Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Nem kötök szerződést az ügyfeleimmel – így dolgozik Szoboszlai Dominik ügynöke

Elég egyetlen sztárfocistát megszerezni, és egy fociügynök máris szakmája legjobban kereső képviselője lehet. Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik ügynöke alig múlt harminc, de már egy közel tízmilliárd forint értékű játékos útját egyengeti. Üzleti felfogása egyedi: gyerekkorukban igyekszik lecsapni a tehetségekre, de sosem köt velük írásban szerződést. Esterházy portréját a Forbes novemberi számában írtuk meg.

„A játékosaim szerződéses ügyeit már javarészt elintéztem erre az időszakra, szóval élvezem anyarat” – kezdi a beszélgetést egy kora őszi napos délelőtt Esterházy Mátyás, miután leül mellém egy belvárosi kerthelyiségben. Ekkor még javában tart a járvány miatt megcsúszott átigazolási szezon, Mátyás lazán, egyszerű rövidujjúban és farmernadrágban érkezik.

„Olyan átigazolásra készülök, ami példa nélküli az országban, de az egész régióban is ritka. Ha megtörténik, a harmincas éveim elejére elértem valamit, ami objektíven mérhető teljesítmény” – mondja. Mátyás két olyan nagybáttyal büszkélkedhet, mint a néhai Esterházy Péter író és a volt válogatott labdarúgó Esterházy Márton. Aligmúlt harminc, és már a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) regisztráltjátékosközvetítője, hétköznapibb nevén játékosügynök. Cége, az EM Sports Consulting képviseli többek közt Szoboszlai Dominikot, a legértékesebb magyar futballistát, a hazai foci legnagyobb reménységét. Dominik vételárát 25 millió euróra, nagyjából kilencmilliárd forintra taksálja a piac.

S hogy mivel foglalkozik a játékosügynök? Tulajdonképpen mindennel:

a focista jogi képviselője, legjobb barátja, pótapja, beszélgetőpartnere, lelki szemetesládája.

A munka gerincét a játékos szerződése körüli feladatok adják: a klubokkal való tárgyalás, az átigazolások lebonyolítása, a szerződések előkészítése vagy meghosszabbítása. Arra, hogy miként zajlik egy átigazolás, nincs tipikus séma. Van, hogy a két klub egyezkedik az ügynök feje fölött, de az is előfordul, hogy őt keresi meg a klub egy konkrét játékosa miatt, meg az is, hogy azzal keresik meg: szerezzen egy játékost adott posztra. Néha az ügynök házal a játékosaival, máskor kiszemelt klubot keres nekik. Ezeken túl pedig kismillió dologgal segíti a focista életét: szervezi az utazásait, egyengeti a magánéletét. Vagyis az ügynöki pozíció bizalmi jellegű: a játékos és az ügynök szoros kapcsolata nélkül nem működik.

Az EM Sports egyik specialitása, hogy igen fiatalon, 14-15 éves korukban csap le a tehetségekre. A közvetítők és a gyerek családja többször is átbeszélik, kinek mi az elképzelése, víziója, majd vázolnak egy több lépcsőből álló, lehetséges karrierutat, azt, hogy milyen szintre, klubba juthat el a gyerek. A szülők bőven kapnak gondolkodási időt, Mátyás nem szereti, ha gyorsan döntenek a lehetőségről.

A cég ugyanakkor egyik játékosával sem köt ügynöki szerződést. Amikor ezt Mátyás említi, egyetlen arcizma sem rándul, én viszont elhűlök.

Hogyan lehet több millió, milliárd forint értékű jogokat úgy egyengetni, hogy nincs rá szerződés? „Kezet fogunk, és mindenki betartja, amit vállalt” – vonja meg a vállát rezignáltan.

És mi történik, ha a játékos mégsem tartja be és nincs szerződés, amire mutogatni lehetne? – kérdezem. Erre már mosolyogva felel: „Fogalmam sincs, sosem volt még ilyen.” És ha Szoboszlait lecsapja a kezedről a nemzetközi piac valamelyik nagykutyája? „Domi magánéletének minden részletével tisztában vagyok. Úgy írja alá a szerződéseit, hogy el sem olvassa őket, annyira megbízik bennem. Amennyiben mégis úgy döntene, hogy másik közvetítővel szeretne dolgozni, nem egy ügynöki szerződés fogja megakadályozni.

Hogy milyen adatokra figyel Szlávik János, hogy milyen alakú gazdasági kilábalást tart valószínűnek Jaksity György, hogy kikérik-e a főorvos véleményét az ország döntéshozói, hogy elégséges-e a kormány gazdaságmentő intézkedéscsomagja, és hogy van-e nagyobb mozgástér – ezekről a kérdésekről a novemberi Forbes címlapinterjújában beszélgettünk. Lapozz bele a magazinba!

Fotó: Orbital Strangers


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.