Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Minden borász pezsgőt akar, majdnem mind egyedit – 5 újdonság, amit még nem kóstoltál

Kétszázalékos, összetett éves növekedési ráta (CAGR) mellett több mint 210 millió literrel bővül a globális pezsgőpiac 2018 és 2022 között. Magyarországon is egyre több borász készít pezsgőt, mi meg egyre többet veszünk egyre drágábban. Egy masszívabb piaci kóstolói körkép után bemutatom az öt legjobb, most debütáló magyar újdonságot.

Hétről hétre egyre inkább csak pezsgőt vásárolok bor helyett, ráadásul egyre drágábban. A barátaim is határozottan állítják, hogy a buborékos borkategória sokkal jobban esik (főleg a melegben), mint a csendes. Sőt, a magyarok és a világ borfogyasztói is egyre inkább hisznek a pezsgőkben és habzóborokban, ezek a termékek évről évre nagyobb darabot harapnak maguknak az amúgy is bővülő piacon. Itthon ezen felül a fogyasztási színvonal is enyhén emelkedik, egyre szárazabb és egyre értékesebb pezsgőket vásárolunk.

Egyre több borász vág bele a pezsgőkészítésbe, részben mert maguk is megszeretik, részben mert piaci potenciált, és talán leginkább mert szakmai kihívást látnak benne. Miközben a műfaj csúcsa továbbra is a hagyományos, champagne-i eljárással készülő méthode traditionnelle típusú pezsgő, a fiatalok jellemzően az egyszerűbb, olcsóbban előállítható és mindenképpen vagányabb pétillant naturel műfajban próbálkoznak. 2018 májusában, amikor először hallottam a pét-natról, némi nyomozás után összesen három magyar kísérletezőt találtam. Most nyomozás nélkül is kapásból 15–20 magyar borászt tudnék mondani, aki ilyet készít és árul is.

A fentiek után nem meglepő, hogy amikor júniusban a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete közgyűlést tartott, egy pezsgő vakkóstolóval kötötte össze. A résztvevő szűk 30 fő közül majdnem mindenki hozott egy-egy saját vagy kedvenc pezsgőt, volt, aki többet is, aztán együtt szakmáztak egy kicsit a tételekről. Az ott kóstolt kb. 25 buborékos ital közül a legjobb, most debütáló magyarokat mutatom.


Cseri Barna Pét-Nat 2019

Mi ez? A Pannonhalmi Apátság kertésze volt, ott kapott kedvet a borkészítéshez Cseri Norbert. Becsülettel kitanulta a szakmát, ma már saját pincéje, borai vannak, és felesége is vele dolgozik, sőt fia, Barnabás, és lánya, Auguszta is ezt a pályát választották. Ez az ital a fiatal Barna első buborékos próbálkozása, de rögtön kenterbe vert vele jó néhány másik tételt a kóstolón. Összesen száz palackot készített belőle, amit idén kuriózumként kóstolókon mutogat az érdeklődőknek, de az idei szüretnek már úgy fut neki, hogy a pét-nattal a piacra lépés a cél – azzal együtt, hogy a jövőt inkább az egyéb pezsgőkészítési eljárásokban látja.

Milyen? Rajnai rizling alap seprőn. Halvány őszilé szín, ízében érett citrusok, fehérhúsú barack. Kellemes savak, visszafogott buborékozás, egy olyan kezdet, amivel lehetne együtt is élni.

Böjt Rozé „Pét-Nat” Gyöngyöző bor 2019

Mi ez? Az egri Böjt Gergő első pezsgőkísérlete. „Ha a készítési módot nézem, nem pét-nat, ha a stílust és a végeredményt, akkor inkább igen.” Azaz tulajdonképpen ez egy degorzsálatlan méthode traditionelle nyerspezsgő, egyszerűbben fogalmazva: hagyományos eljárással készült, de végül nem adtak hozzá cukoroldatot és nem távolították el belőle az erjedés után maradt élesztőt és egyéb üledéket.

Milyen? Gumicukor szín, illat és íz, málnás édes-savanykás. Jó ivású nyári frissítő, egyszerűbb vonal, tipikus kérekmég.

Mennyiért? 3750 forint

P.A.N.K. Rosé Pet-Nat 2019 (Pink Punk)

Mi ez? P.A.N.K., vagyis Pálffy Attila Nemes Köveskál. A köveskáli Pálffy Pince új generációjának gondolatai egy olyan syrah ültetvényről, ami sosem tud beérni vörösbornak, mert a seregélyek túl korán lecsapnak rá. Plusz 40 százalékban pinot noir. A bor minden cseppje organikus szőlőből préselődött, full natúr, szűretlen, derítetlen, degorzsálatlan.

Milyen? Színre fakóbb pink, ízre érett eper, málna, meg más piros bogyósok, egy pohár természet, 3,3 bar nyomással megküldve. Én nagyon szeretem.

Mennyiért? 5500 forint

Laposa Hableány Brut 2019

Mi ez? A badacsonyi Laposa család már rég szerelembe esett Olaszországgal, de csak az ikonikus épület, a Hableány átadása, étteremmé és borászati feldolgozóvá újítása után lett lehetőségük, hogy valami olaszosat és különlegeset csináljanak itthon. Luca Antiga nemzetközi szakmai tanácsadót kérték meg, hogy segítsen a balatoni szőlőkből méthode charmat eljárással (nem palackban, hanem tartályban erjedő pezsgő, akárcsak Prosecco borvidékén az eredetvédett proseccók) egy kifinomult buborékos italt előállítani. Laposa Zsófi számos szakmai útja és egy hosszabb tanulási folyamat után így debütált idén júniusban két pezsgő, a Brut és az Extra Dry.

Milyen? Halvány arany szín, visszafogott illat és habzás. A korty elején érett citrusok, a furmintra jellemző édeskés nyári gyümölcsök jelennek meg, aztán viszonylag gyorsan eltűnnek. Egy egyszerű, jó savú, jól iható, fogyasztóbarát pezsgő. Az édesebb vonal kedvelőinek (10 g/l cukortartalom).

Mennyiért? 4350 forint

Hernyák Brut méthode traditionnelle pezsgő

Mi ez? Ha valamelyik hazai borvidéken érdemes pezsgőt készíteni, hát Etyeken biztos. Ezt felismerve fordul egyre inkább a buborékok felé az eddig csendes borairól ismert Hernyák Tomi, ahogy mondja, 2023-ra már inkább a pezsgőről fog szólni a márkája, mint bármi másról. Most rögtön egy brut és egy extra dry változatot dob piacra, ezek egyelőre évjáratosak, de a cél az igazi non plus ultra, azaz az évjárat nélküli (non vintage) pezsgők készítése. Akárcsak Champagne-ban, a pezsgőkészítés igazi otthonában, Tomi itt is a klasszikus szőlőfajtákat fogta be a célra: az extra dry chardonnay-ból, pinot blanc-ból és pinot noir-ból, a brut pedig csak pinot noir-ból készül.

Milyen? Halvány arany színű, tiszta, elegáns ital. Kerek korty, elegendő, finom, citrusos savval (7 g/l), ezzel arányos dozázzsal (7 g/l). Közepes testű, hosszúságú, jó ivású. A legjobb értelemben vett kistermelői pezsgő.

Mennyiért? 4900 forint

Oszd meg!