A magazin

Szoboszlai Dominik: Itt egy AMG Merci számít hétköznapinak

Topolay Gábor
2021. június 04. 3 perc olvasás

A legértékesebb magyar labdarúgó szerepel e hónapban a Forbes címlapján. Szoboszlai Dominik kihagyja az Európa-bajnokságot, ettől függetlenül nem csak itthon, de Nyugat-Európában is potenciális világklasszisként tartják számon, életpályája inspiráló és példát mutat a hazai futballközegnek. Itt van pár érdekesség, ami nem fért bele a címlapanyagba. A teljes címlapportrét itt tudod elolvasni!

Dominiknak több tetoválása van, a bal karja alaposan ki van varrva. Nincs kiemelt, mint mondja: mindegyik a kedvence. „Minden tetoválásomnak jelentése van.” Testén viseli a krédóján kívül a Bajnokok Ligája-debütálásának és első góljának dátumát, a családjának születési dátumait is. Tervez további varrásokat is, ha egyszer megnyeri a Bajnokok Ligáját, a trófeát nem, de a dátumát felvarratja magára.

„Ha a barátnőmön múlik, megállunk itt, ha rajtam, akkor jön a másik kezem” – kacsint vigyorogva.

„Tiszta vörös volt az amúgy fehér zokni.” Fotó: Krasznai Zoltán

Elmesélt egy régi esetet, ami jól szemlélteti, milyen fanatikus módon áll a focihoz. Gyerekkorában, a Főnix Gold egyik edzése előtt papucsban rugdosta a labdát, pedig az édesapja szólt, hogy hagyja abba, mert megsérülhet. Dominik nem hagyta abba, rugdosás közben fel is szakad a lábkörme. Másnap viszont torna volt, ő pedig nem olyan, hogy kihagyjon egy ilyen alkalmat. Az édesapjával, Zsolttal együtt vettek egy nagyobb cipőt, hogy beleférjen a bekötött lába, így ment el játszani.

„Mikor levettük a cipőt, tiszta vörös volt az amúgy fehér zokni. De én lettem a legjobb játékos a tornán, és csak ez számított.”


Ugyan a salzburgi akadémián a társaság jó volt és nem voltak összezördülések, edzésen előfordult a durvulás. „Volt, hogy abba kellett hagyni egy edzést, mert annyira megvadultak a játékosok.” Dominik szerint ugyanakkor ez a futballközegben, pláne egy olyan teljesítménycentrikus akadémián, mint a Red Bull Salzburgé, teljesen természetes. „Néha meg kell mutatni a pályán, ki a keményebb.”


Dominiknak, mint a legtöbb élsportolónak szinte percre és grammra pontosan be van osztva, mit és mikor ehet. Személyi dietetikus foglalkozik vele, akivel van, hogy egy napon belül többször is beszélnek. Mivel gyulladásos betegsége volt, így a gyulladáscsökkentő étrendre állították be, ha pedig indul a következő szezon, a várható terhelési szintre állítják be az étkezését.


Dominik szabadidejében imád Playstationön játszani, de a legtöbb futballistával ellentétben nem Fifázik. Call of Duty: Warzone – ez a kedvence.

Call of Duty. Fotó: Krasznai Zoltán

Mesélt arról, hogy a lipcsei csapattársak inkább „órásak”, azaz a drága órákat szeretik. Emil Forsberget, a RB Leipzig svéd játékosát emelte ki, aki nagy órás és nagy autós.

„Neki Lamborghinije van, a többiek hétköznapi autókkal járnak. Persze ezen a szinten egy AMG Merci számít hétköznapinak.”