Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vecsei H. Miklós, Lady Dömper, és a turisták budapestiesedése – megjelent a friss Forbes Urban

Budapesti lakástulajdonossá válni nem túl hosszú procedúra. Turistából albérlővé, és főleg albérlőből budapestivé igen. Közben hat ránk egy-egy fővárosi vállalkozó és művész munkája, mert hat ránk a hely, ahol élünk. A hatodik Forbes Urbanben olyan vállalkozók és alkotók, akik hatnak. Ők a változtatók.

Az októberi Forbes magazin részeként megjelent a Forbes Urban, a városi különszámunk, Vecsei H. Miklós színésszel a címlapján. Ízelítő és intró itt, lap az újságosoknál.

Majdnem tíz éve, hogy álltunk a Holló utcai eladó lakásban az ingatlanossal. Színes volt, és csendes, környéke, a Gozsdu pedig teljesen üres. Végül nem azt vettük meg, hanem a Duna túloldalán, a Vár alatt egy kisebbet, ahol még madárcsicsergés is állandó alaphang, és az utcán szintén csak elvétve sétáltak emberek – az ott lakókon kívül legfeljebb eltévedt turisták.

Két éve éltem a fővárosban, minden tekintetben vidékiként, fiatalegyetemista-naivitással és büdzsével, és eléggé sajnáltam, hogy nem a híres, mégiscsak jobban lüktető Pesten, mondjuk a Blahánál jött össze a rendesen lealkudott, tízmilliós üzlet. Bár az első perctől imádtam az I. kerületet, később viszont, amikor már tényleg ismertem a várost, és hetente többször rongyoltam át a Dob utcába vagy a Madáchra kocsmázni emberek ezreivel együtt, már naponta imába foglaltam a döntést. Az otthonom élhető volt. A pesti belváros nem.

Egyet bántam csak: a barátaim még egy csábítóra megszervezett kerti parti kedvéért is nehezen indultak felém, mert ahhoz át kellett jönni a Lánchídon. Azt meg már nem is remélhettem, hogy itt, hozzám közel lesz törzshelyünk. Bár a Fő utcai Mátra borozó ikonikus, az Isolabellában pedig ma is ugyanaz a levegő, amit egykor Cseh Tamás kilélegzett, de én sem ültem volna be ezekre hétről hétre. Más meg nem volt. Ma már van.

Az elmúlt tíz évben gozsdubeli ismerőseim eladták, vagy AirBnB-re dobták lakásukat, és a Vár alja sem csendes környék, ennek ellenére az egyszobás értéke megsokszorozódott. Megduplázódott a turisták, és megsokszorozódott a friss, magas színvonalon működő I. kerületi szolgáltatók száma is – a Vár az új bulinegyed, ahogy írják a Forbes Urban aktuális publicistái.

Az egyik speakeasy bar, a másik kocsma, a harmadik dizájnerbolt. Három top fodrászat extrákkal a Forbes Urbanben. A képen a Hairskul-Blow fúzió

Én pedig ez alatt az idő alatt asszimilálódtam, régóta Budapestet jelenti már a „hazamegyek”, más érdekel a színházban, mint még vidékiként, ha mozi, akkor művész, ha fodrász, akkor Hoglmayer Attila a Hairskulban, és van néhány ruhám a fodrászatban működő dizájnerboltból, a Blow-ból. Igyekszem a Fő utcai csomagolásmentes boltért és Fény utcai biozöldségesért plusz egy kört bevállalni. Nincs kép, amit ne éreznék át és lájkolnék Biacsics Renáta grafikus Renyagyárában, emlékek fűznek és érzelmek kötnek Bognár Péter kocsmáihoz, a Castro Bistróhoz, a Jelenhez.

Három grafikus, akik a várost festik, vagy a városi életet. A képen Biacsics Renáta Renya

Bognár, Lady Dömper, alias Petróczki Zoltán és a fentieken kívül még jó néhányan, akiket szintén bemutatunk a hatodik Forbes Urbanben, az elmúlt harminc év budapesti városformálói. Vecsei H. Miklós a jelené és a jövőé.

Megteremtette Magyarországon a transzvesztita szórakoztatóipart. Ideje volt, hogy Lady Dömperről is írjunk

Budapesti lakástulajdonossá válni nem volt túl hosszú procedúra. Turistából albérlővé, és főleg albérlőből budapestivé igen. Hatott és hat rám egy-egy fővárosi vállalkozó és művész munkája, mert hat rám a hely, ahol élek. Változtatott és folyton változtat rajtam, és nem kétséges, én is elbudapestiesedtem – mert mi ez, ha nem az?

Tizenegy éves unokahúgom – tizenegy éves önmagam tökéletes mása –, ha ő is Budapestre vágyik majd nyolc év múlva, már a poketes-sztalkeres Budapestbe érkezik meg. De vajon mi minden másba még? Én már itt vagyok, idén először választok a szülővárosom helyett a kerületemnek és Budapestnek polgármestert. Részben azt, hogy milyen emberré teszi Adélt a majdani város.

Bánlaki D. Stella vezetőszerkesztő

Az októberi Forbes magazin részeként megjelent a Forbes Urban, a városi különszámunk, Vecsei H. Miklós színésszel, a Poket könyvautomaták és a Sztalker csopor alapítójával a címlapján. Már az újságosoknál.

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."