Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Folytatódik a Budapest-hájp, jövő ilyenkorra rekord jöhet

Nem csalnak az érzékeink: nemcsak érzetre, hanem tényleg több a turista Budapesten, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Az új, direkt repülőjáratok, az állami kommunikációs kampányok, és a már általánosnak mondható Budapest-hájp is az okok között lehet. 

Az idei január-májushoz képest 6%-kal több vendég érkezett Budapestre, akik 4,6%-kal több vendégéjszakát töltöttek a fővárosban. Ez azt jelenti, hogy 2018 első öt hónapjában 1 671 916 vendég 3 876 020 vendégéjszakát töltött el Budapesten. 86,3%-uk külföldi volt. A BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleménye szerint, valójában a trend az, ami figyelemre méltó:

ha a növekedés üteme jövőre is kitart, 2019. májusra akár az 1 milliós rekord vendégéjszaka-szám is realizálható Budapesten.

A legnagyobb küldőpiac továbbra is a belföld, azaz Magyarország: a hazai vendégek százezernél is több – szám szerint 119 096 – vendégéjszakát töltöttek el az év ötödik hónapjában Budapesten. A hosszabb idősoros adatok is pozitív képet adnak: a belföldi vendégéjszakák január-májusi növekedési üteme – 12,2% – többszörösen meghaladja a külföldi vendégéjszakákét (3,5%). Januártól májusig 529 499 ezer belföldi vendégéjszakát regisztráltak Budapesten öt hónap alatt.

A legnagyobb nemzetközi küldőpiacok között továbbra is őrzi első helyét az Egyesült Királyság (343 008; 98,2%),

ezüstérmes Olaszország (267 368; 102,6%), harmadik helyen Németország (264 736; 110,7%), a negyedik legfontosabb küldőpiac pedig az az Egyesült Államok (229 497; 109,3%), amelynek három nagyvárosát (New York, Chicago, Philadelphia) májustól a LOT és az American Airlines is repüli Budapestről, összesen heti 13 járatpárral. Az offenzív májusi járatindítás már az első hónapban közel 26%-os bővülést eredményezett az amerikai vendégérkezések számában. Az új járatokkal érkező amerikai vendégek elsősorban csoportosan jönnek, de későbbiekben az egyéni turisták megindulása is várható.

Százezer fölötti vendégéjszakaszámot ért el az év első öt hónapjában Oroszország (amely szintén stabilizálta pozícióját Budapest TOP5 küldőpiacai között), továbbá Franciaország, Izrael, Spanyolország és Kína. A TOP10-es listát erősíti Svédország is, nagyságrendileg 77 ezer vendégéjszakával.

A legnagyobb ütemű vendégéjszakaszám-növekedést az elsődleges piacok közül Spanyolország (+22,4%), Izrael (+17,4%), Kanada (+15,1%), Németország (+10,7%), az USA (+9,3%) és Japán (+7,5%), a potenciális küldőpiacok közül pedig Ukrajna (+38,3%), India (+28,6%) és Kína (+12,7%) realizálta az év első öt hónapjában. Emellett a kelet-közép-európai térség több országából is figyelemre méltó növekedést lehet tapasztalni (Csehország: +8,9%, Románia: +8,6%, Horvátország: +6,5%).

A budapesti kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele a január-májusi időszakban megközelítette a 80 milliárd forintot (a növekedés üteme itt is számottevő: +9,7%), míg az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (REVPAR) meghaladta a 16 ezer forintot (+9,5%).

A 2015. óta tartó ingatlanpiaci boom a minőségi szálláshely-kínálatot is magával húzza:

2017-2020 között összesen 3700 új szállodai szobával gyarapodik Budapest szálláshelyi infrastruktúrája.

Az idei év végéig még legalább 500 hotelszoba átadása várható. 2018 második felére ütemezik a kivitelezők a Dessewffy utcai Cortile Hotel, illetőleg a Nagycsarnok mögött felépülő, a Meininger lánchoz tartozó 3 csillagos szálloda, továbbá az egykori Wien szálló helyén felépülő Ibis Styles Budapest City West és a Mellow Mood Hotels legújabb, 110 szobás, ötcsillagos szállodájának megnyitását. Ez utóbbi szálloda a Párisi Udvar patinás épületében, télen kezdheti meg próbaüzemét a The Unbound Collection by Hyatt márkanév alatt.

TripAdvisor: budapesti szálloda a világ legjobbja

Oszd meg!