Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Schobert Norbi: Végre elmondhatom, hogy is volt ez igazából

Schobert Norberttel leültünk, hogy átbeszéljük, hogyan élte meg a Norbi Update – rosszul végződött – tőzsdei kalandját, és hogy milyen irányba pozicionálja át a cégét ezek után. 

Az interjú teljes terjedelmében a Forbes legújabb számában olvasható. A márciusi szám címlapján Michelisz Norbert, benne a legértékesebb magyar sportolók listája és egy portré a friss olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándorról. 

Meglepődtem, amikor most beléptem a szobába. Négy éve találkoztunk utoljára, azóta teljesen megőszültél. Csak nem a tőzsde miatt?
Szerinted? Volt pár kemény hónapom. Amikor éjjel felriadsz, mert nem tudod, milyen cikk jelenik meg rólad. Amikor óránként nézed az árfolyamot, és azt látod, hogy mindig lefelé megy. Amikor ülsz a kocsiban, és hallod a szívdobogásodat, meg amikor a saját közgyűlésed előtt nem tudsz aludni egész éjjel.

Amikor nyugtatót veszel be, de úgy se megy az alvás, reggel meg nézel a tükörbe, hogy hova jutottál. A fitneszguru!

Miközben a szívedet kitetted, hogy mindenkinek jó legyen. Legalább most végre elmondhatom, mi történt valójában.

(…)

Az hogy van, hogy a tőzsdei kalandot Norbi is katasztrófaként élte meg, és a befektetők közül is sokan átverésként?
Végre elmondhatom, hogy is volt ez igazából, a tények alapján. Sokáig nem beszélhettem, mert kötöttek a tőzsdei szabályok. A Buda-Cash ösztönzésére döntöttünk úgy, hogy tőzsdére megyünk, nem én találtam ki.

Ők kerestek meg, hogy ez egy jó startup, milyen dolgokat lehet belőle csinálni. Belementem, nagyot álmodtam, vittek a távlatok és az ígéretek.

Ők találták ki, hogy mindenképp legyen hozzá külföldi arc. Tárgyaltam tehát sok mindenkivel, Nadallal is, végül aztán Agassi lett a megoldás. Agassi elég introvertált figura. Lassan mennek át nála a folyamatok, nehéz volt vele egyről a kettőre lépni, noha az emberi kapcsolatunkat tekintve tényleg nagyon jóban lettünk.

De a lényeg, hogy én nem tettem volna az egész mögé arcot, azt a pénzt is inkább a márkakampányba forgattam volna.

Erre volt lehetőséged. Mondhat bármit a tanácsadó, a döntést akkor is a cégvezető hozza meg, és övé a felelősség is.
Hadd menjek tovább. Elköltöttünk a médiában sok tízmillió forintot, hogy el tudjunk indulni. Aztán Agassira több százezer dollárt. Óriási lett az érdeklődés. A brókerek nem győzték a jegyzést, akkora sorban állás volt. De a jegyzés harmadik napjának délutánján kijött az a bizonyos cikk az mfor.hu-n. Azt hazudta, hogy árverezik Norbiék házát, biztos ezért mennek a tőzsdére.

Körbement a cikk a teljes magyar médián és utána nemhogy nem jöttek újabb jegyzések, de sokan visszaléptek azok közül is, akik már jelezték, hogy részt vesznek. Majdnem 90 cikk jelent meg ebből, a helyreigazításból persze csak kb. 22, sok helyen eldugva. Totális karaktergyilkosság volt, máig nem tudom, hogy amatőrség, rosszindulat vagy valamelyik konkurens akciója lehetett. Ezért omlott össze a jegyzés.

(…)

Tehát Norbi eldobja a Norbi nevet.
Norbi helyére teszi a Norbi nevet, és főleg a social médiában folytatja tovább. Nem dobom tehát el a Norbit nevet, csak előre engedem az Update előnyös tulajdonságait. Az Update 1-et azért engedem el, mert már nincs jelentősége a számnak. Az emberek vagy lowcarboznak, vagy nem. Azt hosszú ideje nem mondják már, hogy Update 1, mindenki Update-nek hívja. vagy Norbi update-nek. Itt nem kellett sokat újítani, viszont azért kellett a lowcarbot beletenni a névbe, mert mindenkinek elmondja, hogy miről szól a márka.

A teljes interjú a márciusi számban. Itt belelapozhatsz: 

 

Oszd meg!