Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatékonyabb a sportolás, ha zenét is hallgatunk közben?

A „lefogyok” után a legtöbbször tett újévi fogadalom a „többet fogok sportolni” című elhatározás. Bár a mozgás bármilyen formája jobb, mintha semmit sem csinálnánk, de ha már csináljuk, akkor csináljuk hatékonyan! Mutatjuk hogyan:

A British Journal of Sports Medicine több, mint 50 000 résztvevővel készített tanulmánya szerint akik intenzívebb mozgásformát választanak 24 százalékkal tovább élnek, mint azok, akik a megúszósabb mozgás hívei.

A Trust me I’m a doctor munkatársai egy kísérletben azt vizsgálták, hogy melyik a hatékonyabb: napi 10 000 lépést megtenni lassabb tempóban, vagy intenzívebben lépkedni fél órát?

Az eredményük szerint lassabb sétával ellentétben a gyorsabb mozgás növeli az agy véráramát és a BDNF (brain derived neurotrophic factor) nevű hormon felszabadulásához is vezet, ami elősegíti az új agysejtek előállítását. Ez nagyon jól jön a szervezetünknek, hiszen minél jobban öregszünk, annál jobban szükségünk van erre a hormonra.

A kísérletet idén megismételték azt is vizsgálva, hogy ha zenét hallgatnak az alanyok mozgás közben, könnyebben tudják-e tartani a tempót. A „gyors” sétát 100 lépés/ perc sebességben határozták meg a csoport egyik felének, a másik felére lépésszámlálót tettek és arra kérték, hogy próbálják meg elérni napi 10 000 lépést. A gyors sétára kötelezett alanyoknak gyors és pörgős zeneszámokat is adtak a napi 30 perces mozgáshoz.

Mindkét csoport észlelt pozitív hatásokat a kísérlet végére, de a zenés és intenzív edzés hatékonyabbnak bizonyult, a zenehallgatás pedig a résztvevők hangulatát is megdobta. A napi 10 000 lépést megtevők a testzsírszázaléka átlagosan 1,8-al, a napi fél óra intenzív sétát megtevőké 2,4 százalékkal csökkent és a vérnyomásértékeik is jobbak voltak, mint az első csoporté.

Tehát, ha szellemileg és fizikailag is jó formában szeretnénk lenni, akkor töltsünk le néhány pörgősebb számot és ne spóroljunk a tempózással!

Fotó: Arek Areoye / UNSPLASH

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar