Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megtalálta a receptet a tartós házasságra az Y-generáció?

Az Y-generáció képviselői válogatósak, ha esküvőre kerül a sor, viszont tovább kitartanak egymás mellett, mint az elődeik tették – derült ki a University of Maryland szociológia professzora, Philip Cohen reprezentatív kutatásából.

A kizárólag az Egyesült Államok házassági adatbázisa alapján készült felmérés szerint a válással végződő házasságok aránya 2008 és 2016 között 18 százalékot esett, a tendencia viszont akkor is marad, ha a baby boomer és X-generációs csoportokat kivesszük a mintából:

ez esetben 8 százalékos arányszámcsökkenés az eredmény.

A válások számának csökkenése nem újdonság, a szociológusok ezt azzal magyarázzák, hogy minél idősebb valaki, annál kisebb az esélye, hogy válásra adja a fejét, illetve a házasulók száma is évről-évre csökken. 1990 és 2015 között az akkori 55 és 65 év közöttiek válási aránya azonban megduplázódott az előző generációhoz képest, így eddig nem volt világos, hogy az általános válási statisztika miért nem mutat emelkedő tendenciát.

A mostani felmérésből viszont kiderült, hogy a 18 és 34 év közöttiek alig több mint 10, a 35 és 44 év közöttiek pedig kevesebb mint 20 százaléka vált el. Mivel pedig Cohan az összes házasságban élő nő számához viszonyít, ezért az esküvők csökkenő száma sem befolyásolja az arányosságot.

„A fiatalok esetében kimutatott változás kifejezetten sokkoló” – mondta Susan Brown, a Bowling Green State University szociológusa. Elmondta, hogy az idősebb generációk kiugróan magas válási aránya régóta ismert jelenség, a szakemberek csak „ősz válás”-ként hivatkoznak rá, de a mostani adatok fényében a fiatalokra nem ez a sors vár.

„A csökkenés egyik oka, hogy a házasodó populáció egyre idősebb és tanultabb. A házasság egyre inkább státusszimbólum, semmint egy olyan lépést, amit az emberek többsége az élethelyzetétől függetlenül is meglép”

– magyarázta Cohen. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy pont emiatt egyre kevesebben mondják ki a boldogító igent, és növekszik az együtt élő, közös gyermekeket nevelő, de hivatalosan nem házas párok aránya.

Az amerikai eredmények egyébként hasonlóak a KSH magyarországi adataihoz, annyi különbséggel, hogy idehaza az esküvők száma is nő: a hivatal közleménye szerint 2016-ban kötötték az addigi húsz év legtöbb házasságát, szám szerint 51,8 ezret.

A magyar házasulandókra is igaz viszont, hogy az átlagéletkor növekszik: 2000 és 2016 között mindkét nem esetén ötéves átlagéletkor-növekedés mutatható ki. Az élettársi kapcsolat is egyre népszerűbb Magyarországon: míg 1990-ben csak 251 ezer ember élt így, addig 2016-ban már több mint egymillió.

Oszd meg!