Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Exkluzív: Hollós Endre utolsó interjúja

Hollós Endréről, a kétes hírű, de annál befolyásosabb vállalkozóról szinte semmit sem lehetett tudni egészen 2016-ig, amikor egy autóbalesetben életét vesztette. Korábban a rendőrség több ügyben is nyomozást indított ellene, de soha sem sikerült semmit rábizonyítani. Kerülte a sajtónyilvánosságot, szinte sosem beszélt, ám röviddel a halála előtt ő maga kereste fel a Forbest. Az interjú a balesetével kapcsolatos nyomozati anyag része volt, csak most kaptunk engedélyt a közlésre.

Hollós Endre már egészen fiatalon meglátta a jó üzleti lehetőségeket maga körül. Az első igazán sikeres vállalkozását tizenhat éves korában indította. Akkoriban agrár szakiskolában tanult, és a társaival egy közeli dohányfeldolgozó üzembe jártak ki gyakorlatra. Hollós minden műszak végén összegyűjtötte a selejt dohányvágatot, hazavitte, és esténként otthon besodorta őket. Cigarettapapírnak vízbe beáztatott és újra megszárított zsírpapírt használt. A Hollós-féle cigaretta nagyon népszerű termék volt az iskolában, az ifjú vállalkozó sok tanárt is a vevői közt tudhatott. Máig vallja: a sikeres vállalkozás titka, hogy abból kell kiindulni, amid van, és jól kell felmérni a piaci viszonyokat.  

Hollós Endre /Fotók: Sághy Tímea

Mesélne nekünk az indulásáról? Egy ismerőse azt mondta, hogy ön a kapitalizmus iskoláját külföldön járta ki. Ez mit jelent pontosan?

Ahogy a kilencvenes évek derekán sokan, én is kihasználtam a megnyíló határokat, és szerencsét próbáltam külföldön. Akkor alapoztam meg azokat az ismeretségeket, amik az Ultrasped első megrendeléseihez vezettek. A kezdeti időkben főként import használtautó-kereskedelemmel foglalkoztunk: mi közvetítettünk a külföldi eladó és a magyarországi vevő között. Ez a pár első, hollandiai év alapozta meg a későbbi üzleti sikereimet.     

A kilencvenes években a magyar vállalkozó képe összemosódott a zűrös ügyletekkel csencselő, fekete autós, napszemüveges maffiózó képével. Ön nem igazán fukarkodik, a szállítmányozós cégéből elég takaros háztartást vezet, és egy luxusautóval érkezett az interjúra. Kötelező elem a felvágás azokban a körökben, amikben mozog?

Nézze, mi értelme van a sikernek, ha az ember nem élvezheti a gyümölcseit? Néha kifejezetten sajnálom azokat, akik megcsinálták ugyan magukat, de olyan helyzetben vannak, hogy el kell játszaniuk a tisztes, szerény életet, csak hogy a közvélemény megnyugodjon.

Csak más nevére veheti meg a házát, amiben lakik, titokban kell vadászni járnia vagy üzleti útnak kell álcázni a nyaralását.

Az ilyen emberek hiába szereztek vagyont maguknak, ki vannak szolgáltatva azoknak, akik elvileg szívességeket tesznek nekik. Én nem szeretek kiszolgáltatott lenni. Minden forintomat kemény munkával kerestem meg, és nem áll szándékomban eljátszani az álszentet. Azért dolgoztam egész életemben, hogy se nekem, se a családomnak ne kelljen szűkölködni.

Az ön nevét összefüggésbe hozták több gyilkossággal is, ült börtönben is. Az utóbbi időben az adóhatóság több, az ön cégéhez hasonló vállalkozást lekapcsolt. Tényleg nincs tisztességesen szerzett millió?

Amikor valaki sikeres lesz, az általában azt is jelenti, hogy valaki másnak szúrni kezdi a szemét. A rendőrség soha semmit nem tudott rám bizonyítani, csak a riválisaim szerették volna megnehezíteni a dolgomat. De emiatt fölösleges lenne háborodni, ez a játék ilyen. Én is sok emberről tudok olyasmit, ami elég lenne egy nyomozáshoz, vagy annál akár súlyosabb következményekkel is járna, és szükség esetén én sem fogok habozni felhasználni ezeket az információimat.

Például Szilágyi Pálra gondol? A volt államtitkár pont azután vallott be egy többmilliós áfacsalást, hogy ön börtönbe került. Sokan rebesgetik, hogy azért, mert elejét akarta venni a későbbi kellemetlenségeknek. Az ön olvasatában mi történt?

A Szilágyi egy gyenge, idős ember, nem való már neki ez a játék. Vigyázni akar az egészségére, ez szerintem érthető. Azzal mondjuk kicsit elszámította magát, hogy azt hitte, ilyen egyszerű kiszállni. Sok olyan embertől fogadott el szívességeket, akiktől nem kellett volna. A mi közös cégünk, az Ambrózia már ezeréves ügy. Engem még ő beszélt rá, hogy fektessek be a cégbe. Akkoriban kezdett jól menni az Ultrasped, gondoltam, miért ne, megdolgoztatom a pénzem. Fűtőolaj-importtal kezdtünk foglalkozni, az én kapcsolataimat és az én kamionjaimat használtuk. Hogy mi lett aztán az olaj sorsa, miután behoztuk az országba, az már nem az én asztalom volt, és nincs is hozzá semmi közöm.

Pali sok embert magával tud rántani, ha nem múlik el nála a gyónhatnék. De én nem vagyok köztük.

Köztudott, hogy önök gyakran együtt pókereznek. Mondhatjuk, hogy ön eléggé tűzközelben van. Tényleg igaz, hogy bizonyos szint fölött már a politika dönt arról, hogy lehet-e tovább gazdagodni?

A pénz egyenlő a hatalommal. Nincs meg az egyik a másik nélkül. Ha valaki mást próbál bemagyarázni magának, ne higgyen neki. Valóban sok befolyásos barátom van, és tény, hogy egy kockázatos üzletet szívesebben bíz az ember valaki olyanra, akit ismer, és akiben megbízik. A bizalomhoz nem elég a jó referencia, alaposan ismerni kell a másik emberi oldalát is, ha nem akar menet közben kellemetlen meglepetéseket az ember.

Viszont, ha bejön a pénz a képbe, még így is könnyen lesznek a legnagyobb barátokból a legveszélyesebb ellenségek. Gondolom, nem kell példákat mondanom.

Az embernek résen kell lenni, mert akit közel enged magához, az tudja a legkönnyebben hátba szúrni.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Azt rebesgetik, hogy házasodni készül.

A bizalom szörnyen fontos dolog, nemcsak az üzleti életben, de a magánéletben is. És én sosem voltam az az ember, aki könnyen osztogatta a bizalmát. Szeretem olyan emberekkel körülvenni magam, akit becsülni, értékelni tudok, és ilyenből nincsen sok. Viszont, ha valaki fontos, azért bármire képes vagyok. Összesen egy olyan nő volt az életemben, akit igazán becsültem, de túl korán találkoztunk, ami majdnem mindent tönkretett. Ezért amikor az élet felkínált egy második esélyt, nem haboztam. Nem volt könnyű döntés, az egyik legrégebbi barátságom ment rá, de megérte.

Most végre egy olyan nő oldalán élhetek, egy olyan családdal, amilyet mindig is elképzeltem magamnak.

Még van néhány lezárandó üzleti ügyem, de ha azokkal megvagyok, azt tervezem, hogy kicsit hátrébb vonulok. A keresztfiam viszi majd tovább a vállalkozást, de én szeretnék több időt tölteni a családdal. Van mit bepótolni.


A cégről: 
Az Ultraspedet Hollós Endre alapította 1995-ben. A cég akkor még csak négy alkalmazottat foglalkoztatott egy csepeli telephelyen. Fő profilja import használtautó-értékesítés volt. A vállalkozás annyira sikeresen futott, hogy három év alatt megtriplázta a bevételét és az alkalmazottainak számát. 2003-ban bővült a cég tevékenységi köre, nemzetközi szállítmányozással is foglalkozni kezdtek. Ukrajnai, szerbiai és németországi cégek szerepelnek az állandó partnereik között. A járműparkot ma 27 darab 25 tonnás teherbírású nyergesvontató képezi, de több mint 30 alvállalkozóval is állandó munkakapcsolatban állnak.   


Cégtábla: UltraSped Kft. 
Alapítás éve: 1995
Tulajdonos: Hollós Endre
Éves nettó árbevétel 2014: 2,5 milliárd forint
Adózott eredmény 2014: -2 millió forint
Éves nettó árbevétel 2015: 4 milliárd forint
Adózott eredmény 2015: 600 ezer forint
Éves nettó árbevétel 2016: 1,5 milliárd

 

Disclaimer: Boldog április elsejét! Hollós Endre kitalált karakter, az HBO Aranyélet c. sorozat egyik főszereplője (akit a nagyszerű Anger Zsolt formált meg). Az interjú természetesen fikció.
Köszönet az HBO Magyarországnak, Pinczés-Pressing Ádám PR-executive-nak, hogy benne voltak, mikor megkerestük őket, és Angyalosy Eszter forgatókönyfejlesztőnek a válaszokért. 

RIP Endrebá’, a szívünkben örökké élni fogsz! !

Oszd meg!