Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mennyibe kerül egy kutya tartása a kisállatpiac-bumm közepén? Sokkal többe, mint gondolnád

Három hónappal ezelőtt lett egy kutyám. Már régóta vágytam rá, és a világjárvány második-harmadik hullámánál alkalmasabb időt nem is találhattam volna arra, hogy belevágjak a több mint egy évtizedre tervezett kalandba. Mostanság olyan dolgokra költök, amiknek a létezéséről néhány hónapja még csak nem is tudtam, de a Pikk Dáma névre keresztelt dalmatám végtére is mindent pénzt megér, ahogy a család nyugalma és a ház épsége is – és ezzel újdonsült gazdik százezrei, akár milliói vannak még így szerte az országban és a világban. A kisállatbiznisz ma jobban pörög, mint valaha. Aki épp most lép be a kutyaklubba, annak mutatom, mire számíthat a kiadásait illetően.

A járvány miatt megváltozott munka- és életkörülmények, a sok otthon töltött idő, a szorongás és a magány, meg a lelassulás világszerte emberek százezreit motiválta arra, hogy háziállat tartására adják a fejüket. A kiskutyabummról, a globális pandemic puppy-jelenségről, azaz a világjárvány kutyakölykeiről tavaly óta cikkezik a világsajtó, de elég az utcán vagy az ismerősi körünkben körülnéznünk, hogy találjunk pár tipegő négylábút.

A jelenség abszolút nyertesei a szaporítókon (és a bizonyos esetekben mögöttük álló illegális hálózatokon) túl egyértelműen azok, akik háziállatoknak kínálnak eledeleket és kiegészítőket, ugyanakkor már a Spotify és az Amazon Prime is ajánl kifejezetten állatoknak összeállított tévéshow-kat. A kisállatboltok és webshopok legalább 50 százalékos növekményeket könyvelnek el, az amerikai állateledel-piacon 10 százalékos növekménnyel történelmi rekord dőlt meg.

A járványhullámok lecsengésével nyerőpozíciójukat nem az egyedül otthonmaradó háziállatok, hanem azok a termékfejlesztők, gyártók és kereskedők tarthatják majd meg, akik képesek az új helyzetre reagálni. 

De szólnak már hírek arról is, hogy a kutyák miatt a jövő munkahelyei futtatókra cserélik majd pingpongasztalaikat, és hogy a kertes házak iránti kereslet is jelentősen növekedhet – amint kutyája lesz az embernek, nagyobb lakást, nagyobb kertet akar majd. Én már csak tudom. Csak győzzem pénzzel. 

Ő Dáma, a dalmata 2021 januárjában. 

Tapasztalatom szerint ugyanis ma kisállatot tartani messze nem ugyanazt jelenti, mint 8-10 éve. Jól targetált online hirdetések, végtelen termékkínálat, ingyenes házhozszállítás, és esetenként jelentősen túlárazott szakboltok üldözik az embert. De már az élelmiszerláncokból sem lehet kilépni jóárasított kutyaszőrkefe vagy játék nélkül. Elmesélem a tapasztalataimat.

A vásárlás

Kutyát manapság örökbefogadni illik, korábbi társaimmal én is így találkoztam. Én azonban a dalmata fajtához Dalma keresztnevemen túl egyéb okokból is ragaszkodtam, és mivel jó ideje már hiába vártam az igazit menhelyek és fajtamentők oldalain, végül, életemben először, a vásárlás mellett döntöttem. Mentett kutyát az oltásai, ivartalanítás és esetleg egyéb kezelési költségeit állva szokás átvenni, ez általában néhány tízezer forintot jelent. A törzskönyves, tenyésztőtől származó ebeket manapság 200-400 ezer forintos áron kínálják, bár 600 ezerért vett kölyökkel is találkoztam nemrég. Eközben a hazai szaporítok és törzskönyvet nem biztosító tenyésztők a 50-150 ezer forint közötti árakon értékesítenek fajtától függően.

Én végül egy bejegyzett tenyésztő törzskönyv nélküli kutyakölykébe szerelmesedtem bele, épp 100 ezer forintomba került. Elmondható, hogy a két véglet – a menhelyi és a pedigrés – beszerzési árának átlagát fizettem.

Az indulás

Az ember kezdetben azzal nyugtatja magát, hogy korábbi kutyája néhány cuccát még fogja tudni használni, illetve azzal, hogy sok mindent csak egyszer kell megvenni. Később rájön, hogy ez legfeljebb részben igaz.

A korábbi kutyám etetőtálját nem találtam meg, így beszereztem egyet a sarki kínai boltból 800 forintért. Itatótálnak kineveztem egy műanyag ételhordódobozt, aminek már rég elveszett a teteje. Ezzel persze nem lett annyira menő a kutyakonyha, mintha a kisállatboltban vettem volna szettet 3-9 ezer forintért, de ezen gyorsan túllendültem lélekben. 

A kidöglött virágágyásodat utólag nem fogod beárazni

A korábbi kutyám szájkosarát, szőrkeféjét, körömvágóját, télikabátját, hosszú pórázát és nyakörvét megtaláltam, de a kölyökkel ezek még nem voltak kompatibilisek, ezért az olcsó kínai shopban folytattam az anyagbeszerzést. Egy egyszerű kutyaágyat 3000 forintért, kölyök nyakörvet 500 forintért, könnyű, rövid pórázt 800 forintért, két zacskó kutyapelenkát (a szobatisztaságig) 1400 forintért vettem, ürülékgyűjtő zacskók tekercsének darabját 150 forintért. Előbbiek alig egy hónapot bírtak, olyan gyatra minőségűek voltak, de ennyi idő alatt ki is nőtte őket Dáma, így ez rendben is volt. Ugyanezekért egy kisállatboltban vagy áruházban három-ötszörös árat fizettem volna. Plédet akciósan a Tescóban vettem ezer forint körüli áron.

Teljesen persze így sem tudtam megúszni, hogy ne lépjek be a túlárazott szakáruházak valamelyikébe. Kellett (legalábbis akkor még azt hittem) helyhez szoktató spray a kutyapelenkához, és távoltartó spray a tévés-számítógépes kábelek megóvásához, ezeket egyenként 1400 forintért adják (utóbbi otthon is előállítható egy kis citromlével). Szükség volt szobakennelre is, és mivel a legnagyobb méretet szerettem volna, ezt használtan sem tudtam megúszni 25 ezer forint alatt. Két hétre elég prémium bébitáp 4 kilója 6000 forint volt. Kellett kölyöknek való kutyasampon is, irreális 3000 forintért jutottam hozzá, és beszereztem egy-két játékot is néhány ezer forintért.

Az induló szettre tehát több mint 50 ezer forintot költöttem, még úgy is, hogy a lehető legolcsóbb helyen vásároltam és néhány dolgot nem is kellett megvennem.

Az állatorvos

Dáma beszerzési árában az első oltás és a chip már benne volt (ez összesen 10-20 ezer forint szokott lenni állatorvosnál), illetve a kezdeti féreghajtás is. A későbbi közös nyaralásokhoz, utazásokhoz útlevelet viszont már magam intéztem neki 10 ezer forintér.

A vásárlást követő 2. héten kellett először állatorvoshoz vinnem, és aztán további három alkalommal kéthetes szünetekkel. Így kaphatta meg az összes szükséges és kötelező oltását. Az oltásokért a megyeszékhely állatorvosának alkalmanként 4-7 ezer forintot fizettem, egyes budapesti állatorvosoknál az ár ennek duplája. Szükség volt még féreghajtásra is, és mivel szívférgektől is védeni akartam, a havi kezelés megkezdése mellett döntöttem (ez élete végéig kell, hogy tartson), a szer dobozának ára 3680 forint. Ezen kívül havonta kezelést kap külső élősködők ellen is, szintén kb. 3500 forintért. A veszettség elleni oltást ezentúl évente kell ismételni, ez kötelező. A Lyme-kór elleni oltás opcionális, akár több mint 10 ezer forint is lehet.

A kölyökkutya első évében az ember legalább 32 ezer forintot költ oltásra, 42 ezer forintot belső, és további 42 ezret külső élősködők elleni védelemre. (Ez összesen 116 ezer forint.) A fővárosi állatorvosoknál ez magasabb összeg is lehet.

De ez még messze nem minden. Az én kölyköm az első héten úgy felpuffadt a tápjától, hogy máris vizsgálatra volt szükség. Aztán kéthónaposan a szemei gyulladtak be, majd az egyik füle, így újabb vizsgálatokra és gyógyszerekre, szem-, illetve fülcsöppre költhettem. Mindeddig kisebb betegségei összesen kb. 20 ezer forintba kerültek, és ezekben az esetekben is egy átlagos vagy alacsony árúnak mondható rendelőkben jártam. Mindezek után vettem neki szem- és fültisztító oldatot is, illetve multivitamint, összesen legalább 5 ezer forintért.

A cukiság elveszi az eszed

Sajnos Dámáról elég gyorsan kiderült az is, hogy teljesen süket – a hivatalos hallásvizsgálatot 35 ezer forintért végeztethetem majd el rajta. Az ivartalanítás az ő esetében állatorvostól függően 26-45 ezer forintba fog kerülni (az ár függ a kutya nemétől és méretétől, illetve az állatorvostól is). Felmerülhet még, hogy az éppen aktuális tejfogváltás kapcsán is orvosi segítségre lesz szükség, és a fején nőtt zsírcsomót is meg kéne nézetni. Mindeközben más kölyökkutyás ismerőseim a kutya allergiája, műanyag-evés mániája vagy például köhögése miatt kénytelenek kezelésekre járni és plusz összegeket kiadni – úgy tűnik, az indulás sehol sem egyszerű.

Az etetés

Úgy rémlik, tíz évvel ezelőtt még nem volt akkora ügy jól táplálni egy dalmatát. Manapság több kutyatulajdonos mindenféle ételallergiáról számol be, szinte szektaként léteznek a kutyájuknak otthon külön főzőcskéző gazdik, a kizárólag nyers alapanyagokkal táplálók, de klikkesednek az egyes tápgyártó márkák rajongói is, és már Budapesten is élnek meg vállalkozások főtt kutyaebéd-kiszállításból, kutyakekszekből, sőt, kutyatortákból.

A száraz tápok kilója 300-5000 forint között mozog. Még mielőtt bárki azt hinné, hogy a kutyájára azért főz az ember, hogy spóroljon: dehogyis. A fő motiváció az, hogy a lehető legegészségesebb kaját kapja az eb. Ebben egyébként már állatorvosi ajánlások, sőt, magyar nyelven is megjelent kutya receptkönyv segít.

Az én 4,5 hónapos, már most kb. 13 kilós kutyám fele-kétharmad részben prémium száraz tápot kap, a többit én főzöm neki minőségi és friss húsokból, zöldségekből, gabonafélékből. Durva számításaim alapján ez így havi 25 ezer forintomba kerül. Ehhez jön még hozzá jutalomfalat és nasi legalább havi 5 ezer forint értékben.

Persze lehet a tápon spórolni, kérdés, megéri-e. Mindenesetre a táp általában messze nem jelenti a blokk végét. Az új családtagnak ugyanis szüksége van az oktatáshoz jutalomfalatra (erre tökéletes az egyszerű virsli, párizsi) és hosszabban rágcsálható jutalomfalatokra is (ha az ember időnként dolgozni és online meetingelni próbál egy kölyök mellett, akkor mindenképpen). Utóbbiak házilag is elkészíthetők, de valójában a boltban kaphatók bizonyos szempontokból jobbak. Az ilyen snackek – a fogtisztítóktól a vitaminos verziókon és rágócsontokon át a kiszárított állatbelsőségekig – a kutyatulajdonosok impulzusvásárlásainak legfőbb kiváltói, és számolatlanul viszik a pénzt.

Az oktatás

A kutyaovik (kb. 4-6 hónapos kor között) és kutyasulik csoportos foglalkozásainak ára 1500-4000 forint között mozog alkalmanként. A járvány miatt bezárt kutyasulik oktatói azonban jó ideig legfeljebb egyéni órákat tarthattak, ezeket általában 7-10 ezer forintos óradíjért tették. Egyes kutyasulik online oktatásokkal is elindultak, természetesen a gazdiknak magyarázzák így az egyes technikákat, ezeken egyenként szintén 10 ezer forintos áron lehet részt venni.

A régóta cél nélkül tartogatott plüssök értelmet nyernek egy kiskutya mellett

Az általam választott iskolában kötelező volt a részvétel egy elméleti alapozó kurzuson is, ezért 10 ezer forintot kértek. Dáma siketsége miatt ezt követően egyéni, kétórás állapotfelmérést javasoltak, ami aztán 15 ezer forintomba került. Vagyis két, egyébként hasznos találkozó után rögtön 25 ezer forintos kiadásnál tartottam.

Ha kutyánkat élete első évében legalább 40 alkalommal tanár elé vinnénk – és erre az olcsóbbnak számító csoportos, bérletes opciókat választanánk – az összesen kb. 120 ezer forintunkba fog kerülni. Ha egyéni órákat vennénk, akkor sokkal többe.

Élet a kutyával

Dáma, a dalmata most épp három hónapja van nálam. Csak az elmúlt héten 60 ezer forintot költöttem rá, és úgy tűnik, a költségeknek messze még a vége. A kinőtt és gagyi kutyafekhely helyett ugyanis 20 ezer forintért vettem neki méretben és színben is passzolót. A szintén kinőtt, már nem kínai műbőrnyakörv helyett pedig dizájnos változatot kapott, pórázzal szettben szintén 20 ezer forintért. De van már hámja és könnyű szövésű póráza is, ez is majdnem 10 ezerbe került. Eddig összesen 9 ezer forintot költöttem három darab kutyakabátra (ezek így nagyon olcsónak számítottak, szintén a Tescóban és a kínai boltban találtam őket, de már szintén kinőtte őket), és jövő ősszel biztosan gyarapítani kell még a kollekciót.

A legmagasabb áron dolgozó kisállatbolt-láncok mellett napjainkban számos élelmiszerlánc is ráállt a kutya- és macskakellékekre: láttam már kutyafekhelyet az Aldiban és a Lidlben 5 ezerért, és vettem játékokat a Sparban ezer forint alatt. Vagyis a szakboltok árának harmadáért.

Mivel sokat utazom, sőt lényegében folyton Budapest és vidék között ingázom, a kutya utaztatásához szükséges cuccokat is be kellett gyűjtenem egy idő után. Kapott ülésre teríthető ponyvát 14 ezerért (ezek 4-40 ezer forint között mozognak), becsatolható hevedert 2 ezerért, úti itatót 800 forintért és gyógynövényes szert 3 ezerért, hogy jobban bírja a zötykölődést. Kapott egy 15 méteres kiképzőpórázt is a nagyobb kirándulásokhoz 4 ezerért.

A kölyökkutya megvásárlása, kiegészítői és élete első három hónapja összesen 420 ezer forintomba került. Azzal együtt, hogy több ponton sikerült spórolnom, néhány esetben azonban a kelleténél több kiadásom volt, ez átlagos összegnek mondható.

Erre mindenesetre egyáltalán nem számítottam.

A játékokon könnyű spórolni: egy kölyöknek a tejesdoboztól kezdve a régi cipőn át a megfáradt felmosórongyig minden egy csodás játék

Ha felnő, és tegyük fel, egészséges lesz, csak etetni kell, oltani és élősködőktől védeni, nem jár majd kutyaiskolába és kozmetikushoz, és csak minden második héten hagyja majd el a labdáját, az érte havonta kiadott összeg akkor is legalább 30-40 ezer forint körül jár majd. 8-10 évvel ezelőtt, azonos táp mellett ez inkább 20-25 ezer forint volt.

Olcsó táppal etetve, vagy kisebb testű ebet ennek feléből is el lehet tartani (az mindenesetre kérdés, hogy az aktuális kutyavásárlási lázban hányan számolnak ezzel a kiadással hosszú távon, és hány családnál lehet majd anyagi akadálya az állatról való gondoskodásnak később). De a költekezésnek a jól targetált hirdetések és a globális szállítás világában, na meg a világjárvány okozta plusz felhajtásban soha nincs vége, és a Facebook már pontosan tudja, mikor épp mire lesz szükségem.

Aktuális bevásárlólistámon a mosógépdobba dobható kutyaszőrgyűjtő a Wish-ről, a kanapéra húzható, mosható huzat bútorboltból, a kutya sáros lábát tisztító „mancsszőnyeg” speciális webshopból, kutyaszőr-porszívó az Aliexpressről, kutyahám futáshoz, nyakörvre akasztható GPS-nyomkövető havidíjas előfizetéssel és sötétben világító nyakörv, meg persze a gravírozott névtábla és kutya esőkabát. Valószínűleg szükség lesz még a kutyát a lakás egyes részeitől távol tartó válaszfalra és a siketsége miatt vibrációs, távirányítható nyakörvre is. De láttam már hirdetést felfújható kutyamedencéről, zuhanyfejre applikálható kutyamasszírozó gumikeféről, kutyafogkeféről, kutyáknak szánt napszemüvegekről és kalapokról. És természetesen, a valamire való kutyagazdi a saját kutyáját ábrázoló párnára hajtja a fejét, van előfizetése a Relax My Dog műsoraira, és menő kutyás táskában hordja kutyája végtelen mennyiségű cuccát. És akkor én még csak egy darab hobbikutyáról beszélek, nem egy magasan képzett falkáról.

Az olyan nem várt költségekkel esély sincs előre számolni, mint a szétrágott cipők és laptopkábelek, a kertben kiásott és megrágott növények, vagy a velőscsonttal kettétört járólap.

Végső soron, egy idő után az ember vagy vesz egy nagyobb lakást kerttel a kutya kedvéért, vagy szerez egy könyvet minimalista élet kutyával témában.

A fotókat a szerző készítette. 


Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."