Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyon gazdagok és az istenük: Trump

Donald J. Trump elnöki beiktatásának előestéjére a nemrég megnyitott washingtoni Trump International Hotel a főváros szentélyévé változik. Több gyűrűben barikádok védik. Ha nincs az embernek szobája vagy foglalása, jobb, ha elfelejti, hogy bejuthat.

A világ milliárdosai különszámunk ma jelent meg, a teljes Forbes-lista magyarul már az újságárusoknál! Ízelítő:

trump_cover

Mint minden valamirevaló klubban, az exkluzivitás koncentrikus körei itt is világosan megfigyelhetők.

Az egyik a hotel hatalmas amerikai zászlóval borított bárjánál kezdődik, a Dom Pérignon-palackok soránál. Itt, a díványon, és beljebb, illetve a hallban aznap legalább tizennégy üzlettárs verődik össze a legkülönbözőbb helyekről, Törökországtól Indián át a Fülöp-szigetekig, hogy részt vegyenek a beiktatási ünnepségeken.

„Az emberek gyakran úgy beszélnek az üzleti partnereikről, mint akik nem feltétlenül a barátaik, mintha ez a két dolog kizárná egymást. »Ha üzlettárs vagy, nem lehetsz barát, ha barát vagy, nem lehetsz üzlettárs.« Szerintem ez téves gondolkodás.”

– mondja Eric Trump, az elnök fia, a Trump Organization társelnöke, aki bátyjával, az ifjabb Donalddal ennek a globális hálózatnak a centrumában foglal helyet.

Soha egyetlen amerikai elnök sem lépett még hivatalba ekkora és ennyire szerteágazó üzleti birodalom éléről. Olyan sem volt még, hogy az elnök egy busznyi gazdagabbnál gazdagabb üzlettársat hoz magával, akik aztán sorban állnak azért, hogy az elnöki mandátum alatt learassák a korábban megalapított közös társaságok és szövetségek termését.

Hogy jobban megértse ezt a globális hálózatot, az amerikai Forbes megvizsgálta az elnök mind a 36 üzlettársát, és elutazott öt országba, hogy több mint tucatnyival személyesen is beszéljen. Ezt meséli el a szerdán az újságárusokhoz kerülő Forbes – A világ milliárdosai különszáma, amelyben a tízszámjegyű bankszámlák elmúlt három évtizedére, és legutóbbi egy évére is alaposabban ránézhetünk.

Oszd meg!