Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forbes Urban, avagy munkatervben a bulizás

Ma a bulinegyed spontán, vagy szinte csipesszel szedett-vedett romkocsmáiban nappal (újhullámos) kávét, este (kézműves) rozét inni életérzés – a mi generációnknak ez jutott, de lehetünk erre büszkék is. Ezért szól erről a friss Forbes Urban is!

Ha nincs friss Urban ezzel a címlappal, valószínűleg soha nem tűnik fel, hogy összesen két-három olyan szám van a Spotify-om tracklistjén, amit nem hogy egy-két hónap alatt, de másfél év alatt sem tudok megunni. A Wellhelloé vidám (ön)iróniával és okos cinizmussal bőven megpakolt, könnyed szövegek, arról, amiben én és az egész generációm élünk; zenék, amiktől mindig jó kedvem lesz.

Fluor egy szerencsés, laza zseni – gondoltam, pedig tudom, hogy ez mindig kevés a sikerhez. Miután elkészül a címlapsztori, egyértelmű: elképesztő céltudatosság és munkabírás is áll mögötte. Gondolták csodagyereknek, pozicionálta magát hülyegyereknek, ma azt mondja magáról: elnök. Mi hozzátesszük: a bulinegyedé. Munkaterve szerint ugyanis a hete fele csapatás – ha nem szaladna bele az estékbe, mondja, nem tudna így írni róla. (Az sem mindennapi, amilyen kevés alvással kibírja.)

Éjszakai polgármester azért nem lenne, legalábbis közügyekben nyilvános okfejtésekbe nem kezd. Mint ahogy mi legtöbben, akik csak heti pár órákra vagyunk vendégei a VII. kerület kocsmáinak. Félhomály, italka, azért a kép még hokedliken vagy bárszékeken gubbasztva is komplexebb vendéglátósok és lakók csatározásánál. Nem csak politikailag.

urban_cimlap_nyito

A saját, és egyben a szerkesztőségünk törzshelyével, a Fekete Kutyával majdnem szemben jó barátom lakik. Tillinger Zsófi – aki ezúttal az Urban néhány cikkének szerzője – Dob utcára néző kanapéján korábban párszor én is magamra zártam a belvárost. Azonnal megértettem, hogy a bulinegyeddel egyébként örökké együtt lüktető lány miért dolgozott olyan keményen, csak hogy a VII-ből a XI. kerületbe költözhessen. Nemrég sikerült neki, azóta a Kutya helyett a Keletben találkoztunk.

Mi változunk, mozgunk, a törzshelyeink, jó esetben, legalább néhány évtizedig maradnak. Ráckert, Ibolya Presszó, WestBalkan – a szerkesztőségi korelnökök egykori kedvenceinek hűlt helyén ma micisapkás családfők és konzervatív, irodista anyukák pózolhatnának gyerekeikkel. Helyettük ma az Ötkert, a Telep, a Központ, a Most a helyek, amelyekről néha elfelejtünk hazamenni. Az aktív-kreatív pestiség, a digitális nomádok, az éppen itt élő külföldiek, néha turisták életének színterei, lassan két generáció szétinstázott pózainak adják a hátteret. Az állandó változásban ők közel tíz éve jelen vannak, talán mert nem ültek fel egyetlen trendre sem, nem akarnak hetente mindent újragondolni, bátortalan hosstesseik és agresszív Facebook-kampányaik nem rántanak le naponta változó hangzatos ajánlatokkal az utcáról. És főleg, mert a mögöttük álló arcok legalább húsz éve maguk is az éjszaka perspektívájában látnak:

„Nekünk is benne kellett lennünk nyakig”.

Elég, hogy helyeik nem többek, mint stabil, kiszámítható, pro pontok, a hangulatot megoldja Budapest és a korszellem. Ma a magyar bulinegyed spontán, vagy szinte csipesszel szedett-vedett romkocsmáiban nappal (újhullámos) kávét, este (kézműves) rozét inni életérzés – a mi generációnknak ez jutott, de lehetünk erre büszkék is.

A 100 oldalas, tényleg nagyon színes-szagos lapban megnéztük azt is, milyen lesz a jövő. Hol és mikorra épülnek fel Budapesten az újabb luxusszállodák és lifestyle-hubok (van egy rakás, és már csak pár év kell, hogy berobbanjanak), milyen lesz Budapest, amikor már egyre többen járunk önvezető autóval, és lamentáltunk azon, hogy kellenek-e ide felhőkarcolók.

urban_bp2027

Térképre raktuk a város összes street workout pályáját (kellett a szerkesztőségi csapatmunka, mire mind meglett), és az éppen megújuló műemlékeket. Beszélünk arról, hogy mi ez az elképesztő futóversenymánia, és hogy holmindenhol jógáznak ma Budapesten – háztetők, hidak, Hősök tere, víztükör. A lóverseny világa Budapesten, külföldiek, akik itt alapítottak vállalkozást, és még még még sok extra módon színes és kellemes tapintású tartalom.

A Forbes Urban című különszáma már elérhető a standokon és megrendelhető a neten.

Nézd meg videón, hogyan készült a címlapunk!

Oszd meg!