A jó élet

Wahorn András: Tévéműsorban többet nem fogok szepelni, megráztak a reakciók

Forbes
2021. november 21. 3 perc olvasás

Wahorn András, a 80-as évek underground művészeti szcénájának egyik meghatározó alakja és a nőket ábrázoló, fotórealista festményeiről ismert, 28 évvel fiatalabb Töttös Kata sok szempontból egymás szöges ellentétei. Mégis közös világot alakítottak ki maguknak Mezőszemerén. Még Wahorn botrányos, a szexuális zaklatás és pedofília kapcsán tett kijelentései előtt látogattuk meg őket különleges otthonukban és műhelyükben – utólag, a lap megjelenése előtt erre is reagáltak a kedvünkért. Részlet a Forbes Life-ban megjelent teljes cikkből, amely már megvásárolható az újságosoknál.

Miután nagy nehezen meggyőztük két végtelenül barátságos ebüket, Turpit és Zolikát, hogy egy kicsit hagyjanak minket békén, Wahorn Andrással és Töttös Katával a mezőszemerei házukhoz tartozó műhelyben telepszünk le beszélgetni. Otthonos káosz uralkodik: számítógép nagyméretű monitorral, mindenféle szerszámok, hangszerek, fatüzelésű kályha pattogó tűzzel, alvó macska (Koksi, Kata 14 éves sziámi cicája), és a falfelületeket szinte teljesen beborító festmények, rajzok sokasága. Varróeszközöket is látni, a pandémia behozta Kata életébe a varrást, kétéves unokaöccsének készít ruhákat.

A Forbes Life már megtalálható az újságosoknál

Mint kiderül, a műhely azért főleg András terepe: „Előfordul, hogy együtt vagyunk itt, csak az a probléma, hogy én nagyon szeretek zenét hallgatni hangosan, és olyankor szaxofonozok és táncolok is. Szerintem nagyon szórakoztató vagyok, de Katit zavarja a munkában.” A hat éve együtt élő művészpár úgy oldotta meg a problémát, hogy az utca túloldalán megvettek egy másik házat, ahol Kati berendezte saját műhelyét. Ott festi aprólékos munkát igénylő, heteken keresztül készülő fotórealista festményeit. És zene helyett ő egyébként is inkább politikai témájú podcastokat szeret hallgatni munka közben.

Tévében többet nem

Míg Kata festményei sokszor egy divatfotó precíz lemásolásából indulnak ki, András sokkal spontánabb. Nemcsak a művészetük különbözik gyökeresen, a személyiségük is. Kata mindent egyedül szeret csinálni, és még egy ilyen interjútól vagy egy kiállításmegnyitótól is izgul. András viszont imád szerepelni, a koncertfellépések mellett a Szabadfogás című beszélgetős politikai műsor egyik kitalálója és szereplője volt.

De hogy többször nem fog tévében szerepelni, az állítása szerint szinte biztos, azok után, hogy a Konyhanyelv című műsorban nemrég a szexuális zaklatás és pedofília kapcsán tett kijelentései nagy vihart kavartak. Andrást megrázták a reakciók.

„Az életemben és a művészetemben is nagy szerepet játszik a szexualitás témája, az ezekkel kapcsolatos gondolatok, érzések, tabuk megjelenítése, ezért örömmel vállaltam az erről szóló tévés beszélgetést.

Nem mondtam olyat, hogy a pedofília elfogadható, súlyos bűnnek tartom és sosem mentegetném. A saját élményeimet meséltem el az adásban, amihez szerintem jogom van.

A vágás miatt úgy lehetett értelmezni, mintha az a kijelentésem, hogy a múltban elfogadott dolgokat ma nehéz megítélni, a pedofíliára vonatkozott volna, holott azt a szexuális tartalmú verbális közeledéssel kapcsolatban mondtam.”

Részlet a Forbes Life-ban megjelent teljes cikkből, amely már megvásárolható az újságosoknál.