Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újraszabnák a Duna-partot a budai oldalon

Tervpályázatot hirdettek a budai Duna-part újraszabására: egyértelmű cél, hogy a városlakóknak végre aktív kapcsolata legyen a folyóval. 

Építészeti, város- és szabadtér-építészeti javaslatokat vár a fővárosi önkormányzat egy most kiírt tervpályazat keretében a budai Duna-part megújítására – egészen pontosan a Rákóczi-híd és az Árpdád-híd közötti szakaszon újítanák meg a partot. Négy kiemelt rész határoztak meg:

  • Újlak
  • Margit-híd-Zsigmond tér
  • Bem tér (teljes átépítés)
  • Lágymányos

A Margitszigettel szemben elterülő újlaki szakaszon a cél az alsó rakparttal való gyalogos és közúti kapcsolat megteremtése, valamint a kevésbé hasznosított zöldfelületek megújítása, funkcióval való ellátása. A Margit-hídtól északra a Zsigmond téren egy nagyobb, rekreációra alkalmas terület kialakítás a cél, ennek keretében racionalizálják a parkolóhelyeket is.

rakpark_20_antalj_0002

Illusztráció: a Korzó Tervezési Stúdió látványterve a pesti Duna-partra. Hamarosan ez is megvalósulhat.

Teljesen átalakulhat a Bem tér is, a Fő utca forgalma innen halad tovább az Árpád út fele. A főváros azonban megszüntetné a tér kettéosztottságát, inkább egy nagy, összefüggő zöldterületet látnának itt szívesen. A gyalogosok javára alakítanák ki ezt a részt, ezzel párhuzamosan kaphat egységes arculatot a Fő utca is – ez a terv is remekül hangzik.

Nagy falat lesz a negyedik szakasz, Lágymányos újratervezése, de a cél itt is egyértelmű: a gyalogosok számára hasznosítható terek újragondolása illetve tartalommal való megtöltése és a vízzel való szorosabb kapcsolat kialakítása – úgy, hogy a helyszín alkalmas legyen alkalmi rendezvények megtartására is. A gyalogos tengelyt tovább húznák déli irányba, a Kopaszi-gátig (itt most Garancsi István és a Market Zrt. fejleszt új városközpontot, budapesti léptékkel mérve túlépített, 120 méteres toronyházzal, irodákkal, lakóparkokkal).

rakpark_20_antalj_0000t

Úgy tűnik a kiírás alapján, hogy

a főváros most már tényleg közelebb hozná a Dunához a városlakókat,

jól láthatóan prioritás, hogy a gyalogosoknak és a pihenni vágyóknak a budai Duna-parton is legyen terük.

belgrad

Mindez annak fényében főként igaz, hogy nem ez az első nagy léptékű átalakítási terv, a korábban lezajlott, RAK-PARK nevű tervpályázat alapján a pesti belvároshoz kapcsolódó partszakaszt újítják meg két lépcsőben egészen a a Dagály fürdőig. (Azt a pályázatot a Korzó Tervezési Stúdió nyerte, jelenleg is folyik a tervek előkészítése.)

A pályázatok beküldésének határideje október elején zárul.

Oszd meg!