Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fura, érdekes, nem rossz – találkoztam Palvin Barbival és a pasijával, megmutatták a saját készítésű piájukat

Mi Palvin Barbi és párja, Dylan Sprouse kedvenc itala? Kit érdekelne, ha nem kóstolhatnánk meg velük együtt mi is Budapesten. Meg persze, ha nem lenne természetesen hipermenő, legújabb hullámos, és valami olyan, amit mi halandók itthon még egyáltalán nem ismerünk. A sztárpár személyesen mutatta be a magyar fővárosban a saját készítésű meadjét, amit ezentúl itthon is forgalmazni fognak.

„16 éves voltam, és mint minden 16 éves, be akartam rúgni. Az Egyesült Államokban 21 éves korig legálisan nem fogyaszthat alkoholt az ember, és ez az életkor akkor nagyon nagyon távolinak tűnt. Szóval elkészítettem a saját alkoholos italomat, és ezzel sok barátomat tettem nagyon boldoggá” – mesélte somolyogva Dylan Sprouse, az amerikai Forbes legsikeresebb 30 év alattiakat soroló 2020-as listáján is szereplő színész a budai Felixben. „Persze a barátaid akkor már mind elmúltak 21 évesek” – szúrta közbe nevetve párja, a szupermodell Palvin Barbi, aki a 13. lett a Forbes idei, legértékesebb celebeket rangsoroló listáján.

Az All-Wise Meadery közönségtalálkozóval egybekötött magyarországi premierén a pár nemcsak lelkesen kóstoltatott, de egy új szót tanított a hazai nagyközönségnek: mead.

Fotó: Culinaris Kft. // Horpáczi Dávid

„A három legfontosabb dolog, amit a meadről tudni érdemes, hogy a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital, elkészítéséhez mindössze mézre, vízre és élesztőre van szükség, és a kóstolási élmény valahol a sör és bor közé esik, lehet száraz vagy édes is”

– mondta Dylan.

Ez itt az A jó élet – a jó bor. Bánlaki D. Stella sorozata borokról és más italokról

Dylan a társával, Matt Kwannal alapított All-Wise Meadery (AWM) nevű vállalkozása a divatos brooklyn-i Williamsburg városrészben bontogatja szárnyait. Filozófiájuk az elkészítés során a 2020-21-ben hívószónak számító „minimális beavatkozás”, alapanyaguk egy New York állambeli minőségi méhészetből származik – persze a cél, hogy majd saját méheik és mézük legyen, Palvin Barbi mérsékelt örömére.

Urbánus garázsfőzdéjükből kikerülő palackokból mára az USA ötven államába és az Egyesült Királyságba is szállítanak. Budapesten a Száraz István tulajdonában álló Culinarisba listázzák be, amely nagykerként várhatóan több vendéglátóhelyre is eljuttatja majd. A nagykerára 6-7 ezer forint körül alakul, így nagyjából a menő natúrborokéval egy ligában játszik.

A hipszter legújabbhullámnak lehet jövője, de Dylan tudja, „a mead jövője a mead ismerete”.

A mead az mi?

A Culinaris közleménye alapján a mead a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital. Története évezredes kultúrákban gyökerezik, népszerű volt a távol-keleten, a vikingek, a maják, az egyiptomiak és rómaiak körében is, sőt, a görögök egyenesen az istenek nektárjaként tisztelték.

Ahogy Dylan Sprouse mondja:

meadet egyszerű készíteni, de nehéz tökéletesíteni.

Legtermészetesebb formájában elkészítéséhez másra nincs is szükség, mint jó minőségű mézre és vízre, plusz élesztőre, ami a méz cukortartalmából táplálkozva elindítja az erjedést (épp úgy, ahogy a szőlőből bor lesz).

Fotó: Culinaris Kft. // Horpáczi Dávid

Lehet édes vagy száraz – mai, modern stílusa száraz és letisztult, friss és kifejező.

Mivel mézből erjesztik, akár mézbornak is hívhatnánk, ha nem lenne saját egyénisége (ráadásul nincs benne gyümölcs).

Természetessége és a kóstolási élmény viszont hasonlít a natúr borokhoz, vagy egy szénsavmentes söréhez, alkoholtartalma 12-13% körül mozog.

Érdemes behűtve kóstolni, vagy akár jéggel és fröccsként (haladóként extra hozzávalókkal vagy koktél alapanyagként). Kipróbálható többféle vizes-, boros- és koktélpohárból. Dylan üvegből is issza.

Milyen?

Magyarországon egyelőre háromféle verziója kóstolható, ezeket kóstoltam együtt Barbival, Dylannel és egy maréknyi újságíróval szerdán. A kereskedők ugyanakkor már rebesgetik, hogy az oolong teás mead is remek, és ha lesz belőle elég, szívesen importálnák.

All-Wise Show Mead

Száraz stílus, New York állami mézből, tölgyhordóban érlelve.

Dylan jegyzete: Ha nem is kiáltom ki kedvencemnek, de nagyon különleges számomra. Mint a legrégebbi receptem, és a tradíciókat leginkább követő mead, amit eddig készítettem, ez tényleg kedves a számunkra és ösztönző egyben – pont ilyen meadeket szeretnénk a jövőben az AWM-nél készíteni.

Szerintem: Visszafogott, ultraszűrt, idegen. Furcsa. Önmagában egy rosszabb, sav nélküli bor vagy egy buborékjaitól megfosztott sör, fröccsként viszont valószínűleg kellemes; Palvin Barbi is így issza.

Fotó: Culinaris Kft. // Horpáczi Dávid

All-Wise Dirty Show Mead

A tradicionális mead szűretlen verziója, narancsvirág-mézből, a háttérben amerikai tölggyel.

Dylan jegyzete: Ez a mead adja vissza leginkább, miket ittam az otthoni kísérletezések alatt, a ködössége messzire elrepít. Szájban inkább olyan, mint egy sör, teltebb érzet.

Szerintem: Ez már sokkal karakteresebb, határozottabb történet, tetszik, innám otthon. Az ember érzi benne a mézes jegyeket és némi élesztősséget is (a palackban az élesztő üledékei is jól láthatók), ezeket egészen masszív, 13%-os alkoholtartalom kíséri.

All-Wise Southern Sunset Mead

Narancsvirágmézből készült mead természetes hibiszkuszaromával, amerikai tölgyhordóban érlelve.

Dylan jegyzete: Ez egy összetett darab. A narancsvirágméz citrus ízjegyeit kombináltuk, hogy kihangsúlyozzuk a hibiszkusz gyümölcsösségét, amit a másoderjesztésnél áztattunk bele. Így elsőre egy gyümölcsös házasítás, a finish pedig kellemesen tölgyes. Élvezetes!

Szerintem: Fanyar, dominál benne a citrusos kesernye, emiatt a maradékcukor ellenére nem hat édesnek. Ez már a műfajt emelt szintje.

Nyitókép: Katie June Burton / All-Wise Mead

Oszd meg!