Fotó: Enyedi Ildikó a Forbes Flow színpadán 2019 októberében. Fotó: Fekete Csaba
A jó élet

Karanténfilmet forgat a Testről és lélekről díjnyertes rendezője, Enyedi Ildikó

Forbes
2020. április 07. 2 perc olvasás

Saját lakásában készít karanténfilmet Enyedi Ildikó rendező, az alkotást április végén láthatja majd a közönség.

Rangos névsor állt össze a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kezdeményezésére, a meghívott rendezők 3 perces rövidfilmet készítenek a bezártság témájában. A sorozatot a koronavírus miatt a világ számos pontján elrendelt karantén és kijárási korlátozások inspirálták – írja a Filmhu.

Enyedi Ildikó a Forbes Flow 2019. októberi eseményén. Fotó: Fekete Csaba

A résztvevők között van a Testről és lélekről című filmjével Arany Medvét nyert Enyedi Ildikó, a román Radu Jude (Aferim!, Bánom is én, ha elítél az utókor), a kínai Jia Zhangke (Csendélet, A bűn érintése) és a kanadai Denis Côté (Curling, Szellemvárosi antológiák) – mindannyian vendégei voltak a Szalonikiben megrendezett fesztiválnak.

A rövidfilmeknek a rendezők otthonaiban kell leforgatni, és csak az ott élő emberek és állatok szerepelhetnek benne. Amennyiben tartozik a lakáshoz erkély vagy kert, ott lehet forgatni, de más külső helyszínt nem szabad felhasználni. A sorozathoz az aktuális helyzet mellett Georges Peres francia író Species of Spaces címú könyve adta az ihletet. A fesztivál azt tervezi, hogy április végéig bemutatja a filmeket, köztük Enyedi Ildikó munkáját a saját honlapján, illetve Youtube-on.

Enyedi Ildikó Borbély Alexandrával és Gera Marinával együtt szerepelt a Forbes márciusi számának címlapján.

A vele készített interjúnkban beszélt új, monumentális európai alkotásáról, a Füst Milán regényéből készülő és nemzetközi sztárokkal forgatott A feleségem történetéről. A koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tudni, mikor lesz pontosan a film premierje.

Borítókép: Enyedi Ildikó a Forbes Flow színpadán 2019 októberében. Fotó: Fekete Csaba