Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz szám, amit Budapest irigyelhet Bécstől – megkapjuk?

Az osztrák főváros tapasztalatait is be szeretné építeni a fővárosi önkormányzat Budapest jövőre elkészülő okosváros-stratégiájába, állítják a városfejlesztők egy tegnapi Bécs-Budapest találkozó után. Mi pontosan tudjuk, mit hiányolunk Budapesten Bécsből.

„Kilencedszerre is Bécs a világ legélhetőbb városa, jön háromnapos bécsi utam kellős közepén a hír, és innentől minden bécsitől azt kérdezem, hogy szerinte miért. Közben, valahol a lelkem mélyén, arra is keresem a választ, miért nem szeretett itt élni több magyar ismerősöm, miért menekültek haza néhány év után. A harmadik nap végére minden felvetésemre választ kapok” – írja Bánlaki D. Stella a Forbes Urbanben, ahol tíz oldalon, infografikák és látványos képek segítségével azt járja körbe, hogy jogosan nevezi-e magát Bécs a jövő és az innováció városának, illetve azt, hogy mit kellene megtanulnia Budapestnek az osztrák fővárostól.

 

Míg Bécs számára az emberközpontúságot, a fenntarthatóságot és az élhetőséget jelenti a smart city fogalma, addig Budapesten jelenleg mindenki mást ért alatta – derül ki ma az Eurocomm-PR közleményéből, amit azután írtak, hogy tegnap bécsi és budapesti főépítészek, várostervezők- és fejlesztők tanácskoztak egymással Budapesten.

A másik nagy különbség, hogy a smart city gondolata az osztrák fővárosban a várostervezés, városirányítás minden szeletében jelen van, Budapesten viszont alulról, projekt alapon igyekeznek ebbe az irányba haladni. A magyar főváros azonban most törvényi lehetőséget kapott, hogy újrafogalmazza smart city stratégiáját – jövőre készül el ugyanis a Smart Budapest Koncepció –, amelybe Bécs tapasztalatait is be szeretnék építeni.

Tíz szám, amit irigyelünk Bécstől – videós részlet a Forbes Urban bécsi anyagából

Thomas Madreiter, Bécs főépítésze a tegnapi találkozón elmondta, hogy számukra nem kizárólag a technológia jelenti a smart city-t – az csupán egy fontos eszköz a stratégia megvalósításában.

A nyitottság, élhetőség, szociális kiegyensúlyozottság és szabadság mellett kulcsszerepe van annak, hogy nyitottak legyenek az új hatásokra és a problémákat a város lakosságának, az érintettek bevonásával oldják meg, ne pedig felülről.

Hasonló célkitűzései vannak – az életminőség növelése, a technológia mint eszköz alkalmazása, valamint a társadalmi szerepvállalás növelése – Budapest jövőre elkészülő, új smart city stratégiájának, amelynek kapcsán Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze elmondta, hogy a mostani találkozó eredményeit, a két főváros párhuzamait és kihívásait is bele szeretnék építeni. Így az okos város Budapestnek sem csak egy technológia-fókuszú várost jelent, hanem egy otthonos várost.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi, a Forbes, mi mindent szeretnénk átvenni Bécstől, keresd az Urban különszámot a standokon vagy rendeld meg online!

Nyitó illusztráció: Risto Avramovski / Forbes Urban

Oszd meg!