Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mi köze a svájci postának Mészáros Lőrinchez és az OTP-hez?

A legkülönbözőbb vevők tűnnek fel a Forbes új, a legnagyobb hazai felvásárlásokat összegyűjtő listáján: az OTP alapja a Nádudvarira csapott le, a svájci posta IT-biztonsággal foglalkozó startupot vett meg, a Mészáros Csoport az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban vásárolt új érdekeltségeket. Idén hetedik alkalommal állítottuk össze a legnagyobb exitek listáját. A tanulság: a nagy üzleteket külföldiekkel kötik.

Ez a cikk összefoglalja, mit érdemes tudni a Forbes idei exitlistájáról. A teljes összeállítást a ma megjelenő októberi magazin Pénz rovatában olvashatod!

Hiába egyre több a magyar felvásárló, a nagy üzleteket külföldiekkel kötik. Ez az idei exitlistánk legfontosabb tanulsága, az élen szereplő cégek szinte mindegyikére külföldi felvásárlók csaptak le. Idén eltolódott az élmezőny,

a Forbes-exitlisták történetében soha nem volt még ennyi deal tízmilliárd forint felett, és az előző két évvel ellentétben idén újra megjelentek a legforróbb startupok* is – egytől egyig az élen.

Rekordok ugyanakkor nem dőltek, a Trigranit és a Partner in Pet Food továbbra is az elmúlt évek legnagyobb hazai exitének számítanak, 170, illetve 168 milliárd forint körüli becsült vételárral.

Összességében a lista hosszabbra sikerült, mint az előző években. Ha a félmilliárd forint feletti üzleteket nézzük, 2015 óta minden évben 10–17 dealt tudtunk összegyűjteni, 2020 szeptembere és 2021 szeptembere között viszont 20 olyan felvásárlás is történt, ahol kiszállt az alapító a cégéből.

A vásárlók oldalán feltűnik néhány név a Forbes milliárdoslistájáról is, de úgy tűnik, a leggazdagabbakat mind más érdekli: Csányi Sándor OTP-vezér felvásárolta a Budai Egészségközpont maradék részét, Szíjj László építőipari cégcsoportot vett, a Mészáros csoport az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban szerzett újabb érdekeltséget (és ugyan nem klasszikus exit, de nem feledkezhetünk meg az 1,2 millió háztartást elérő Tigáz bekebelezéséről sem).

A legnépszerűbb szektor egyértelműen az informatika és az élelmiszeripar, de egyre jobb üzlet a magánegészségügy is, két magánkórházból is kiszállt az alapító.

A legaktívabb felvásárló a Mészáros csoport és a 4ig Nyrt., 2-2 céget is vettek. Ha nem csak a klasszikus exiteket nézzük (azaz amikor maga az alapító száll ki az általa létrehozott és tulajdonolt cégből), a 4ig egyértelműen a legaktívabb szereplő a cégfelvásárlási piacon, idén lecsapott a román RCS & RDS érdekeltségébe tartozó Digi csoportra, az állami Antenna Hungária többségi pakettjén keresztül érdekelt lesz a Telenorban, és megvásárolta annak montenegrói leánycégét, nemrég pedig az Invitech felvásárlását jelentették be.

A 20 exit mellett összefoglaltuk azt is, mit érdemes tudni még három kirívóan nagy üzletről: a Tigázról, amit az Opus Global Nyrt. vett meg, a Zen Studios nevű játékfejlesztő cégről, amire egy svéd csoport csapott le, és írunk arról is, mit keres a 11. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel az Auchan Magyarországban.

Az elmúlt egy év 5 legnagyobb felvásárlása:

(1) Nádudvari (Nagisz Zrt.)
Élelmiszeripar
Becsült vételár: 27,2 milliárd forint
Vásárló: OTP Portfolion Zöld Alap

(2) Tresorit
IT
Becsült vételár: 23,7 milliárd forint
Vásárló: Swiss Post (Svájc)

(3) Drops
IT
Nyilvános vételár: 14,8 milliárd forint
Vásárló: Kahoot (Norvégia)

(4) Banzai Cloud
IT
Becsült vételár: 13,4 milliárd forint
Vásárló: Cisco Systems (USA)

(5) Iron-Tech Zrt.
gyártóipar
Becsült vételár: 10 milliárd forint
Vásárló: Luma Automation (Lengyelország)

A teljes listát az októberi Forbesban találod!


Módszertan

A listában azokat a félmilliárd forint feletti üzleteket vettük végig, ahol magyar tulajdonosok szálltak ki az általuk alapított és tulajdonolt cégből úgy, hogy legfeljebb szimbolikus részesedésük maradt. Ahol volt nyilvánosan elérhető adat az értékesítésről, ott azt tüntettük fel (nyilvános vételár), ahol nem, ott magunk becsültük meg (becsült vételár) az üzlet nagyságát.

A cégek értékelésében amerikai anyalapunk módszertanát vettük alapul. A termelő vállalatoknál EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és ingatlancégeknél a társaságban felhalmozott eszközökből indultunk ki. Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve mostantól egységesen tízszázalékos diszkontot alkalmazunk a privát cégekre.

Az értékeléseket a Forbes szerkesztősége készítette nyilvánosan elérhető adatok alapján. A startupok esetében a korábbi befektetések és a piaci tranzakciók alapján becsültünk. Az összeállításban a Concorde MB Partners volt a segítségünkre. A listán a 2020. szeptember 1. és 2021. szeptember 2. között nyélbe ütött tranzakciókat vizsgáltuk.

Összeállította: Bánáti Anna, Gólya Ági, Zsiborás Gergő

*A Forbes Legforróbb startupok összeállításából.

Oszd meg!