Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Na ez tényleg nagy dolog: magyar furmintpezsgő kapott világbajnoki trófeát

Eddigi legkomolyabb eredményét érte el a somlói Kreinbacher Birtok: a pezsgők világbajnokságán a nem hagyományos szőlőfajtákból készült pezsgők között, 2013-as, furmintalapú magnum pezsgőjével világelső lett.

Aki otthonosan mozog a champagne-ok és a méthode traditionnelle pezsgők világában, az is nehezen méri fel, mekkora eredmény a világ legjobb, általában több száz év tapasztalatával dolgozó pezsgőházakkal összemérnie magát egy viszonylag új somlói birtoknak, különösen, hogy a Kreinbacher nem kizárólag a hagyományosan a pezsgőkészítésre termett szőlőfajtákkal (chardonnay, pinot noir) dolgozik, hanem a furminttal. Pedig ha valaki, akkor a Kreinbacher munkatársai otthonosan mozognak ebben a témában – de még ők sem voltak felkészülve arra, ami a tegnapi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) várta őket:

„Breaking news – még mindig élőben Londonból! CSWWC 2018, elképesztő pillanat, újra a színpadon, ezúttal a világbajnok tételek között! A Prestige Brut 2013 Magnum – ‘WORLD CHAMPION Classic Brut from a Non-Traditional Grape’. A trófeát Essi Avellan MW adta át. Ez már tényleg leírhatatlan.”

Vagyis világbajnoki trófeát kapott a 2013-as Prestige Brut pezsgőjük magnum verziója, mint legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgő (150 cl, kizárólag furmint szőlőből készült), és a borvilág legnagyobb szaktekintélyének számító Master of Wine-ok egyike adta át nekik a díjat.

A Kreinbacher-csapat, bal szélen az alapító-tulajdonos Kreinbacher József

Ezen kívül a pezsgő a legjobb magyar pezsgő trófeát is megkapta, valamint a kategória legjobbjának (Best in Class) választották a magyar évjáratos brut pezsgők és a magyar magnumok között is.

Mindeközben másik aranyérmes tételük, a 2015-ös Brut Classic Magnum pezsgőjük is kategóriaelső lett a magyar, még nem forgalmazott tételek között. Ez egy 70% furmint, 30% chardonnay pezsgő, 150 cl, és a Budavári Borfesztiválon tartott előpremier után épp nemrég vált elérhetővé a borszaküzletekben és Somlón.

A Kreinbacher két ezüstérmet is nyert most: az NV Brut Classic-kal (ami egy nem évjáratos, 70% furmint, 30% chardonnay pezsgő 75 cl-es palackban), valamint az NV Prestige Brut-tel (ami egy nem évjáratos, 85% furmint, 15% chardonnay pezsgő 75 cl-es palackban). Eredményeikről már júliusban értesítették a birtok munkatársait, de a Best in Class kategória eredményeit ők is csak a tegnapi londoni díjátadón tudták meg.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) az egyetlen a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek, egyben a legnagyobb pezsgőverseny. A Kreinbacher harmadszorra mérettette itt meg magát, mindannyiszor érmekkel tértek haza, 2016-ban már arannyal és a hazai legjobbnak járó trófeával, de ez a világbajnoki cím az eddigi legjobb eredményük.

Drága hobbiból drága vállalkozás: Anett a francia pezsgőkért dobta a multis PC-t

Oszd meg!