Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Két új szálloda is nyílik az Andrássy úton, mutatjuk, milyenek lesznek a belső terek

A következő években jelentős átalakulás várható a belváros elegáns szállodáinak piacán. Most két, épülőfélben lévő szálloda belsejébe nyerhetünk bepillantást.

Több nagy hotel is nyitásra készül 2019 és 2021 között. Ezek közé tartozik az a két, Andrássy úti szálloda is, melyet a nagy budapesti szállodafejlesztéseket bemutató körképünkben már bemutattunk a magazin hasábjain (2019/május).

Az Andrássy út 3. és az Andrássy út 52. szám alatt épülő szállodák között több közös elem is felfedezhető: mindkét épület történelmi környezetben, részben műemléki védettség alatti épületben valósul meg. A megbízó mindkét esetben a Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt tulajdonában álló CD Hungary.

Az építészeti terveket a műemléki felújításokban nagy tapasztalatra szert tevő Archikon készítette, a belsőépítészeti terveket a szállodai beruházások piacán egyre aktívabb ester partner’s készítette. (Az Archikon készítette többek között a Párisi Udvar felújításának terveit is, melyet itt mutattunk be részletesen.)

A két épület az este’r partners belsőépítészeti tervei alapján újul meg. Radnóczy Eszter és csapata a napokban mutatta meg a két szálloda első fotóit, melyeket az úgynevezett mintaszobákról készítettek – áll a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben. A most bemutatott két mintaszoba az Andrássy út 3. és 52. szállodáihoz készült:

ez az első alkalom, hogy bepillantást nyerhetünk a két hotel tereibe.

 

A3

Az Andrássy út 3. az úgynevezett Saxlehner-palota, melynek díszes tereiben a híres festő, Lotz Károly freskói találhatók. Itt a belsőépítész tervezők (Radnóczy Eszter, Szommer Mónika) klasszikus, visszafogott gesztusokkal élnek és végigvezetik a szállodalátogatót a külső homlokzat túldíszítettségétől a klasszikus eleganciájú szállodai szobákba. A belsőépítészeti megoldások karakteres elemei a rézburkolat, a tükrök, a bordó, valamint a mályva, az olívazöld és a mélykék árnyalatok használata.

A wellness-részlegen egy egyedi tervezésű kút kap helyet, melyben lehetőség lesz különböző fajtájú vizek (keserűvizek, gyógyvizek) elrejtésére, melyeket ki lehet próbálni, össze lehet hasonlítani.

Ez modern utalás az eredeti építtető Saxlehner Andrásra, a sasadi hévízforrások tulajdonosára, akinek vagyonát a Hunyadi-féle keserűvíz forgalmazása alapozta meg.

A52

Az Andrássy út 52. szám alatt álló épület tervezését eredetileg Haggenmacher Henrik rendelte meg a német származású, de Magyarországon letelepedett Schmahl Henrik építésztől.

A lobbyban gipsz lovasszobor várja az érkezőket, ami a Dreher sörgyár címkéivel van bevonva – a ló egyébként az épületben sokszorosan visszatérő motívum.

Mivel ez a szálloda az Oktogon közelében található, nem szoros értelemben véve az előkelő negyedben, a dizájn a szigorú díszítettség ellenére is sportos és laza maradhatott. A geometrikus elemek visszatérnek, erre jó példa, hogy a tervezők (Radnóczy Eszter, Zellei Hajnalka) az eredeti pepita burkolatot meghagyták a körfolyosókon, ami ritmust ad a közlekedő tereknek.

Míg kívül a fekete-fehér jellemző, belül a piros-szürke, zöld-szürke, kék-szürke geometriák vezetik majd a tekintetet a szőnyegeken, míg a falakon aszimmetrikus falfestés alakítja a tér hangulatát.

Mintaszoba: miért, kinek?

A legtöbb hotelnél készül mintaszoba, hogy a megrendelők tapintható formában megnézzék, milyen lesz az elkészült szoba: lássák azokat a részleteket, amiket a terveken kevésbé tudnak értelmezni, és az esetlegesen felmerülő problémákat, hibákat a tervező módosíthassa. A mintaszobát a tervezők, a kivitelező és az üzemeltető mellett „civil” használók is tesztelik és véleményezik. A mintaszoba különleges kontrasztot hoz a szálloda életébe: az építési terület sokszor porral és zajjal járó munkálatai között egy kész, elegáns „doboz” várja a vendégeket.

„A mintaszoba szerencsés esetben akkor készül el, amikor a tervezési munka még zajlik – mondja Radnóczy Eszter, az este’r partners tulajdonosa és vezető tervezője. Nagyon jó visszaigazolás a tervezőnek, hogy minden, amit kigondolt, tökéletesen megvalósítható az adott kereteken belül. A mintaszoba tesztelése során mindig fel kell rá készülni, hogy a megrendelő, az üzemeltető és a kivitelező is más-más szempontok szerint véleményez. Ezen érdekek összehangolása a legnagyobb kihívás amellett, hogy az eredetileg megálmodott megjelenés és üzenet megvalósuljon.”

Fotók: Juhász Norbert / este’r partners


 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."