Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Németh Antal, sörfőző, Monyo

Főállásban nyomtam a zugfőzést – Interjú Németh Antal sörfőzővel

Németh Antal az egyik legismertebb magyar sörfőző. Gerillaként kezdte, ma az egyik legnagyobb kraftfőzde résztulajdonosa. Májusi lapszámunkban a kezdetekről, a trendekről és a cipőfűzős sör divatjáról beszélgettünk. A Monyo sztorija a lapban, ami kimaradt most itt, kedvcsinálónak. 


Ha nagyon kellene keresned, megtalálnád még a régi kockás füzeteidet?

Meg, ott vannak a polcomon!

Amikor először találkoztunk néhány évvel ezelőtt, három teljesen teleírt füzetet vettél elő. Jól emlékszem, hogy ezekben nagyjából ezer recept van, tehát addig ennyiféle sört főztél le?

Talán annyi nem volt, nem tudom, de nagyon sok. Én akkor főállásban nyomtam a zugfőzést.

Köszi, meg is van az interjú címe! A füzetekből most is tudtok még táplálkozni?

Persze. Néha felmerül egy ötlet, hogy főzzünk egy új sört. Ilyenkor elővesszük és megnézzük, hogy volt anno. Tudod, nehéz eltalálni az arányokat, főleg, ha elsőre csinálja az ember. Mondjunk főzünk egy gosét, ez ugye egy sós sör. De mivel már csináltam demókat, meg tudjuk nézni, hogy pontosan mennyi só kell bele.

Te is fazékban kezdtél el sört főzni?

Volt egy haverom, aki Amerikában született, ott élt, átjött Európába. Ez a srác mesélte, hogy ott ez egy nagy sztori, mindenki sört főz és tök egyszerű. Így jött az ötlet, én pedig elkezdtem utánaolvasni.

A gerillamozgalomból jössz és a sörfőzést formálisan egyáltalán nem is tanultad. Hogy lett a hobbidból üzlet? Kik voltak az első vásárlóid?

Kialakult egy underground mozgalom, egy szűk kör, akik itták a söreimet: futárok, egyetemisták, vagy volt például egy búvárcsapat, ők is heti rendszerességgel vásároltak. Én kísérleteztem, ők pedig megvették tőlem, amit épp megtanultam. Egyébként még az Index szerkesztőségében is ment egy lista, hogy kinek miből mennyi kell, sőt, bent is főztünk sört, amiből videó is készült.

A Németh Antallal készült teljes interjúnkat megtalálod a Forbes Urban májusi számában! Az interjú mellett idővonalra tettük a magyar kraftsör elmúlt harminc évét és megírtuk a Monyo, Horizont, a Mad Scientist és a Hoptop történetét.

Oszd meg!