Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Ben Koorengevel // Unsplash

Külföldön élne? Ez a 15 legveszélyesebb ország egy felmérés szerint

Az InterNations több mint 18 ezer olyan embert kérdezett meg, akik szülőhazájuktól távol, egy másik országban telepedtek le.  A válaszadók összesen 187 különböző országból kerültek ki, a téma pedig a mindennapjaik biztonsága volt.

Összetörni látszik az amerikai álom: a megkérdezett úgynevezett expat (külfödön letelepedett) társadalomnak mindössze a 67 százaléka mondta biztonságosnak az életet az Egyesült Államokban – miközben a globális átlag ennél 15 százalékkal jobb, 82 százalékos. Tízből hárman elégedetlenek a politikai viszonyokat illetően: a kutatók szerint ebben az elnökválasztás utáni fejleményeknek van nagy szerepük.

Aggódnak a megkérdezettek a gyerekeik biztonsága miatt is: csak 17 százalékuk gondolja úgy, hogy az Egyesült Államokban biztonságban élnek a gyerekek, ezzel szemben a globális átlag 44 százalék.

És íme a veszélyes helyek toplistája:

 1. Brazília „Nem érzem magam biztonságban, és a gazdaság is nehéz periódust él meg” – mondja egy ott élő olasz.
 2. Dél-Afrika „A bűnözés főként a rossz gazdasági helyzet miatt gyakori, a személyes biztonságra nagyon kell figyelni” – mondja egy brit. „A politikai instabilitás mindenre kihat” – teszi hozzá egy másik ott élő brit.
 3. Kenya „Nem mehet el az ember csak úgy, bárhol, bármikor sétálni”- panaszkodik egy brit expat. “Az embernek óvatosnak kell lennie.”
 4. Peru A felmérés szerint az ott élő külföldiek csaknem harmada – 32 százalék – negatívan ítéli meg a személyes biztonságot, miközben a globális átlag csak 9 százalék.
 5. Törökország Egy azerbajdzsáni expat szerint nem biztonságos sötétben az utcán tartózkodni, éjfél után pedig nehéz közlekedni, ezért ő például esténként legkésőbb 10 órára igyekszik hazaérni.
 6. Argentína Egy ott élő brazil a magas inflációra és a korrupcióra panaszkodott. “Ez az ország napról napra rosszabb. Mindennap drágább. És veszélyesebb.”
 7. India Egy zambiai szerint India nagyon nem biztonságos a nők számára, bizonyos részein még az is veszélyes, ha egy nő kimegy az utcára egyedül.
 8. Egyiptom A politikai helyzet nagyban hozzájárul az ország előkelő helyéhez a listán. A külföldieknek csak a 64 százaléka érzi magát biztonságban Egyiptomban, miközben a globális átlag 82 százalék.
 9. Dominikai Köztársaság Egy amerikai szerint állandóan érződik a biztonság hiánya.
 10. Kolumbia Gyakoriak a rablások, egy grúz expat szerint állandóan figyelni kell a személyes tárgyakra. És nem árt tudni, hogy melyik környéken sétáljon az ember.
 11. Fülöp-szigetek „A biztonság hiánya és a bizonytalan politikai helyzet aggaszt” – mondja egy amerikai.
 12. Mexikó „Még úgy sem érzem magam biztonságban, hogy látszik, hogy külföldi vagyok. A helyi konfliktusok aggasztóak” – mondja egy amerikai.
 13. USA Egy ott élő német szerint a fegyveres bűncselekmények sokkal gyakoribbak, mint az anyaországában. Egy brit expat is az ellenőrizetlen fegyverhasználatra, az iskolai fegyveres balesetekre és a politikai fejleményekre panaszkodott.
 14. Mianmar A korrupció magas fokára mutatott rá egy ausztrál expat.
 15. Indonézia Egy svéd szerint nem jó irányba mennek a dolgok politikailag.

 

A felmérésben külön megnézték, hogy női szempontból melyek a legveszélyesebb országok. A rangsor a következő:

 1. Brazília
 2. Dél-Afrika
 3. Kenya
 4. Argentína
 5. Peru
 6. Dominikai Köztársaság
 7. Egyiptom
 8. India
 9. Törökország
 10. Kolumbia
 11. Mianmar
 12. Mexikó
 13. USA
 14. Oroszország
 15. Szaúd-Arábia

 

A 15 legbiztonságosabb ország pedig:

 1. Luxemburg
 2. Svájc
 3. Norvégia
 4. Új-Zéland
 5. Finnország
 6. Szingapúr
 7. Kanada
 8. Japán
 9. Egyesült Arab Emírségek
 10. Omán
 11. Portugália
 12. Hollandia
 13. Dánia
 14. Tajvan
 15. Észtország

A nőknek pedig ezekben az országokban a legbiztonságosabb az élet:

 1. Luxemburg
 2. Omán
 3. Norvégia
 4. Új-Zéland
 5. Svájc
 6. Finnország
 7. Szingapúr
 8. Dánia
 9. Egyesült Arab Emírségek
 10. Kanada
 11. Észtország
 12. Hollandia
 13. Portugália
 14. Japán
 15. Tajvan

 

 

Oszd meg!