Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jobban van az élet. Megjelent a Forbes Life!

„Mikor voltál a legboldogabb?” – kérdezte tőlem a pszichológus. Félhomály, otthonosan elegáns lakás, Újlipótváros. Végignéztem a nappalin, ahol ültünk, aztán ki az erkélyre. Kint sötét, éppen megjött a tél. „Abban a fél évben, amikor nem volt munkám, mert felmondtam, nem volt hol laknom, mert kiadtam a lakásomat, és nem volt társam, mert szakítottam vele” – mondtam végül is határozottan. Akkor már az arcát figyeltem, de azon semmi reakció. A hangja viszont azonnal jött: „Persze, mert akkor volt a legjobban élet.”

cover1_new-page-001

Megtalálod a standokon, vagy megrendelheted online!

Ennek a beszélgetésnek három éve, a magyartalan mondat mégis belém égett. Akkor és ott a város egyik legszebb helyén található otthonommal, egy jó munkahellyel és azzal a párkapcsolattal, amire korábban vágytam, mindenkinél szerencsétlenebbnek és nyomorultabbnak éreztem magam.

rm

„Egyik lépcsőfokot veszem a másik után, és nagyon tudok örülni, amikor valami már majdnem kész. Aztán jön a nagy üresség. Megcsináltam, és elmúlt.” Még ha az ember szerelmes is a munkájába, akkor is beszűkülhet és kiéghet, és ez az érzés egy idő után nem csak kilenctől ötig tart. „Olyankor megint el kell kezdeni valamit az elejéről” – mondja Rúzsa Magdi, akinek amint elér valamit, új projektbe kell kezdenie. „Ahol újra a nulláról tudok építkezni.” Néha rockos, néha dívás. Néha zenekarral, néha csak Presserrel kísérve, néha színdarabban látni. Nem feltétlenül egy jobb élet lehetőségét keresi, inkább az önmegvalósítás még ismeretlen eszközeit.

l

Ilyen a Platános Kúria alapítója is, aki jól menő építészcégét adta ki alvállalkozónak, hogy új, úrias lovastanyájára figyelhessen. „Nem azért, mert azt már nem szerettem, hanem mert ezt sokkal jobban szeretem.”

Vagy Dickens szépunokája, aki a Virgin-szigeteket és egy férjet hagyott hátra Magyarországért és egy esetleges szerelemért.

ag

De még mennyire, hogy ilyen Asztalos Gabriella is. Balerinából lett dizájner, és dizájnerből üzletasszony – amikor hiányoztak neki a szabadság és a hétvégék –, legújabban pedig luxusingatlan-befektető.

És ilyenek a Gastro-Hack agglegényei is: „Amikor már nemhogy magammal sem feküdtem le egy ideje, hanem úgy egyáltalán az élettel nem találkoztam, na, akkor tudtam, hogy lépni kell.”

Léptek, váltottak. Azóta nemcsak maguknak, hanem kicsit nekünk is jobban van élet.

Végül én is váltottam. Ma róluk írok, szerkesztek – a ForbesLife-ban!

gl

És például Gattyán Liliről, akit egyelőre nem fenyeget a kiégés: a milliárdos lánya Amerikában készül berobbanni a filmiparba. Hogyan él és mi a véleménye apja munkáiról? Kiderül cikkünkből a Forbes Life-ban!

 

Oszd meg!