Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Semmi pánik – minden kérdésedre válaszolunk a hazai ivóvízzel és jövőjével kapcsolatban

Tényleg arzént, ólmot, gyógyszermaradványokat és mikroműanyagokat iszunk? Mi a baj a fúrt kutakkal? Kiszáradunk, ha jön a klímaváltozás? Mit tehetünk a víz védelméért? A friss Forbes mellékletében minden kérdést megválaszolunk. Intró itt, a lap már az újságárusoknál!

Már az újságos standokon!

„Ha spórolni akarsz a vízzel, igyál… vizet, te majom!” – válaszolom a Dunának háttal, a fejemre csöpögő esőben egy pub fekete palatáblájának, amin egy már száz másik helyen is látott felirat azt mondja: „Spórolj a vízzel! Igyál bort!” „632. Egy palack bor előállításához összesen 632 liter vízre van szükség” – löki ki a számon a klímaszorongás. Ezt pont tudom, phöj.

Sétálok tovább hazafelé, vállamon hátizsákkal és vászonszatyorral, benne a házi készítésű sampon egy régebbi ásványvizes flakonban, fogkrém befőttesüvegben, négykilós mosószóda papírcsomagolásban. Ugyanaz azt az utat teszem meg, amin két éve még hatosával hordtam haza a műanyagba zárt ásványvizet, de fejben még csak egy éve ismert gondolati kört futok le újra.

Ugyanazt az utat teszem meg, amin két éve még hatosával hordtam haza a műanyagba zárt ásványvizet, de fejben még csak egy éve ismert gondolati kört futok le újra.

A „mi értelme csomagolásmentes boltba mennem, ha a mellette lévő szupermarketből mások tonnaszámra hordják haza az univerzum garantált pusztulását jelentő cuccokat?” pontról indulok, és az „a vásárló a döntésével szavaz; igenis számít, ha jót teszek” mottóval érek célba.

A lépcsőházban még anyu földgömböt mintázó stresszlabdán pulzáló keze vagyok, a lakásban nagy sóhajjal rakom be a mosást a gépbe. Megnyomom a startot, és nem sokkal később műszálas ruháimból kioldódó műanyagrészecskék százait (ezreit?) engedem a szennyvízcsatornába, hogy egyszer újra ivóvízként találjanak vissza hozzám.

A kettő között újra átfutom az aktuális Forbes Next címlap-összeállításának cikkeit. Az általunk megkérdezett szakértők, elért információk hazai viszonylatban meglepően megnyugtató képet festenek vízkészletünkről.

Vizes összeállításunk Marcus Goldson illusztrációjával indul

Az aktuális Forbes melléklet – amely már az újságosoknál van a decemberi Forbes magazin részeként – címlapösszeállításának témája a hazai ivóvizünk, annak jelene és jövője.

Jó hír például, hogy a jelenlegi klímaforgatókönyvek szerint Magyarországon nem fog elfogyni az ivóvíz előállításához felhasználható vízkészlet. Az ország bizonyos részein számítani kell ugyan vízhiányra, de még ki nem aknázott, potenciális ivóvízforrásaink is vannak, és ezek még akkor is elegendők lehetnek, ha nő a népesség.

Kiderül, tényleg arzént, ólmot, gyógyszermaradványokat és mikroműanyagokat iszunk-e, vagy hogy mi a baj a fúrt kutakkal. Persze szóba kerül a klímaváltozás, és hazai ivóvízkészleteink. Írunk arról, hogyan védhetjük mi a vizünket a mindennapokban. Hogy érdemes-e vízszűrőt venni otthonra, és ha igen, milyet. Hogy minden műanyagtípustól félnünk kell-e, vagy például bizonyos típusait használhatjuk-e italok és ételek tárolására több alkalommal.

Az Európai Unió legnagyobb vízgyűjtője egyben a vízgyűjtő, aminek a legtöbb gazdája van – a Duna összesen 19 különböző országot érint, 11-en keresztül is folyik. Miközben háztartások, gyárak és a mezőgazdaság szennyezi, mi a vizét isszuk. Cikkünkből kiderül, hogy ez para-e.

Mi van még?

A legújabb mellékletben 18 oldalas összeállítást, egyben egy listát közlünk a legsikeresebb, külföldön élő magyar játékfejlesztőkről.

Lista!

A Smejkál Péter által összeállított 34 fős lista és a kapcsolódó portrécikkek szövegeiből többek között a Diablo, a GTA és a Cyberpunk magyar fejlesztőinek mindennapjai rajzolódnak ki. De a gamerek az összeállításon túl is találnak még jutalomfalatokat a Nextben.

Danka Miklós még a harmincat se töltötte be, de már hét éve az egyik legizgalmasabb szilícium-völgyi cégnek, a Palantir Technologiesnak dolgozik. Titkosügynökök, a hadsereg, az állami szervezetek és már a repülőgép-, gyógyszer- és energiaipar is az ügyfele, de közben rendszeresen tanít itthon és külföldön. A magyar politikába is belefolyik.

Bemutatkozik a világ első emberszállító drónja is, amely Kerülő Balázs, a kalandos életű nyíregyházi srác ötletére épül Texasban. A Lift Aircraft multikopterét már bárki kipróbálhatja.

Továbbá Tudomány rovatunkban portrécikket írtunk Kubinyi Enikőről, aki nemzetközi elismerésig vitte az ELTE Etológia Tanszékének kutyákkal foglalkozó, úttörő laborját. Volt olyan kísérlete, amely után családja két patkánnyal gazdagodott, de friss PhD-hallgatóként farkaskölyköket is nevelt házában.

A decemberi Forbes és benne a 64 oldalas Forbes Next már megtalálható az újságosoknál!

Bánlaki D. Stella, a Forbes különszámok és mellékletek vezető szerkesztője

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."