Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar kutatók válaszolják meg, mi köze a kutyaguminak az öregedéskutatáshoz

Az ELTE kutatói összefüggést találtak a kutyák bélbaktériumai, öregedése és memóriája között. A baktériumok aránya eltér az idős és fiatal, valamint a rossz és jó memóriájú kutyáknál is.

A bélbaktériumok befolyásolják az anyagcserét és az agy működését, a kutatásnak egészségügyi jelentősége is lehet – derül ki az ELTE közleményéből.

A bélben élő baktériumok számos olyan anyagot termelnek, amik befolyásolhatják az anyagcserét, összefüggésben lehetnek az elhízással, cukorbetegséggel, egyes ráktípusokkal, sőt az agy működésével is.

Az autizmustól az Alzheimer-kórig számos, az idegrendszer megváltozott működése miatt kialakuló állapot esetében találtak valamilyen eltérést a bél baktériumközösségében, és akár az is előfordulhat, hogy alkohol-termelő baktériumok elszaporodása a részegség kialakulásához elegendő mennyiségű alkoholt juttat a szervezetbe.

A beleinkben élő mikroorganizmusokról még mindig keveset tudunk. A kutyák bélbaktériumai sok hasonlóságot mutatnak az emberével, ezért hosszútávú megfigyelést, vagy kezelések hatásait vizsgáló kutatásokhoz jó alanyok.

Az ELTE Etológia és Mikrobiológiai Tanszék munkatársai azt vizsgálták, hogy a családi kutyák esetében kimutatható-e összefüggés a memória és a bélmikrobióta összetétele között.

Kubinyi Enikő etológus (2019. decemberében írtunk róla portrét a Fobres Next mellékletben), a kutatás vezetője szerint a felfedezések további igazolása szempontjából fontos, hogy eldönthető legyen, mennyire jó modellje a kutya a humán bélflóra változásainak, de az állatorvostudományban is haszna lehet, ha a kiderül, egyes baktériumok adagolásával késleltethető a kutyák öregedése.

A kutatók a kutyákat és gazdáikat elkísérték egy-egy rövid egészségügyi sétára, majd a székletmintákat megfelelő tárolóegységekben néhány percen belül mélyfagyasztóba (-80 °C) helyezték. A fagyasztás azért volt szükséges, mert egyes baktériumok a környezetben is tovább szaporodnak. A kutatásban részt vevő 29 kutya életmódját is feljegyezték, de nem kontrollálták.

Az egyelőre útkereső kutatásban olyan baktériumcsoportokkal találtak összefüggést, amiket embereknél is leírtak.

A Fusobacteria törzsbe tartozó baktériumok elszaporodása embereknél számos kórképpel, például irritábilis bél szindrómával, vastagbélrákkal jár együtt. Ragadozóknál azonban több kutatás is kedvező hatásúnak találta a törzs tagjainak jelenlétét. Ezt a jelenlegi vizsgálat is megerősítette, mivel a fiatalabb kutyáknál nagyobb arányban, körülbelül 30 százalékban fordultak elő Fusobacteria baktériumok, mint az öregebbeknél.

A kutyák és az emberek azonban hasonlítottak az Actinobacteria törzs és a kognitív képességek kapcsolatát tekintve. Az ötször megismételt kutyamemóriateszt során az állatoknak meg kellett jegyezniük, hogy öt edény közül melyikben van a jutalomfalat.

A rosszabb memóriájú ebek székletében arányaiban több Actinobacteriát találtak, miközben az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél is elszaporodik ez a baktériumtörzs.

Borítókép: Justin Venema // Unsplash

"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"