Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Húszéves Magyarország ikonikus vörösbora, ami mindent megváltoztatott

Ha van olyan magyar cuvée, amelyhez a magyar bor újrapozicionálását köthetjük, a Gere Kopar az. A villányi pincénél húsz éve letették a voksukat egy jól hangzó név mellett, belőtték az árazást és sikerült kialakítani egy olyan hírnevet, ami miatt presztízs Kopar Cuvée-t inni. Az ikonikus bor sokat tett Villány és általában a magyar bor helyzetbe hozásáért. Két évtizede készült az első házasítás.

A Villány és Nagyharsány közötti Kopár-dűlőn találhatóak az ország legdélebbi szőlőterületei. A Szársomlyó-hegy déli részén fekvő tőkékről kerül ki a Gere Pincészet csúcsborainak alapanyaga is. A hegy lábától fölfelé a termőtalaj egyre vékonyodik, a legfelső területeken már a mészkő alapkőzet is kilátszik (innen ered a Kopár elnevezés). A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben körülbelül két héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat. A hegy mikroklímája is egészen különleges, a kőzettömeg a napsütés hatására felvett hőt az éjszaka folyamán visszasugározza, ezáltal nincsenek nagy hőingadozások nappal és éjszaka között, ráadásul a déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb, összesen 2100 óra.

gere_kekszolo

A pincészet újításai közé tartozott

a bordeaux-i mintára bevezetett előjegyzések rendszere: minden évjárat piacra lépése előtt a kiskereskedelmi forgalomba került palackárnál kedvezőbben lehetett a borokhoz jutni.

Az így nyert cash-flow üzleti szempontból segítséget jelentett a pincészetnek, átlagosan a teljes Kopar-készlet harmadát értékesítik így. Már ha egyáltalán volt Kopar, hiszen ezt a tételt csak a kiemelkedő évjáratokban készítették el, 1997 óta az idei a tizenharmadik házasítás.

A borkészítés filozófiája nem sokat változott húsz év alatt, de a cuvée összetétele némileg módosult. A borászok elsősorban a bordeaux-i fajtákra (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) koncentráltak a 90-es években, amihez Villány természeti adottságai megfelelőnek is bizonyultak. A későbbiekben a cabernet sauvignon helyett a cabernet franc és a merlot szerepe lett meghatározó. A modern Kopar kisebb tőketerheléssel készül, a megváltozott hordóhasználatnak köszönhetően a korábbiakhoz képest gyümölcsösebb és elegánsabb.

gere_kopar_2013

Befektetésnek sem utolsó

A 2013-as évjáratú Kopar előjegyzése már megkezdődött, a bontatlan faládában érkező 12 palackért 69 900 forintot kell fizetni. Ez bruttó 5800 forintos palackárat jelent. A borok szállítása októberben történik majd, a várható kiskereskedelmi ár 7950 forint lesz palackonként. A 2012-es évjárat ára szintén 7950 forint, de messze nem az ikonikus vörösbor a pincészet legdrágább tétele:

a korlátozott mennyiségben készült Attila 2009 Grand Vin de Villány palackjáért 25 000 forintot kell fizetni a fogyasztóknak.

A borok befektetésként is megállják a helyüket. A zászlósborok 15-20 évig is érlelhetők, az egyes tételek ára pedig – évjárattól függően – komolyan megemelkedhet. A ritkának számító és magas élvezeti értékkel bíró, 2000-ből és 2003-ból származó tételek könnyedén elérhetik a 35 000 ezer forintos árat is szaküzletekben, vagyis ezek a palackok a szintén 7950 forintos vételi árat több, mint megnégyszerezték az évek folyamán.

 

A nyitóképen Gere Attila és Gere Andrea. A fotók készítője: Furmint Photo.

Oszd meg!