Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar lenne Közép-Európa legjobb olasz éttereme?

Nevezett és beszavazták, így lett a miskolctapolcai Avalon Ristorante Közép-Európa legjobb olasz gourmet étterme. Te nem jártál még ott? Mi már igen!

“Egy Miskolchoz közeli étterem kapta az éves Közép-Európa legjobb olasz étterme címet múlt hétvégén Belfastban” – hallom a hírt és automatikusan az Anyukám mondtára gondolok. De az itthon gyakran legjobbként emlegetett encsi étterem közelében sem volt a World Luxury Restaurant Awardsnak, a díj a miskolctapolcai Avalon Ristorante-nak járt. Sőt, a legjobb olasz konyha díja mellett rögtön a legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterem címet is behúzta.

Hétvégén Írországban 84 kategóriában osztották ki a díjakat, amelyekre 42 országból neveztek. Neveztek, tehát egy több mint 313 ezer forintnak megfelelő nevezési díj fejében, amelyet az egyébként jól menő kisebb éttermek nem szoktak kifizetni. Ez persze nem feltétlenül von le a győztesek értékéből, akiket egyébként a szervezők személyesen is ellenőriztek. Az viszont fontos, hogy ez nem egy, a szakma által, vagy szakértők által eldöntött meccs: a vendégek szavazatai számítottak. E tekintetben pedig az Avalon nem panaszkodhat, már a legutóbbi Life különszámunkban azt hangsúlyoztuk a róluk szóló cikkben, hogy

a mindössze másfél éves Avalon Parknak már akkor törzsvendégköre volt, akadt vendégük, aki ez idő alatt tízszer szállt meg náluk.

A Forbes Life különszám legközelebb novemberben jelenik meg. Jelenleg az Urban és a Next különszámokat találod meg az újságosoknál.

Az építészetéről

“Az Avalon Parkban minden épület fából, mégpedig finn vörösfenyőből, Honka technológiával épült. A hagyományos építészeti megoldások tízszeresébe került, de organikusan szigetelt, lélegző rönkházak a természetes alapanyagok és a high-tech ötvözetei. Nehéz is elhinni, hogy a lézerrel kivágott, elképesztően pontosan, legóként összeilleszkedő törzsek anyaga nem műanyag utánzat, hanem valóban fa. Mellesleg a főépület Közép-Európa legnagyobb Honka-építménye” – írta az Avalon Parkról szóló Forbes Life cikk szerzője, Jászberényi Attila tavaly télen.

 

Fotók: Orbital Strangers

Az étteremről:

“A gasztroüzletágat vezető Bajusz Gergely Olaszországban nőtt fel, az étlap itt hangsúlyozottan tengeri, a felhozatal (mindig szerdán érkezik, és jégen tartják) meg is előzi a klasszikus antipasti, zuppe, pasti, secondo platti, dolci sorozatot.

A kiszolgálás is bőbeszédűen temperamentumos, a pincérek élő étlapok, és a konyha feltalálta a négyszögletű gnocchit. A borlap léptéke, mint egy pesti belvárosi borbáré, a régiótól az újvilági palackokig tejed. Az ételárak a kétezer forintos pizzától a – szintén faszénen grillezett – homárig, a pezsgők a 7500 forintos erdőbényei proseccótól a 395 ezer forintba kerülő, kilencliteres champagne palackokig terjeszkednek. Utóbbira feltétlenül szükség van, hogy a céges összetartáson megnyert (rendesen szabadedzéses, rajtrácsban indulós, zászlókkal vezérelt, tízkörös mini F1-futam vagy a 24 körös petit Le Mans) verseny után legyen mit szétlocsolni a dobogóról.”

És hogy ki és mi áll a hatalmas beruházás mögött?

“Az egykori autóskemping helyén, táj- és vízvédelmi körzetben, 2014-ben elkezdett beruházás egy hosszú ideje a környéken élő, a nyilvánosságot következetesen kerülő nagyvállalkozó családhoz köthető. A helyszín a lokálpatriotizmusukhoz – visszahelyezni Tapolcát a turisztikai térképre –, a témaötlet a befektetett tőke eredetéhez kapcsolható.

A család ugyanis a hazai piacvezető energiaital, a Hell tulajdonosa (az ő termékük a Xixo nevű ital is) és az energiaital-iparág kommunikációja eleve autóversenyzői – lásd a legfőbb európai konkurens, a Red Bull versenyistállóját –, így adódott a vízió, egy, a Formula One-ra a Bükkben felhúzott szabadidőpark és egy – másfél éves megnyitása óta a Gault et Millau listáján a magyarországi top tízben lévő – szálloda.”

Oszd meg!