Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Minden harmadik munkavállaló látott már házon belüli romantikát a céges karácsonyi bulin

A magyar vállalkozások kevesebb mint fele tart valamilyen hivatalos karácsonyi eseményt, pedig a munkavállalók többsége szeretne ilyet. Inni, veszekedni és romantikázni szoktunk a karácsonyi bulin.

A magyar vállalkozások meglepően nagy része, 37 százalék semmilyen formában nem ünnepli a karácsonyt – írja a Profession közleményében. A legjellemzőbb a céges vacsora (26%) és a céges buli (20%) ilyenkor, minden ötödik helyen karácsonyfát is állítanak. Ha van esemény, oda a dolgozók többsége (69%) szívesen megy, és legtöbben úgy is gondolják, hogy ezek jó alkalmat jelentenek arra, hogy közelebb kerüljenek a kollégáikhoz. Minden huszadik munkavállaló, ha tehetné, teljesen elkerülné a közös ünneplést.

Az online felmérésben megkérdezett válaszadók 60 százaléka legalább egyszer tapasztalta már, hogy a kollégái többet ittak a kelleténél, 20 százalékuk komolyabb veszekedést is látott. Minden második dolgozó kötött új barátságot, és

minden harmadik látott már romantikus viszonyt kialakulni a kollégái között.

Megvesszük a legjobb ajándékot a kollégának

A munkáltatók 13 százaléka ad karácsonyi ajándékot a dolgozóknak, míg összesen csak 9 százalékuknál szokás, hogy a dolgozók sorsolás után egymást ajándékozzák meg. Azokon a helyeken, ahol ez a hagyomány, a többség (62%) szívesen is vesz részt ebben. Kétharmaduk sok energiát tesz a tökéletes meglepetés kiválasztásába, ennek ellenére kevesebb mint felük érzi úgy, hogy tényleg jó ajándékot is kapna. A túlnyomó többség (71%) úgy gondolja, hogy ez a szokás pozitív hatással van a munkahelyi kapcsolataikra. A fiatalok körében népszerűtlenebb az ajándékozás, ők kevésbé szeretnek benne részt venni és nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy mit kap a kihúzott kollégájuk.

A cégek közül csupán 7 százalék ad extra szabadnapot a két ünnep közé, felüknél változatlanul dolgozni kell, 28 százalékuknál kötelező kivenni ezeket a napokat szabadságként, 12 százalék pedig ügyeletet szervez az újévig. Az egészségügyben, a vendéglátásban és a vevőszolgálatokon szinte mindenhol kötelezően kell műszakot vállalni, de az építőiparban, illetve a szállítmányozásban dolgozók is nagy eséllyel munkával töltik ezt az időszakot.

Oszd meg!