Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindent bekameráznak, led-esre cserélik a lámpákat, és kitiltják az erős szagú ételeket

Felújított állomások, tisztább, klimatizált szerelvények, biztonsági kamerarendszer fogadja a jövőben a bécsi U6-os metró utasait. Ráadásul szeptembertől nem lehet majd erős szagú ételeket enni a vonatokban, ami régi vágya sok utasnak.

Mivel a teljesítményéhez képest méltatlanul alulértékelik a bécsiek az U6-os metróvonalat, a Wiener Linien átfogó intézkedéscsomaggal szeretne javítani az évente 80 millió utast szállító vonal megítélésén – írja a város sajtóközleményben. A 17,4 kilométer hosszú vonal mentén folyamatosan felújítják az Otto Wagner tervezte állomásépületeket és LED-esre cserélik a világításukat. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de nagyobb fényt is adnak, így növelik az utasok biztonságérzetét. Utóbbi érdekében bekamerázták az összes szerelvényt, az állomásokat és a vonatokat pedig speciálisan képzett biztonsági személyzet járja.

Mivel az U6 viszonylag hosszú szakaszon közlekedik a földfelszínen, a nyári hőségben a szerelvények gyorsan átmelegednek. Noha a kocsik fele már klimatizált, a régi típusú szerelvényekben sokat panaszkodnak a melegre az utasok. Első megoldásként napvédő fóliát ragasztottak az ablaküvegekre, az ablaktáblák fölé pedig szellőzőket szereltek. Ezen kívül egy új szellőzőtechnika tesztje is elkezdődött, a szerelvényeket pedig vegyes – klimatizált és régi típusú – kocsikkal közlekedtetik. Az új mosóberendezéseket is vettek (600 ezer euróért), kéthetente az összes kocsit lemossák. Egy mosáshoz 3 ezer liter víz kell, aminek a 95 százalékát összegyűjtik és felhasználják a következő mosáskor. 

Korábban összegyűjthettük, mit irigyelhetünk – a napokban a világ legélhetőbb városának választott – Bécsből:

Tíz szám, amit Budapest irigyelhet Bécstől – megkapjuk?

Oszd meg!