Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A jó siker az, amikor jól érzed magad abban, amit csinálsz – Mesterkurzust indít Caramel

Az önazonosságról, boldogságról, és megtérésének történetéről is mesélt a Forbes Legyél Jobb Napján Molnár Ferenc Caramel, akinek hamarosan elkészül első online mesterkurzusa is. 

A Forbes kiadója tavaly ősszel indította el új vállalkozását, a Mesterakadémiát, amely online kurzusokat ajánl szakmájuk elismert szereplőitől – nemcsak saját szűkebben vett területükről, hanem bárki által elsajátítható képességekről és készségekről: az önmegvalósításról, az önkifejezésről, hivatástudatról. Eddig Alföldi Róbert, Nánási Pál és Kiss Ádám tartott mesterkurzust.

A Legyél Jobb Napon mutatkozott be a Mesterakadémia negyedik, legújabb mestere: Molnár Ferenc Caramel. Az elismert előadóművész-dalszerzővel a rendezvény egyik háziasszonya, Veiszer Alinda beszélgetett a színpadon.

_DPH9677 _DPH9683 _DPH9690 _DPH9695 _DPH9697 _DPH9700 _DPH9702 _DPH9706 _DPH9710 _DPH9713 _DPH9715 _DPH9718 _DPH9724 _DPH9731 _DPH9743 _DPH9748
<
>
Fotók: Fekete Csaba

Nincsenek általános panelek, máshogy vagyunk kódolva 

“Vannak azok a helyzetek, amikor nem szabad hezitálni, akkor bízok magamban” – mondta arra a kérdésre, hogy magabiztosnak gondolja-e magát. Rögtön adódik a kérdés: miért gondolja, hogy jó mester lehet belőle? “Abban bízok, hogy olyan formulákat tudok majd átadni, amik nekem beválltak. Abban nem hiszek, hogy vannak olyan általános panelek, amik mindenkinek bevállnak, ilyenek nincsenek. Mindnyájan máshogyan vagyunk kódolva.”

Caramel 2004-ben a Megasztár című tehetségkutató műsorban tűnt fel, a széria nyerteseként lett ismert a nehéz körülmények közül, a cigánytelepről indult énekes. A műsor a TV2-n futott, a csatorna ötéves szerződést kötött akkor vele, de a hirtelen jött ismertséget igyekezett már az elején egy célnak alárendelve menedzselni: énekes-dalszerzőként akart tovább doglozni. Éppen ezért, noha néha betekintést engedett a magánéletébe, a celeb státuszt igyekezett kerülni. Onnantól, hogy a műsor győzteseként lehetősége volt elkészíteni első lemezét, tudatosan dalszerző-előadóként pozicionálta magát. Éppen ezért azt mondja, nem kell mindent nagyon komolyan venni, és ez igaz a siker bizonyos formáira is.

“A jó siker az, amikor jól érzed magad abban, amit csinálsz. Nekem jó siker, ha a zeném működik, de az nem jó siker, ha én celeb vagyok. A sikert akkor tudom a helyén kezelni, ha én is a helyemen vagyok, és jól érzem magam az adott szituációban.”

Molnár Ferenc Caramel a Forbes Legyél Jobb Napján 2019 tavaszán. Itt jelentették be, hogy ő lesz a Mesterakadémia negyedik mestere. Fotó: Fekete Csaba

Molnár Ferenc Caramel a Forbes Legyél Jobb Napján 2019 tavaszán. Itt jelentették be, hogy ő lesz a Mesterakadémia negyedik mestere. Fotó: Fekete Csaba

Már a Megasztár után volt egy víziója arról, hogy ki szeretne lenni éppen abban a pillanatban, 5 vagy 10 év múlva. “Éreztem, hogy a celeb szerepkörben feszengek, ráadásul meg is van róla a véleményem. Én azért írok dalokat, azért énekelek, mert ez tesz boldoggá.

Semmi más nem adja meg azt a katarzist, amit a zene – és ezért mondtam nemet minden másra.

Az alapvízióm az volt, hogy boldog és önazonos legyek ebben a felgyorsult, felfokozott világban. Úgy érzem, hogy ez sikerült.”

Nehéz körülmények közül indult, mégis honnan ez a tudatosság, kérdezte erre Alinda. Caramel szerint az ilyen jellegű tudatosság hiánya ma már nemcsak a leszakadó térségekre igaz, úgy érzi, egyre inkább jellemző.

A hitnek is vannak dimenziói és ezen lehet dolgozni. Azt hiszem, hogy ilyen a megtérés is

“Sokszor eljátszuk a tudatlant, mintha a világ és a körülmények  kényszerítenének minket bizonyos helyzetekbe.

Én mindig azt gondoltam, hogy az ember úgy van összerakva, hogy meg tudja válaszolni azt a kérdést, mitől lenne boldog, és képes arra, hogy ezek alapján döntéseket hozzon.”

A Forbes Legyél Jobb Napjának több színpadán is előkerültek mélyen személyes kérdések – nem volt ez máshogy most sem. Mikor Caramel gyermeke beteg lett, úgy érezte, “elsötétült a világ”, ehhez kötődik megtérésének története is. Keresi a szavakat, mikor mindez előkerül, és nem azért, mert elkerülné az egyenes választ. “Nincs tabu” – mondja, mikor hitére kerül a szó. “Mindig is spirituális típus voltam, de mellette nagyon racionális is. A hitnek is vannak dimenziói és ezen lehet dolgozni. Azt hiszem, hogy ilyen a megtérés is. Nem gondoltam, hogy kimondom ma ezt a szót itt a színpadon: a szentlélek, azt éreztem, hogy megérintett a szentlélek. Nehéz ezt pontosan körbeírni.”

A dalszerzésről 

Caramel mesterkurzusa arról fog szólni, hogyan születnek a dalok, a zeneszerzés mellett a szövegírásról is fog beszélni. Ő maga azt mondja most, nagyjából 20 év telt el azóta, hogy megírta első slágerét, a Szállok dallal-t, ezzel jelentkezett a Megasztárba, de nagyjából ugyanúgy áll a dalszerzéshez, egy fontos dolgot leszámítva: jóval tapasztaltabb, így sokkal tudatosabban dolgozik ma már.

“Megtanultam, mik azok a körülmények, amiben komfortosan tudok működni, amiben önmagam tudok maradni. Ezért tudom elérni a céljaimat.”

Az ihlet sokféleképpen jöhet, recept erre sincs, viszont abba betekintést engedett, mi mindent meg nem tesz azért, hogy a jó dal megszülessen. Volt, hogy álmában jött egy dallamrész, ahogy felkelt, le is játszotta. Ez persze nem szokványos – abban viszont tudatos munka van, hogy megtanulta magát felébreszteni. Azt azért hozzáteszi, ez sem sikerül mindig. “Feleségem szokott is röhögni rajtam, hogy hajnalban a sötét fürdőszobában hangjegyzetelek, hamisan suttogok a telefonomba” – mondta nevetve. Szóval ha az ihlet az álomban is jön, igyekszik megragadni.

A dalszerzés ennél jóval tudatosabb, ott az álom nem segít. “Sokszor álmodom azt, hogy egy rohadt jó dalt énekelek. Olyanra például nem emlékszem, hogy valakivel beszélgetnék, kevésbé kötődök ez a nyelvhez, inkább dallamfoszlányok maradnak meg ilyenkor.”

Alinda felvetésére, hogy újabban mintha sokkal bátrabb lenne a dalszövegeiben, azt mondja, ez leginkább témafüggő. A közéleti témákat például kerüli. “Azt hiszem, nem szívesen írtam volna dalt olyan megosztó témákról, mint például a metoo. Nem azért, mert nem fontos, egyszerűen ez a téma nem egy popdalba való.” Bár azt hozzátette, hogy ha már van egy tapasztalás és bizonyos témák már leülepedtek, akkor bekerülhet a témái közé, így például írt már arról is dalt, mit jelent ma az igazság.

Caramel mesterkurzusait egy studióban veszi majd fel a Mesterakadémia csapata, nem véletlenül: a már említett dalszerzés és szövegírás mellett szó lesz az autodidakta énektanulásról és a különböző énektechnikákról is. A szerkesztők ígérik, sok mindent megmutatnak a popszakma hátteréből is, a kurzus tehát annak is érdekes lehet, aki nem feltétlenül csak a zene- és dalszerzés iránt érdeklődik.

Oszd meg!