Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyuggerparkok versus tornapályák – Mi a különbség a köztéri kondiparkok között?

Köztéri kondipark és köztéri kondipark között komoly különbség lehet, attól függően, hogy a környékbeliek mozgására találták ki, vagy akár profi szintet képviselő sportolók edzenek rajta, akik akár a város másik szegletéből is elutaznak a jobb eszközökhöz – és persze a megszokott közösséghez is, hiszen ezek a parkok a mozgás mellett közösségépítésről is szólnak. Az alábbi cikk jó útmutató lehet beruházóknak, önkormányzatoknak és bárkinek, aki szeretné megérteni, hogy az egyes köztéri kondiparkok között mi a különbség, melyik mire való és pláne, hogy milyen gyakorlatokra alkalmasak.

 

Kültéri tornapályák

Fotó: HardBodyHang

A street workout a szertorna utcai változata, mely leginkább az amerikai és orosz szegénynegyedekben nőtte ki magát,

mára pedig világsporttá vált, a nemzetközi szövetség folyamatosan szorgalmazza az olimpiai felvételt. A látványos trükköket látva úgy tűnhet, hogy ezek az eszközök inkább a versenysportolók számára készültek, azonban nem szabad megijedni a flagek, planche-k, front- és back-leverek láttán, mert ezek a vasak végtelen mennyiségű hobbi és amatőr gyakorlatot rejtenek. A konditeremben sem emelget mindenki 200 kilókat.

Fotó: HardBodyHang

Az utóbbi években kifejlődött más erőnléti sportágak (crossfit, fegyencedzés stb.) szintén hasonló, bárki számára elvégezhető gyakorlatokra mentek rá, melyekben semmilyen kiegészítő eszközre nincs szükség, csupán a saját testsúlyra.

 

 

…és ha már ezek a parkok tényleg mindenki számára elérhetőek, akkor nem szabad megfeledkezni az úgynevezett integrált parkokról sem. Ezek a parkok olyan speciális elemeket is rejtenek magukban, amelyek kifejezetten a mozgáskorlátozottak számára (is) készültek.

 

Fotó: HardBodyHang

 

Fotó: HardBodyHang

 

Kondiparkok

A 2010-es évek óta gombamód szaporodnak a köztéri kondiparkok (személy szerint legelőször egyébként a grúz tengerparton találkoztam ilyennel). A városi szlengben kissé leegyszerűsítve csak nyuggerparkoknak nevezett területen olyan eszközök találhatóak, amelyek

bemelegítés-, nyújtás-, ízületmegóvásra alkalmasak, ezért fő, de nem kizárólagos célcsoportjuk az idősebb korosztály.

Fotó: nyiregyhaza.hu

A kondiparkok olyan eszközök, melyek a beltéri kondigépek mintájára készülnek, azzal a különbséggel, hogy nem nehezék, hanem saját testsúly ellenében végezhetőek erősítő gyakorlatok.

Kondigép

Rendszeres edzésre, amatőr vagy profi versenysportra azonban alkalmatlanok, mert a gyenge fejlesztések kényelmetlenek, súlyfokozatok híján pedig fejlődési lehetőséget nem nyújtanak. A fő cél mindkettő esetében a mozgás megszerettetése és a széles társadalom elérése, kortól és nemtől függetlenül. Ezek funkciója tehát inkább kommunikációs, kiegészítő és bevezető jellegű.

Fotó: nyiregyhaza.hu

 

Mezős Balázs városkommunikációs szakember, a Budapest Urban Games (BUG) alapítója.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

 

Nyitókép: Ivan Torres / Unsplash

 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.