Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Nehéz felfogni, amikor azt mondják, 192 országban megjelenik a filmed –Mundruczó Kornél és Wéber Kata portréja

Mindketten (félig) pályát váltó színészek, egyikük csak elvonulva tud írni, másikuk élvezi a filmkészítés logisztikai teendőit. Új filmjük a Netflixen debütál egy olyan ligában, ami még a sokat látott alkotópárosnak is ismeretlen.

„Amikor egy Zoom-híváson ötvenheten ülnek ott a Netflixtől, és azt mondják, hogy 192 országban megjelenik a filmed… azt nehezen lehet felfogni.” Pedig Mundruczó Kornél nem először készített nemzetközi filmet nemzetközi közönségnek. A Pieces of a Woman, amit Kornél rendezett, felesége, Wéber Kata pedig írt, egy olyan évben tud eljutni 192 ország nézőihez, amelyben a világjárvány bezárta a mozikat, az elkészült filmek pedig sorban állnak bemutatásra várva.

Katával, aki a film forgatókönyvét írta, hat éve alkotnak egy párt, de húsz éve alkotnak együtt. Mindketten színészként végeztek a Színművészetin, később egyiküknek sem ez lett a tökéletes önkifejezési forma. A Pieces of a Woman először színdarabként készült el a varsói színházban, és miután Kornél első nagy, amerikai stúdiófilmje, a Deeper, egy egyéves huzavona után végül meghiúsult, mert Bradley Cooper visszalépett, a producerek szinte azonnal felajánlottak neki egy még nagyobb, talán még csillogóbb lehetőséget. Felismerve az amerikai stúdiórendszerben a rendező mellékes szerepét, visszautasította az iparosmunkát, és

onnantól Katával már csak az az irreális cél mozgatta őket, hogy egy teljes egészében saját anyag megszülethessen. 

Miután a Magyar Nemzeti Filmalap visszadobta a filmtervet, angol, francia és német piacokról is érdeklődtek iránta, végül amerikai lett, egyik executive producere pedig nem más, mint maga Martin Scorsese. Kornél azonban továbbra is szerzői filmesnek gondolja magát, lélekben, ars poeticában nem távolodott el az avantgárdért rajongó főiskolástól.

Katát pedig a munkájáért a világ tíz legígéretesebb forgatókönyvírója közé választotta a világ egyik legrangosabb filmes magazinja, a Variety.

Kata és Kornél hat éve alkotnak egy párt, de húsz éve alkotnak együtt.
Fotó: Mundruczó Kornél

Arról, hogy hogyan kapott a magyar avantgárd filmes hollywoodi lehetőségeket, miben látják Katával a kapcsolatuk lényegét, és hogy mit gondolnak a magyar filmiparról a januári Forbes magazinban olvashatsz bővebben.

A januári Forbes, címlapon a Biotech USA- fivérekkel.

Kiegészítés: A Pieces of a Woman egyik főszereplőjét, Shia Labeouf-ot érő zaklatási vádakról a lapzártánk után számolt be a sajtó. Az ügyről Kornél a Variety-nek így nyilatkozott: „Ezek nagyon komoly vádak, amiket nehéz volt hallanunk. A szívem szomorúsággal és fájdalommal volt tele, amikor olvastam a beszámolókat. Abban hiszek, hogy minden embernek joga van előállni és elmondani az igazát. Veletek vagyok. Büszke vagyok arra, hogy ez a film egy nő életútjának komplexitását és szépségét taglalja. A fókuszunk továbbra is az, hogy ezt a mélyen személyes történetet méltóképp bemutathassuk.” A kérdéseinkkel mi is megkerestük a Netflixet, de egyelőre nem válaszoltak; a cikket később frissítjük a válaszukkal.


Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus