A jó élet

Plafonig ér a kaviár – Cmak, Budapest orosz élelmiszerboltja

Melis Dóra
2018. december 01. 5 perc olvasás

A Cmak orosz élelmiszerboltban hiába keresünk párizsit vagy zsemlét, a repertoárt itt az orosz fekete kenyér, az örmény konyak vagy a füstölt lazackonzerv képezi. Az üzlet termékeinek megvásárlása után az oroszok szó szerint a spájzban lesznek.

„Hiányoztak a hazai ízek, és szívesen foglalkoztam volna egy olyan bolttal, ami a származásommal kapcsolatos” – mondja a közért alapításának történetéről az orosz Jelena Jegorova, aki 1999 óta szinte akcentusmentesre tökéletesítette magyar tudását. Annak ellenére, hogy Magyarországot jó negyven évig fújdogálta a Szovjetunió szele, gasztronómiánkat nem igazán érte szovjet impulzus.

A Forbes Life-ban most a legjobb külföldi konyhák, boltok és kocsmák budapesti képviselőit választottuk ki, kizárólag azokat az autentikus helyeket, amelyeket adott nemzetek képviselői tulajdonolnak és vezetnek. A különszámban olvashatsz róluk: Fausto’s Ristorante és Osteria, Khan és Sáo, Maharaja Indiai Éttermek, Szép kis India, Biwako, és a jelenleg a Jedermann mögött álló Hans van Vliet kocsmái.

Jelena tanulni jött Budapestre, és egy idő után egyre többet gondolt a jóféle kaviárra és a sós szárított halakra. A sors összehozta Igor Kaplannal, aki hasonlóan érzett, és felajánlotta, hogy csináljanak egy üzletet. A férfit a 80-as évek elején katonai szolgálat hozta a Szovjetunióból Magyarországra, és a 90-es évek elején nyitott egy Cmakhoz hasonló üzletet. Az Arbat Moszka egyik sétálóutcájáról kapta nevét, és a posztszovjet ízek delikáteszboltja volt. A beszerzés akkoriban még nagyon nehézkesen ment, ráadásul a vezetőség többi tagja egyre eltérőbb üzletpolitikát folytatott, így egy idő után Igor kiszállt az üzletből.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással teljesen új világok tárultak fel. Igor Jelenával és a tapasztalatokkal a háta mögött ismét belevágott.

„Olyan boltot akarunk, ahol széles a választék, és nem egyféle sűrített tej vagy kaviár van. Azt szerettük volna, hogy mindenből több legyen, elérhető áron.”

A Cmak online webáruháznak indult, az üzlethelyiségbe egy évvel később, 2009-ben költöztek be. Az Apáczai Csere János utcai helyszín nem is lehetett volna tökéletesebb: a közelben lévő ortodox Nagyboldogasszony-templomba sok orosz hívő jár, nekik csak egy aprócska kitérő a liturgia után a hazájuk ételeit árusító bolt.

A célcsoportot mindig az oroszok és a posztszovjet országok magyarországi lakosai képezték, jöttek is már az indulás után lelkesen. Később, az internetes közösségi platformok térnyerésével párhuzamosan a magyarok is egyre inkább felfedezték őket, és ma már turisták is szép számmal megfordulnak náluk. A bolt rendszeresen szállít más delikáteszboltoknak és éttermeknek is, de Németországban és Belgiumban is forgalmaznak terméket, és a webáruház is megmaradt.

A létrával Jelena is a plafonig ér (Fotók: Orbital Strangers)

A kicsi üzlet áruválasztéka lehengerlő, a plafonig érnek a pelmenyik (hússal töltött orosz főtt-tészta-specialitás), kaviárok, heringek, zöldségalapú konzervek, kvaszok (erjesztett gabonaital) és édességek. A kínálatban nemcsak orosz termékek kaphatók, de itt van az egykori Szovjetunió valamennyi tagállamának étele és itala is. Az áruk többsége egy német forgalmazón keresztül az eredeti országból jön, azonban mivel tejet és hústerméket nem lehet behozni harmadik országból, ezeket máshogy oldják meg. „Az EU-ban rengeteg olyan gyár létezik, ahol az eredeti receptek alapján gyártják a készítményeket, így a sűrített tej Lettországból, a felvágottak és a füstölt halak Litvániából jönnek” – avat be a részletekbe Jelena.

A tulajdonos asszony azt tapasztalta, hogy a magyarok sokszor furcsállják az orosz ízeket. Náluk a hal nem ecetben, hanem olajban vagy sós lében ázik, túlzott ízesítés helyett inkább csak alapfűszereket használnak, cserébe sok ételben erősen dominál a só, és kedvelt salátának számít a hínár.

Jelena szerint a helyzeten sokat segít, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb úti cél Oroszország, és bátrabban kísérleteznek a helyi ízekkel, nyaralás után sokan egyenesen a Cmakba jönnek.

Van, aki már annyira rutinos, hogy a markáns illatú szárított halat még egy extra rétegbe becsomagoltatja, nehogy otthon megérezzék, és vita tárgya legyen.

A hatalmas kínálattal csak egy baj van: nincs elég hely. A kiváló lokáció miatt a boltot nem költöztetnék el, de a közeljövőben tervezik a bővítést.

 A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!