiknak is így a legkényelmesebb nem kell gondolkodnia a pénzen és a pályafutása után is jelentős vagyon várja majd.

Azóta egy G63-assal jár

Dominik soha nem kapott meg semmit anélkül, hogy megdolgozott volna érte, ez a mai napig így van. Ugyan már a Red Bull Salzburg is biztosított Dominiknak egy Audi A5-öst, mégis szeretett volna saját autót. Az édesapja azonban azt a feltételt szabta: ha eligazol egy olyan klubba, ami magasabb polcon van, mint Salzburg, kaphat saját luxusautót.

A RB Leipzig már ez a szint, Dominik azóta egy G63-as Mercedesszel jár.

Tetszik neki a példaképszerep

Dominik nemcsak a hazai szakma szemében van magas polcon, a nyugati sportsajtó is potenciális világklasszisként beszél róla. A példaképszerep pedig úgy tűnik, tetszik neki:

A példaképszerep tetszik neki. Fotó: Orbital Strangers.

„Az lenne a legjobb, ha tíz év múlva, amikor egy kiskölyök elkezd focizni, én lennék kint poszterként a falán.”


Oszd meg!