Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közösségi kerteket a Duna fölé a budapesti rakpartokra!

Közel harminc fiatal 24 órán keresztül kereste a választ arra a kérdésre, hogyan lehet vonzóbbá és fenntarthatóbbá tenni a fővárosi Duna-partot a klímainnovációs hackathon, a Climathon keretében. A városfejlesztési szakértőkből és a Fővárosi Önkormányzat képviselőjéből álló zsűri végül egy Duna-parti, megújuló energiával működő közösségi tér ötletét díjazta.

Dunán úszó épített zöld szigetek, kerékpár-használatra ösztönző mobilalkalmazás, folyóparti közösségi irodák és megújuló energiával működő közösségi terek szerepeltek azok között az ötletek között, mellyel fiatal egyetemisták és vállalkozók tennék vonzóbbá és fenntarthatóbbá a fővárosi Duna-partot – tudatták a szervezők a Forbes.hu szerkesztőségével. A nemzetközi klímavédelmi kezdeményezés, a Climathon keretében nem csupán Budapesten, de világszerte csaknem 110 városban keresték a választ a versenyzők a városukat érintő legégetőbb kihívásokra fiatal egyetemisták és vállalkozók.

A budapesti Climathon győztes csapata egy rakpartok fölé épített közösségi teret álmodott meg, mely helyet adhatna kis közösségi kerteknek, lakossági összejöveteleknek, a tetején található napelemek pedig biztosítanák, hogy akár a mobiltelefont is fel lehessen tölteni miközben megpihenünk a Duna-parton. A Beyond névre keresztelt győztes csapat az ötletét a nemzetközi Climate LaunchPad klímainnovációs inkubációs program keretében fejlesztheti tovább.

Közösségi terek és kertek a Duna felett - a Climathon Budapest 2018-as győztesének prezentációja.

Közösségi terek és kertek a Duna felett – a Climathon Budapest 2018-as győztesének prezentációja.

Tervek: Beyond

Tervek: Beyond

A zsűri különdíjjal jutalmazta a Bikergized csapatot, akik egy alkalmazással ösztönöznék a kerékpár-használatot. A kerékpárosok által megtett kilométereket megtermelt energiára, azt pedig ingyen igénybe vehető termékekre/szolgáltatásra válthatják az alkalmazás felhasználói. Például 10 km kerékpározással egy csésze tea lefőzéséhez elegendő energiát lehetne termelni, így 10 km megtétele után a kerékpárosok a Bikergized egyik partnerüzletében beválthatnának egy erre vonatkozó kupont. A csapat tagjai ötletüket a novemberi „Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton” konferencián is bemutathatják.

A budapesti rendezvénnyel párhuzamosan Debrecenben is megrendezték a Climathont, hazánkban ez a két város adott otthont a környezetvédelmi versenysorozatnak. A kelet-magyarországi eseményen 24 fiatal keresett innovatív megoldásokat a légszennyezettség, forgalom és szálló por csökkentésére, akik közül a négy fős Szmogirtók nyerte el a fődíjat. A Szmogirtók egy integrált ökotető létrehozásával vennék fel a harcot a levegő terheltsége ellen.

 

Oszd meg!