Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kilő a belföldi turizmus: az árak is megindultak, de a lemondási feltételek lazábbak

Az újranyitás után berobbantak a foglalások a hazai szálláshelyeken. Van, ahol duplaannyi a vendég, mint tavaly ilyenkor, de még ez sem pótolja a szállásadók eddigi idei kiesését. Az árak nem csökkentek, de a lemondási feltételek lazultak.

A járványügyi korlátozások egyik legnagyobb vesztese a turizmus volt. Áprilisban a szálláshelyek bruttó árbevétele 97 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Júniustól már sokkal biztatóbb az itthoni helyzet, de külföldi utazásokat a legtöbben még nem vállalnak be.

Nem sokkal a határnyitás után a járványhelyzet újra romlani kezdett a szomszédos országokban. Horvátországban, Szlovéniában és Ukrajnában is újra megugrott a napi esetszám. A bizonytalanság miatt a legtöbben még félnek külföldre menni, most az is itthon nyaral, aki egyébként nem szokott.

Megkérdeztük a legnagyobb hazai szállásközvetítő oldalt, a Szallas.hu-t a belföldi foglalások alakulásáról.

Összességében a júniusi foglalások 30 százalékkal maradtak el a tavalyihoz képest, de vannak olyan városok, ahol 70-80 százalékos a növekedés. Júliusra és az augusztus 20-i hosszú hétvégére már alig van szabad hely.

Hotelek helyett kulcsosházak és falusi turizmus

A járvány miatti lemondások már leálltak. Az újranyitás után májusban először a kulcsosházak és a falusi turizmus kereslete lendült fel. A balatoni régióban a hotelekben még bőven volt szabad kapacitás, amikor a legtöbb vendégház, panzió és apartman már egész nyárra teltházas foglaltságot mutatott. Júniusban fordult a kocka, a hotelek lettek egyre keresettebbek. Cseh, szlovák, osztrák és német vendégek foglalásai is megjelentek – összegezte a jelenlegi képet a Forbes-nak a Szallas.hu.

Szigetvári József, a Szallás.hu Csoport vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

A Balaton-felvidéken és a nagyobb városok mellett, például Szentbékkállán és Szentantalfán megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest. A Kaposvár melletti bárdudvarnoki és zselickisfaludi szállások iránt is megnőtt az érdeklődés.

A kelet-magyarországi trendek már nem ilyen fényesek. Gyulán például még egyáltalán nincs külföldi vendég. Az újranyitott fürdőket inkább helyi nyugdíjasok használják. Ők valószínűleg még félnek messzebbre utazni. A hotelekben itt is van még bőven kapacitás, de a panziók és apartmanok közel járnak a teltházhoz.

Néhány szálláshelynél a tavaszi foglalások új időpontra való átmentése a mostani telítettség 40 százalékát teszi ki.

Az, hogy most az utazók a hotelek helyett a kisebb szállásokra mennek, elősegítette, hogy a falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest. Az arányaiban nagy növekedés egyik oka az alacsony bázis, összességében ez csak néhány száz plusz vendéget jelent országos szinten tavalyhoz képest.

Az árak nem csökkentek, de rugalmasabb a lemondás

Az újranyitás után robbanásszerűen beindultak a nyár végi foglalások. „Még ha a járvány hatására kezdetben olcsóbban is lehetett szállást foglalni, a hirtelen jött kereslet visszabillentette, sőt több helyen meg is emelte az árakat” – válaszolta a Szallas.hu a Forbes árakat firtató kérdésére. Az emelkedés oka az lehet, hogy az újranyitáshoz szükséges biztonsági intézkedések sokba kerültek a szállásadóknak és általában elég sok veszteséggel járt a koronavírus-járvány miatti leállás.

Forrás: Szallas.hu

A Szallas.hu statisztikái szerint a 2020 június 1. és augusztus 31. közötti foglalási érték átlagosan 87 240 forint. A foglalások 40 százaléka 50 ezer forint alatti, harmaduk 50 ezer és 100 ezer forint közötti, 15 százalékuk 100 ezer és 150 ezer forint közötti, és csupán 7 százalékuk került 150 ezer és 200 ezer forintba.

A szállásadók az árakból nem engednek, de rugalmasabb foglalási feltételeket igyekeznek biztosítani. Ilyen az előleg nélküli foglalási lehetőség, az ingyenes lemondás, és a rövidebb időtartamú tartózkodás lehetővé tétele is, például, hogy az eddigi kötelező három éjszaka helyett már kettőre is lehet foglalni.

Oszd meg!