A jó élet

Megint világversenyen nyert, tovább bővít a somlói Kreinbacher pezsgőbirtok

Bánlaki D. Stella
2020. november 24. 6 perc olvasás

Ötödik alkalommal hozott aranyérmet a világ legrangosabb pezsgőversenyéről a somlói Kreinbacher Birtok, negyedszerre is magnum, azaz 1,5 literes palackkal nyertek. A cégnek forgalom szempontjából is jól sikerült 2020: kétszámjegyű növekedést tapasztaltak az év első kilenc hónapjában. Ennek megfelelően folytatják kapacitásaik bővítését.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási tapasztalattal. A két héten át tartó vakkóstoló során céljuk, hogy a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki és mindhárom bíró egyetértése szükséges az éremhez.

2020-ban az alapító szaktekintély, Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet vett részt az október 26-tól kezdődő, két teljes héten át tartó vakteszten.

A háromfős zsűri a verseny biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében egy csendes angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát.

Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint 1000 beküldött tételt. A rendhagyó körülmények egyik pozitívuma volt, hogy a korábban Michelin-csillagot nyert séf, Roger Jones főzött a résztvevőkre.

Rekord nevezés ott, rekord fogyasztás itt

A versenyt idén hetedik alkalommal rendezték meg, 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy 30 országából. Ebből mindössze 19 ország került fel az éremtáblázatra, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.

A hazai mezőnyből a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőit díjazták egy aranyéremmel és két ezüsttel.

Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából legoptimálisabb méretű palackban, három évig érlelték. Így lendületesebb, gazdagabb aromájú és lágyabb habzású pezsgő született meg, írja a birtok közleményében. A Kreinbacher két további pezsgője ezüstérmes lett: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum.

Az idei bajnok

A somlói birtok a Forbes-nak azt is elmondta:

a pezsgőknél, a boroknál és az általuk forgalmazott pezsgőknél idén az 1-9. hónapra nézve kétszámjegyű növekedést tapasztaltak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Megállapításuk szerint „ebben a csodával határos eredményben oroszlánrésze volt a Bortársaságnak, ahol elképesztő profizmussal és kellő gyorsasággal reagálták le az átalakuló piaci viszonyokat” – utaltak az online értékesítés fejlesztésére és a boltok folyamatos nyitva tartására.

A legnépszerűbb Kreinbacher bor idén eddig a Nagy-Somlói volt, gasztronómiára nézve a Juhfark évek óta nagy favorit, az év nagy meglepetése viszont a Syrah Rozé, amit idén készítettek először. A Kreinbacher pezsgők között összességében vezet az édesebb Extra Dry, ami a legtöbbek ízlésének megfelel, míg a gasztronómiára nézve a kifinomultabb Brut Classic a legnépszerűbb. Az ínyencek a csontszáraz Brut Nature-t szeretik igazán.

„Ahhoz, hogyan zárjuk majd az évet, meghatározó lesz az utolsó két hónap, épp ezért különösen szerencsés, hogy évek óta most először minden pezsgőnk elérhető, semmi nem hiányzik a polcokról”

– mondta a Forbesnak Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „erősek vagyunk most magnumokban is, a háromféle évjáratos magnum kiadás mellett pedig hamarosan egy szinte gyűjtői különlegességet is bemutatunk”. A Birtok egyébként 2015 óta indul a CSWWC megmérettetésen, a korábbi évek összesen öt aranyérme közül négyet magnum palackkal érdemeltek ki, és háromszor megkapták a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát is.

A somlói birtok futurisztikus udvara

A cég eredeti francia champagne-ok forgalmazójaként is sikeres itthon. Zoltán elmondta, hogy

a hazai champagne-fogyasztás 2018-ban megközelítette, 2019-ben pedig markánsan átlépte a 120 ezer palackot, és ebből mintegy nyolc százalék az általuk forgalmazott négy champagne-ház és egy termelői champagne aránya.

A legnépszerűbbek a Piper-Heidsieck, a Pol Roger, és az értők, valamint a gasztronómia kedvence, a Charles Heidsieck.

A Kreinbacher József tulajdonába tartozó birtokon természetesen reagálnak a piaci növekedésre:

ötvenre emelték a pezsgőkészítésre alkalmas alapboraik számát, újabb termőterületeket integráltak, és tavaly kettőről négyre emelték Coquard préseik számát, így egy szüreti nap alatt akár 300 mázsa szőlőt is fel tudnak dolgozni.

Szintén jelentősen nőtt náluk a speciálisan a hagyományos pezsgőkészítés során fontos lerázáshoz, a seprőtelenítés előkészítéséhez használt gyropalette-k száma. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyobb palackszámot degorzsáljanak. „Például amikor erősebb hónapokra számítunk, minimum 2-3 hónapra előre kell gondolkodnunk, hiszen szeretnénk időt adni, hogy a pezsgő és az expedíciós likőr megfelelően integrálódjon és a legjobb formában kerüljön ki” – mondta Bea.

Champagne-é és Olaszországé a legtöbb érem

A CSWWC 2020 nemzetközi mezőnyében Franciaország és Olaszország egyaránt 47 aranyérmet szerzett. A tradicionális pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek.

A champagne-ok között ismét tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízs cuvée-k között a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből. A csúcskategóriában aranyéremmel szerepeltek a Kreinbacher forgalmazásában itthon is elérhető házak: a Rare Champagne három aranyat kapott, a Deutz háztól az Amour de Deutz Rosé 2009-et díjazták. Az Oscar és a cannesi filmfesztivál kedvenceként ismert Piper-Heidsieck két aranyat érdemelt ki.

A magyarok közül a Kreinbacher mellett

a Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjével.

Fotók: Kreinbacher