Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

Így él az angol királyi udvar egyetlen magyar hercegnéje

Van az angol királyi udvarnak egy magyar származású tagja, aki negyven éve Kent hercegnéjeként él a királynő rokonainak fenntartott Kensington-palotában London kellős közepén, és rajong Magyarországért. Anyai ágon Szapáry grófnő, ma Princess Michael of Kent portréja a Forbes Life különkiadványában.

Nagyanyja Windischgrätz Hedwig hercegnő, nagyapja Szapáry Frigyes gróf, anyja Szapáry Marianne grófnő, apja von Reibnitz báró, ő maga pedig Kent hercegének oldalán az angol királyi család egyetlen magyar származású tagja. Lánykori neve Marie-Christine Anna Agnes Hedwig Ida von Reibnitz. Prince Michael of Kent feleségeként hivatalosan Princess Michael of Kent, és megilleti a Her Royal Highness titulus, ahogy a királyi család többi tagját is. Amikor viszont autogramot ad, csekket vagy szerződést ír alá, csak annyit kanyarít a papírra: Marie-Christine.

Princess Michael of Kent a Kensington-palota apartmanjában (Fotó: Orbital Strangers)

Princess Michael of Kent a Kensington-palota apartmanjának nappalijában (Fotó: Orbital Strangers)

73 évesen is sudár, elegáns dáma, akinek családtörténetén a huszadik század valamennyi meghatározó fordulata nyomott hagyott. Néha még mindig ábrándozik az ősi szápári birtokról vagy a család Váci utcai rezidenciájáról, és ha van téma, amiről igazán szívesen és hosszan beszél, az a magyar gyökerek. Magyarul ugyan nem tud, de Magyarországon mindig otthon érzi magát:

„Anyám nagyon magyarnak vallotta magát, és bár nem fair ilyet mondani, én is sokkal inkább otthon érzem magam Magyarországon, mint például Ausztriában. Bécsben nem tudnék élni, olyan város, és ilyen szempontból kicsit Londonhoz hasonlít, mint amit egy óriási birodalomnak építettek, csak már nincs meg az a birodalom. Ez a mentalitásban is megmutatkozik.”

Régi magyarországi birtokaik közül már semmi nincs meg, de egykor övék volt például a Váci utca 25. alatti négyemeletes palota, amit még a dédapjáék építtettek. 1968-ban látta először, erre így emlékszik:

„Már nem volt a miénk, és valahogy megúszta az államosítást, de piszkos volt, sérült volt, és tele betelepült házfoglalókkal.”

De néha még ma is eszébe jut:

„Nagyszerű lenne, ha volna egy lakásom abban a régi házban a Váci utcán, akkor újra nekiesnék a magyarnak is!”

Miután a rendszerváltás után egyszer a bátyjával elmentek Szápárra, ahol a család ősi földjei voltak, sokáig álmodoztak arról, hogy újra lesz Szapáry-birtok Magyarországon:

„Azt terveztük, hogy összeadjuk a vócsereket, visszavásároljuk a régi földjeink egy részét, majd minden szeptemberben összegyűlünk mi unokatestvérek, másodunokatestvérek, és lovagolunk, mert mindannyian ördögien lovagolunk. És természetesen rókára vadászunk, ha Erzsébet császárnő megtehette, akkor mi is! Nem akartunk itt üzletet vagy pénzt csinálni, csak újra jól érezni magunkat Magyarországon.”

Negyven éve a londoni Kensington-palotában él egy tízszobás apartmanban, a bejáratot sorompóval és őrbódéval elzárt privát úton lehet csak megközelíteni. Ahogy ő fogalmaz:

„Igen, ezen a kis szigeten élek itt Kensingtonban”.

Sohasem sétál Londonban („nem, az nem jó”), nem utazik metrón („miért tenném?”), legfeljebb néha biciklizik („sötét napszemüvegben és sapkában, egyedül, mert, ha a herceg is velem van, biztosan felismernek”), nem vásárol ruhát a Harrodsban („nem akarok beszédtéma lenni”), és nem fordulhat elő vele, hogy végig menjen egy fagyival a High Streeten („ilyet egy lady nem csinál”). De nem is hiányzik neki a város, ahogy más éli.

A hercegné egyik fő hobbija az írás, mostanában főleg történelmi regényeket ír. Eddig hét könyve jelent meg, közülük három magyarul is, az Anjou-trilógia mindhárom darabja – a Szerelmes királynő és a Koronázatlan királyné után pár hete a legújabb kötet: a Méregkeverő. Ha épp nem újat ír, akkor előkészíti a különböző nyelvű kiadásokat, bemutatókra és dedikálásokra jár.

A Forbes Life-ban megjelent exkluzív portréban a hercegné elmeséli élete kacskaringós történetét Karlovy Varyból Ausztrián, Ausztrálián és Afrikán át Angliáig. Elmondja azt is, miért kellett feladnia sikeres belsőépítész karrierjét és dizájner cégét, a Szapar Designt, miután beházasodott a királyi családba, és miért tartja egyik legfontosabb céljának a kihalófélben lévő afrikai gepárdok megmentését.

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!

Oszd meg!