Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Abonett Kft. / Szebeni Ákos, id. Szebeni Zoltán, ifj. Szebeni Zoltán

800 millió forint extrudált kenyérből – Az Abonett sztorija

Az Abonett története nemcsak arra példa, hogy egy téeszből is létrejöhet modern élelmiszeripari üzem, hanem arra is, hogyan kell könnyedén generációt váltani. A cég hét országba exportál, de a tulajdonosok szerint a nagy sikerek még előttük vannak. A családi cég történetét a megújult dizájnnal jelentkező augusztusi Forbesban írtunk meg.

„Ahogy a Négercsók-üzemben nincs egyetlen szál néger sem, úgy a sütődében sem találni sem péket, sem hosszú nyelű péklapátot, de még dagasztógépet vagy hagyományos formájú kemencét sem. Készítési módja eltér nagyanyáink módszerétől, de még a tisztes sütőipar korszerűbb mozzanataitól is.”

Négercsók és extrudált kenyér – érdekes kombináció, pedig az Abonett Kft. nagyrészt ennek a két terméknek köszönheti népszerűségét. A fenti, nyomtatásba ma már nehezen kerülhető sorok egy 1987-es Magyar Nemzet-cikkben jelentek meg, de az Abonett története már akkor is négy évtizedre nyúlt vissza.

A cég elődje, az Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet meglepően hamar, már a 80-as években meglátta a lehetőséget az egészséges táplálkozásban.

Az innovatívnak számító extrudált kenyeret francia mintára kezdték el gyártani 1986. november 7-én. Szebeni Zoltán (az Abonett Kft. alapító-tulajdonosa, aki épp az interjúnk előtt néhány nappal ünnepelte munkába állásának 47. évfordulóját) még most is emlékszik a pontos, bár kétségkívül akkoriban könnyen megjegyezhető dátumra.

„Az első két-három évben éjjel-nappal ment az üzem, három műszakban. Hétfőn reggel hatkor elindítottuk a gyártást, és szombat reggel hatkor állt le – mondja. – Ma már szinte hihetetlenül hangzik, de az Abonett-tel nem kellett tennünk semmit, sőt faragnunk kellett a megrendelésekből, megpróbáltuk őket egyenlően elosztani.”

Bár alapvetően a négercsókgyártással robbantak be, azóta ezzel leálltak. A márkanév viszont köznevesült, a szövetkezetből kft. lett, az Abonett az extrudált kenyerek piacának hetven százalékát tudhatja magáénak, és a cég teljes egészében a Szebeni család tulajdonába került.

Az Abonett teljes történetét a magazinban találod. Itt tudsz belelapozni.

Borítókép: Orbital Strangers

Elmentek sajtosnak, ma a legmenőbb éttermeknek szállítanak

Mindenki hallgathat zenét munka közben. Csak én nem – 5 erős mondat Presser Gábortól

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.