Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez itt egy sikeres balatoni összefogás-projekt!


Tavaly bejött, az utolsó palackig elfogyott, a legtöbb helyen már a nyár vége előtt. Pedig a boltokban nem is lehetett kapni, csak a pincéknél, meg néhány partmenti bisztróban. A BalatonBor idén kettesbe kapcsol.

A BalatonBor egy közös koncepció: a tó körül élő és alkotó Balatoni Kör és Rizling Generáció projektje. A 100 százalékban olaszrizling tétel tavaly jelent meg először, már egységes (Ipacs Géza által tervezett) címkével, amely (elvileg, bár elsőre nem annyira egyértelmű módon) a napot és a tavat ábrázolja.

vinea_terkep_palack

BalatonBort bármelyik balatoni borász készíthet, viszont csak a kritériumrendszerben meghatározott szempontok alapján. Ezek után aztán a boroknak még egy négyfős kóstolózsűri előtt is bizonyítaniuk kell.

A cél az, hogy tiszta, jó ivású, jó minőségű balatoni borok készüljenek, megfizethető áron (általában kb. 1500 forint!), és ezek egy egységes képet mutassanak a régió zászlós szőlőfajtájáról, az olaszrizlingről.

A tagok például azt is vállalják ilyenkor, hogy legalább 1000, legfeljebb 5500 palackot készítenek évjáratonként, és ezek felét a pincénél adják el. Eddig ennek a mennyiségnek a másik fele is főleg a régióban, ott is inkább a gasztronómiában fogyott el, idén viszont már országosan terjesztik, és később akár külföldön is megjelenhet. Persze akkor is az egységes névvel és címkével, a tavunkat és a szőlőfajtát hirdetve. (A palackokon a BalatonBor logó alatt kisebb betűvel a készítő pincészet neve szerepel.)

Mivel a tó mentén a telekárak emelkedése, és a szőlő alacsony felvásárlási ára is folyamatosan csökkenti a szőlőterületeket, és egyre inkább ellehetetleníti a borászok munkáját, a balatonborosok idén már azt is vállalták, hogy ha készítéséhez szőlőt vesznek, azért legalább 130 forintot adnak kilónként.

wx_small-30

Bizonyított

Összességében idén kétszer akkora a palackszám, mint tavaly: több mint 60 ezer darab készült 24 pince borából. Ezek közül mutatkozott be néhány kedden Budapesten. A borászok többnyire személyesen is eljöttek, és elmondták, hogy az előző évjárat óriási siker volt, már a tavalyi nyár vége előtt elfogyott a pincéjükből.

Viszont tavaly még sokkal nagyobb volt a szórás: sok pince csak utólag döntött úgy, hogy készít ilyen tételt, és egy egyébként más koncepció alapján készült bort csomagolt az egységes címkébe. Így aztán a Kör által egységesnek megálmodott olaszrizling-kép nem igazán volt egységes: az átlagnál sokkal jobb, vastagabb, fejlettebb, és sajnos gyengébb borok is viselték a márkanevet. Idén, az első gyors kóstolás alapján határozottabb volt az összkép.

Vagyis egy cél végre kipipálva: aki a BalatonBorokat végigkóstolja, végre megtudhatja, milyen a jó, alap olaszrizling.

És az 1500 forintos palackár tényleg baromi jutányos.

wx_small-107

Május 13-án a balatonfüredi Rizling Tavaszon mind a 24 idei bort meg lehet kóstolni, de a rövid sétálókóstoló alapján most én is listázom az első benyomásaimat.

 • Buzás: ebben is van bőven citrusosság, fanyarság, pici cser, talán a borász sem bánná, ha egész nyáron fröccsnek innám.
 • Dobosi: illata tipikus olaszrizling, szép hosszú a korty, sok gyümölcs, grapefruitos savak. Klassz.
 • Effendy: aromatikus, parfümös, virágos, kedves.
 • Garamvári: több citrom és némi keserű mandula, fajtajelleges.
 • Gergely Borház: fülledt picit, de most lett palackozva, visszanézném.
 • Gyukli: visszafogott, kevésbé intenzív, citrusos, tartalmas.
 • Istvándy: virágpor és végre érett gyümölcsök is, kis mandula. Jó, egészen összetett!
 • Jásdi: tartalmasabb, a pincétől megszokott minőség, és elegánsan ásványos-sós karakter.
 • Koronczai: virágpor, kis sósság, egész hosszú, majd fanyar búcsú.
 • Laposa: virágpor és karakteresebb savszerkezet, pici ásványosság, a Laposától megismert kiszámítható minőség.
 • Pócz: élénk, lendületes, fűszeres, a többitől kicsit elütő stílus.
 • Rádpuszta: fehér virágok, gyümölcsök, rövidebb korty, szerethető.
 • Sabar: selymes, elegáns, picit ásványos is, és egyértelműen olaszrizling.
 • Szabó és Fia: virágos, citrusos, harmonikus.
 • Szeremley: a pincére jellemző stílus, fejlettebb összkép.
 • Tagyon: visszafogott, enyhén termálos.
 • Veszprémi: kicsit fülledt, fejlettebb, picit talán több a kén a kelleténél, enyhén propoliszos.
 • Vesztergom: virágporos, kis grapefruitos kesernyésség és némi szén-dioxid ad neki lendületet.

A fentieken kívül mások is készítenek idén BalatonBort, de ezekkel most nem találkoztam, vagy nem tudtam megkóstolni: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Cseh családi pincészet, Cse-Ki-Bor Pince, Reitner Pince, Söptei Pince, Váli Pince.

Oszd meg!