Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: www.tspc.hu / Juhász Norbert és Hlinka Zsolt

Közép-Európa legnagyobb függőkertje jött létre Budapesten – elkészült a Millenáris Széllkapu

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyit Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu. A 35 ezer négyzetméter területű park jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit.

A generáltervező TSPC csapatát Kádár Mihály és Könözsi Szilvia vezette: a tervezők célja az volt, hogy „funkciójában, formavilágában és bátorságában is” létrehozzanak egy olyan modern parkot, mely a 21. századi városi ember közege, írja a TSPC szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt területen egy úgynevezett origami-park jött létre: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyezték el.

A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő- és kilátópontként is funkcionál – ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje.

A függőkert négyezer négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, ami teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe. A fal megvalósításához 30 ezer tő növényt ültettek el. Helyet kapott még a parkban egy 115 fából álló cseresznyefa-liget is.

A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is.

Fotó: www.tspc.hu / Juhász Norbert és Hlinka Zsolt

kép 1 / 20

A park alatt ötszáz férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik, a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A park Margit körúti részén vízjátékot helyeztek el, a Kis Rókus utca felőli oldalon a már korábban átadott zsinóros játszótér található, emellett baba-mama szoba, vizesblokk és két teraszos kávézó is várja majd a látogatókat.

Miért épp Széllkapu?

Az erős támfalak lehetővé teszik, hogy egy zárt egység jöjjön létre: a parkban a hatástanulmányok szerint embermagasságban érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, a jelentős zöldfelületarány-növekedés pedig javítja a levegő tisztaságát.

A TSPC partnereként a tájépítészeti feladatokat a 4D Tájépítész Iroda (Balogh Andrea, Majoros Csaba,) végezte, a parképítési munkáért a debreceni Parkertech Kft. (Czérna Zoltán) felelt.

Borítókép: www.tspc.hu / Juhász Norbert és Hlinka Zsolt
Oszd meg!