Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Angel Silva/Unsplash

Hagyd ott a munkahelyed, és költözz egy időre külföldre! 7 ország, ahol viszonylag olcsón jól élsz

Valld be: te is álmodtál már arról, hogy felmondasz, összecsomagolsz, és elköltözöl valami paradicsomi helyre! Az International Living című kiadvány összeállította azoknak az országoknak a listáját, ahol viszonylag olcsón meg lehet élni. A mindennapi költségek mellett a klímát, az egészségügyi ellátást és a távmunka lehetőségét is figyelembe vették. Vagyis nemcsak amerikai nyugdíjasoknak érdemes elolvasni a rangsort, hanem digitális nomádoknak is.

Panama

„Süt a nap, kellemes az időjárás, és a hurrikánövezet alatt van. Jó az egészségügyi ellátás, sok az angolul beszélő orvos. Az internethálózat kiváló, a kormány befektetőbarát, és könnyű innen a világ bármelyik részére elrepülni” – hangzik a listaszerkesztő, Jennifer Stevens indoklása.

Ráadásul nem kell jövedelemadót fizetni a külföldön megkeresett összegek után, és az ingatlanadó is alacsony: 5-20 évre mentességet is lehet szerezni alóla.

Hová költözzünk? A nagyvárosoktól a nyugodt vízparti helyekig hatalmas a választék. Panama város nagyon élénk, de Boquete-t is ajánlja a kiadvány, ez a kisváros a hegyekben, 1060 méter magasságban található. Éjszaka 20 fok van, napközben, délben legfeljebb 30, és a kisvárosban rengeteg az üzlet, szálloda és étterem. Ha pedig a tengerpart a cél, akkor a fővárostól egy órányira elhelyezkedő Coronado a jó választás.

A költségek: Egy pár nagyjából 1765-2890 dollárból tud megélni havonta. Egyedülállók esetében ez az összeg 20-30 százalékkal kevesebb. Ha valakinek saját ingatlanja van, ezer dollár alá szűkítheti a havi kiadásait, az egészségügyi ellátás olcsó, ahogyan a többi napi költségek is. Egy mozijegy 6 dollárba kerül, egy férfihajvágás 3 dollárba. Egy háromfogásos menü 7-10 dollár.

Panama városa. Fotó: Yosi Bitran/Unsplash

Panama városa. Fotó: Yosi Bitran/Unsplash

Costa Rica

„Itt lényegében a szabadban, kint élnek az emberek” – foglalja össze a hely nagy előnyét Stevens. Lehet halászni, golfozni, hegyet mászni, búvárkodni, lovagolni és jógázni. A piacok tele vannak friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, és a demokrácia magas foka is nagyon vonzó a külföldieknek.

Hová költözzünk? A forró tengerparti városoktól a hűvös hegyi falvakig bárhová. A kiadvány szerint a Central Valley nevű környék ideális választás lehet, ott 500 dollárért már házat bérelhet az ember, 200 ezerért pedig vehet is. Az óceán partján is klassz helyek vannak, például Tamarindo.

A költségek: Egy egyedülálló havi büdzséje 1585-2960 dollár között mozog, egy pár pedig 2500 dollárból meg tud élni. Négy-öt dollárba kerül egy éttermi vacsora, és egy orvosi vizsgálat díja sem több 50 dollárnál.

Costa Rica. Fotó: Ashly Araya/Unsplash

Costa Rica. Fotó: Ashly Araya/Unsplash

Mexikó

„A képeslapra illó tengerpartokon túl színes, izgalmas városok, gazdag kultúra várja az embert Mexikóban” – mondja Stevens. Nem csoda, hogy annyi amerikai él arrafelé. Könnyű beilleszkedni, és egyáltalán nem drága az élet.

Hová költözzünk? Ha a Karib-tenger környékére vágyik az ember, akkor jó választás lehet a Riviera Maya, amely Cancum és Tulum közt található, csodálatos fehérhomokos parttal. Playa de Carmen a digitális nomádok és a részmunkaidősök igazi paradicsoma, nincs tele turistával. Ha pedig szárazföldi vidéket akar valaki választani, akkor San Miguel de Allende vagy Guanajuato állnak az International Living toplistáján.

A költségek: Egyedülállóként ár 1500 dollárból meg lehet élni, de két embernek sem kerül többe az élet 3 ezer dollárnál, még ha jól elengedi is magát.

Mexikói életkép. Fotó: Jezael Melgoza/Unsplash

Ecuador

Olyan, mintha az ’50-es évekbe menne vissza az ember, és ez a régi báj nagyon vonzza a külföldieket, persze főleg az amerikaiakat – mondják sokan Ecuadorról, amelynek a klímája végképp verhetetlen.

Hová költözzünk? A meleg vízparti helyektől a hűvös, csendes hegyi kisfalvakig nagy a választék. Cuenca és Vilcabamba a két nagy kedvence az idetelepülőknek.

A költségek: Alig több, mint ezer dollárból már simán meg lehet élni arrafelé, de egy pár is kijön 1500-ból. Cuenca városában például 400 dollárnál kezdődnek a házbérletek, a parton pedig 540 dollár egy egyszobás lakás.

Fotó: Luis Flores/Unsplash

Malajzia

„Dél-Ázsia tele van meglepetéssel” – mondja az International Living szerkesztője. Mivel Malajzia brit gyarmat volt, az angol a nem hivatalos első nyelv, ezáltal nagyon könnyű itt küföldiként boldogulni. A másik előny, hogy az ingatlanárak, legalábbis a bérlés sokkal alacsonyabb, mint például Amerikában. Olcsó a tömegközlekedés is, és kiváló kiindulópont, ha meg akarja nézni az ember Ázsia többi részét, például Balit, Thaiföldet, Vietnámot vagy Kambodzsát.

Hová költözzünk? Penangot ajánlja a kiadvány, itt nagy a kínálat kulturális eseményekből, művészetekből, történelemből. Ez a legjobb desztinációja a gyógyturizmusnak is.

A költségek: Egy pár 1500-2500 dollárból luxus színvonalon megélhet. Az ázsiai konyha remekeit pedig már 5 dollárért meg lehet kóstolni.

Fotó: Poi-Wei-Chuen/Unsplash

Fotó: Poi-Wei-Chuen/Unsplash

Kolumbia

Most, hogy zűrös múltja már történelem, igazán klassz ott élni. Olcsó az egészségügyi ellátás, kedves, befogadó emberek. És persze kevés pénzből jó életszínvonal.

Hová költözzünk? Medellinben például egész évben tavasz van, és minden csupa zöld. Ráadásul a város tele van jobbnál jobb éttermekkel és kulturális programokkal.  Pereira, Armenia és Manizales is jó helyek, ezek az úgynevezett kávéháromszögben helyezkednek el. Gyönyörű hegyek veszik körül ezeket a városokat, és még olcsóbb itt az élet.

A költségek: Persze minden azon múlik, hogy mennyi luxusra vágyik az ember. Medellinben 1200-1600 dollár a havi kiadások szintje egy egyedülállónak, de egy párnak sem sokkal magasabb 2 ezernél, és ebben már heti kétszeri bejárónő, rendszeres étterembe járás, és persze egy háromszobás lakás bérleti díja is benne foglaltatik. Két-három dollárból már kijön egy éttermi fogás, de a legmenőbb luxusétteremben is elég 10 dollár. Egy font avokádó ára 1,5 dollár, a csirkéé 3 dollár. Egy hatdobozos sörcsomagért sem kell 3 dollárnál többet fizetni.

Kolumbiai tájkép. Fotó: Richard May/Unsplash

Kolumbiai tájkép. Fotó: Richard May/Unsplash

Portugália

Arrafelé kissé lassabban zajlik az élet, a helyiek nagyon kedvesek, és a napi költségek alacsonyak. És persze gyönyörű az egész ország – a történelmi helyektől Algarve partvidékéig. A megélhetés nagyjából az USA-beli összeg egyharmadából kijön, egy bőséges éttermi vacsoráért 10 dollárnál aligha kell töbet fizetni.

Hová költözzünk? Lisszabontól alig 30 kilométerre, észak-nyugati irányban fekszik Mafra városa, helyes kis fehér házakkal, macskakővel, rengeteg kávézóval. És ráadásul a szörfözésre kiválóan alkalmas partszakasz is mindössze 15 percnyi autóútra van innen.

A költségek: Mafrában 2 ezer dollárból simán ki lehet jönni, Lisszabonban egy picit drágább az élet. Havi 2500 dollárból egészen nyugis, kellemes életet alakíthat ki egy pár.

Portugál partvidék. Fotó: Adam Smigielski/Unsplash

Portugál partvidék. Fotó: Adam Smigielski/Unsplash

Oszd meg!