Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újpesten főzik a világ egyik legjobb ginjét, és ezt nem ők mondják magukról

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütált Opera Gin Budapest. Az első Budapest belterületén található szeszfőzde rekord pontszámot szerzett a világ talán legrangosabb ginversenyén.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legismertebb globális szakmai versennyé nőtte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett egy újpesti főzde terméke, az Opera Gin Budapest.

A cég közleményéből kiderül, hogy több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, összesen két kategóriában.

A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

Az IWSC-re több mint 90 országból érkeznek a nevezések az ezer milliárd dolláros italpiacról, ami még a borokat leszámítva is simán eléri a 400 milliárd dollárt. Ennek a piacnak a legfontosabb nemzetközi versenye az IWSC, ahol mintegy 250 szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat (mindegyikből többet), a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr”-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de képviselteti magát számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is. 

Az Opera Ginről a bírák az alábbi jellemzést adták: Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszerveknek.

A díj híre a júliusban kihirdetett Global Spirits Masters aranya és a tavalyi Red Dot dizájnelismerés után érte az Első Magyar Gin Manufaktúrát. „Noha a vendéglátóipart és a turizmust érő kihívások némileg felülírták az idei várakozásainkat, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen elismerésekkel kárpótol minket a sors” – mondta az újabb díj kapcsán Dámosy Bálint alapító-társtulajdonos.

„Amikor néhány éve elkezdtük a kísérletezést, hogy saját gint készítsünk, meg sem fordult a fejemben, hogy kiterjedt nemzetközi gingyűjteményem legértékesebb példányait utasítja majd maga mögé az IWSC versenyén.”

A társaság az elmúlt hónapokban a lehetőségeket kihasználva folytatta hazai terjeszkedését: többek közt kizárólagos megállapodást kötöttek a Lupa Beach-csel, önálló standot alakítottak ki a dunaparti Marriott Liz&Chain Bárjában, valamint a Haris Parkban, és az ország legismertebb bárjainak és éttermeinek itallapjain már saját névvel bukkan fel gin-alapú koktélok ajánlott összetevőjeként. Emellett továbbra is népszerűek az újpesti főzdébe szervezett rendszeres látogatói programok. A díjak a külföldi forgalmazási megállapodásoknak is lendületet adnak, ezek közül kiemelhető a – palackokban mérve – ezres nagyságrendű izraeli megrendelés.

A verseny eredményei itt böngészhetők.

Nyitókép: Opera Gin Facebook

Oszd meg!