Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Farkas Anna // fotó: The Orbital Strangers Project

Pöttyös Panni unokája – Farkas Anna a csillagokat is lehozta

Lámpaburára rakta a csillagképeket, a holdciklusokat egy forradalmi naptáron jelenítette meg. Farkas Anna, ha nem saját terméket fejleszt, prominens megbízókkal dolgozik és a hazai tervezőgrafikusok közt az egyik legsikeresebbnek számít. A rajzolás szeretete nem véletlen: nagymamája, F. Györffy Anna az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb mesekönyv-illusztrátora volt. Anna teljes sztorija a januári Forbesban olvasható.

Vasárnaponként, még a hetvenes években, gyakran töltötte be dzsemillat F. Györffy Anna szentendrei otthonát. Panni néni a házi lekvárt ropogós zsúrkenyérre kente, amit előzőleg a helyi kisközértben vásárolt. Kisasztal, kisterítő, kistányér – négy kicsi lányunokája gyakran ette a nagymama lekvárját a gyerekekre szabott asztalnál.

A ház ékköve a hatalmas biedermeier asztal volt, amin katonás rendben sorakoztak a ceruzák, az elefántcsontból készült papírhajtogató és a gólya formájú kézimunka olló.

F. Györffy Anna négy lányunokájával a híres biedermeier asztal mellett. Farkas Anna fehér felsőben

A nagymama robusztus bútorához még az unokák sem érhettek, pedig a lányok epekedtek azért, hogy legalább az egyik fiókba belekukkanthassanak.

Különleges asztal volt, nem vitás. Felületét rendszeresen pauszpapír borította, és nem maradt sokáig üresen.

A sok szkeccs és firka apránként kezdett letisztulni, és a ceruzavonások mögött lassan kirajzolódott Pöttyös Panni, Mosó Masa és Kisbence. F. Györffy Anna a rendszerváltás előtti éra legnépszerűbb gyerekkönyveinek alakjait rajzolta meg a híres biedermeieren.

A grafikusművész illusztrált mesekönyvei nemcsak nemzedékek gyermekeire voltak hatással, hanem unokájára, Annára is.

Farkas Anna tervezőgrafikus és a férjével, Batisz Miklóssal közösen tervezett lámpája, a Starry Light // fotó: The Orbital Strangers Project
Anaptár 2020

Farkas Anna tervezőgrafikus impozáns, de otthonos irodát rendezett be egy budai lakásban. Asztalán pauszpapír helyett számítógép, a ceruzát az egér helyettesíti. A nagymama gólyaollója nála is felbukkan, igaz, most a falon lóg közvetlenül a dolgozóasztal mellett (nem biedermeier). Anna géppel dolgozik, mesefigurák helyett betűkkel és arculatokkal foglalkozik, szabadidejében pedig csillagképes lámpát és holdnaptárat tervez. Zeneakadémia, Danubius Hotels Group, Magvető, Borbás Marcsi – a kétszeres Red Dot-díjas tervezőnek neves ügyfelei vannak.

Anna történetéről és világhírű termékeiről, a csillagászati adatokat különleges módon ábrázoló Anaptárról, valamint a csillagképes lámpaburájáról a Forbes januári számában írunk részletesen.

A kiemelt képen: Farkas Anna // fotó: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!