Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elvitel, kiszállítás, kitartás vagy bezárás – szomorú üzenetekben közlik döntéseiket az ország vezető éttermeinek tulajdonosai

A hazai turizmus és vendéglátás már az előtt jócskán megérezte a koronavírus hatásait, hogy az első beteget regisztrálták Magyarországon, vagy hogy a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be az éttermek, bárok, szórakozóhelyek nyitva tartására – sokan már az elmúlt egy hónapban 20–50 százalékos forgalomcsökkenést könyveltek el. Túlélési alternatívákra vagy a teljes bezárást hozó döntésre azonban csak az elmúlt egy héten jutottak el a budapesti csúcséttermek. Mutatjuk, mikor és milyen döntéseket hoztak az ország hat Michelin-csillagos éttermében és a legnevesebb gasztrohelyein.

„2011. március 16-án kaptuk meg az első Michelin csillagunkat, 2018. március 26-án a második Michelin csillagunkat. Ujjongtunk, ünnepeltünk, koccintottunk. Ez, a március közepi időszak most teljesen más érzéseket váltott ki belőlem, kollegáimból és családomból egyaránt”

– írja személyes Facebook-oldalán Niszkács Anna, a Gerbeaud-ház és az Onyx étterem társtulajdonosa és vezetője. Az Onyx vendégei döntő többségében külföldiek, az étterem már a korábbi hetekben is számos lemondást tapasztalt. Hétfőn, március 16-án döntöttek a bezárás mellett, és kedden, angol nyelven tették azt közzé a Facebook-oldalukon a hírt. Anna személyes oldalán ehhez hozzátette:

„Bezárunk. Nem szabadságra megyünk és feltöltődünk, hanem határozatlan időre bezárjuk Közép-Kelet Európa egyetlen 2 Michelin csillagos éttermét. Ahogy mindig, most is pozitív és optimista vagyok. Bízom a felelősségteljes döntésünkben és bízom a jövőben, de leginkább abban, hogy újra csodálatos gasztronómiai élményt tudunk nyújtani és tele lesz mosolygós, életvidám vendéggel éttermünk.”

Az egy Michelin-csillagos Borkonyha is kedden mondta ki: zár. A két tulajdonos, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán és a vezető sztárséf, Sárközi Ákos tíz évvel ezelőtt készült fotója mellé azt írták, „nem ilyen jubileumot terveztünk”. Terveink szerint április végén nyitnak újra. Társéttermük, a szintén Ákoshoz kötődő Textura már múlt héten bejelentette, hogy 16-ától legalább másfél hónapon át zárva tart.

Kedves Vendégünk, Barátunk! 10 éve nyitottuk a Borkonyhát, de nem ilyen jubileumot terveztünk. A mai naptól, terveink…

Posted by Borkonyha on Tuesday, March 17, 2020

A hazánknak legelőször, éppen tíz évvel ezelőtt Michelin-csillagot szerzett Costes múlt hét hétfőn még telt házzal, meghívott vendégeivel ünnepelte elismerésének jubileumát. Az eseményen ráadásul együtt főztek az étterem korábbi munkatársai, akik ma már a számos hazai csúcsétterem vezető séfjei. Igaz, az elmúlt időszak forgalomcsökkenéséről és az egyre gyakoribbá váló lemondásokról már akkor is beszámoltak a tulajdonosok.

Gerendai Károly társtulajdonos csúcséttermei (a Costes és a szintén csillagos Costes Downtown) a keddig nem zártak be, a Facebookra kitett, angol nyelvű közleményük szerint a kormányzati intézkedéseket figyelembe véve járnak el. E szerint a kizárólag vacsorát kínáló, Ráday utcai Costes keddtől határozatlan időre bezár (hiszen a rendelet szerint csak 3 óráig lehetne nyitva), a Vigyázó Ferenc utcában, a Prestige Hotel aljában található Costes Downtown viszont továbbra is felszolgál ebédet, illetve a hotel vendégeinek reggelijét.

Kiszállítás, elvitel, összefogás

Szintén elsők között döntött a bezárás mellett a Michelin-csillagos Babel, a Texturához hasonlóan már 13-án közölte, hogy 16-ától nem nyit ki. A szintén Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonoshoz tartozó pesti és a budai Kiosk sem fogad már vendégeket, ellenben gyorsan átállt házhoz szállításra.

„A lakosság érdeke minden gazdasági érdeket felül kell, hogy álljon. Nehéz döntést kellett meghoznom, de a vendégeink és a kollégák egészsége most a legfontosabb. Az előttünk álló nemzetközi minták szerint ma Európában a házhozszállítás a legbiztonságosabb megoldás. Amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a napi melegételt, a bezárásból fakadó gazdasági károkat minimalizálhatjuk, munkát adhatunk a csoportunkon belül dolgozó legtöbb embernek. A menedzsment már több napja home office-ban dolgozik. Akiket mégis szabadságra kell küldenünk egy időre, őket is folyamatos melegétel-ellátással, és felvehető mikrohitel lehetőségekkel készülünk támogatni. Bízunk benne, hogy az új szolgáltatásunkat minél többen igénybe veszik, hiszen az lenne a legnagyobb segítség, hogy munkatársaink számára biztosítsuk a tisztes megélhetést.”

– írta a Hlatky-Schlichter Hubert. Azóta cégével összefogáshoz is segítséget kért, mai posztja alapján a cégcsoport keresi a lehetőséget, hogy alkalmazottainak a járvány idején is munkát adjon, és ezzel másoknak is segítsen.

„Eljött az ideje egy történelmi összefogásnak Magyarországon. A jelenlegi járványügyi helyzetben sokan kerülünk nehéz helyzetbe, rohamosan fog megnőni bizonyos szektorokban – főleg a miénkben – a munkanélküliség, de másik oldalon – például a kiszállításban, raktározásban, stb. – biztosan szükség lesz több erőforrásra. Mi is szeretnénk segíteni és hasznosítani a rengeteg felszabadul kapacitásunkat, ezért ha bárkinek tudunk a – akár tömeges – melegételellátásban hasznára válni, adjatok nekünk munkát és lehetőséget, hogy dolgozóinknak fizetésére bevételt generálhassunk.”

Az elmúlt évben Michelin-csillagot szerzett, a Bocuse d’Or negyedik helyezett Széll Tamáshoz és párjához, Szulló Szabinához kötődő Stand hétfőn posztolt az átmeneti kényszerszünetről. Eközben a korábban a Hold utcai piacon székelt, azóta Budára költözött egységük, a Stand25 Bisztró szerdától átáll elviteles üzemmódra.

Asztalpakolás és kampány

Szintén csak kedden küldött személyes hangú közleményt a Zsidai Gasztronómiai csoport. A Pierrot, a Jamie’s, a Pest-Buda, a 21, a Baltazár és a Spíler éttermeket jegyző Zsidai Roy azt írta:

„Reggel, ahogy felébredtem, egy teljesen új világban találtam magam. Szomorú nap ez az életünkben, hiszen mától minden éttermünk korlátlan ideig zárva tart.

38 éves cégcsoportunk sok fundamentális történelmi és piaci változáson túl van már. Szüleim megküzdöttek a szocializmus nehézségeivel, majd éltek a rendszerváltás lehetőségeivel, megküzdöttünk a ’90-es évek gazdasági válságkezeléseivel, az 1999-es valutaválsággal, a 2000-es dotcom lufi kipukkanással, és pont egy évvel azután, hogy tele lelkesedéssel, elszántsággal és tervvel a családi vállalkozáshoz csatlakoztam, megérkezett az évszázad válsága, a 2008-as pénzügyi világválság is. Megküzdöttünk a nehézségekkel és túléltük azokat.

Felelős családi vállalkozásként tele vagyunk reménnyel és bizakodással, hogy a mostani válságot is a lehető legkevesebb kárral vészeljük át, és kollégáinkkal együtt újult erővel nyithatjuk ki újra éttermeinket, és dolgozhatunk tovább azon, hogy vendégeinket elkápráztassuk és Budapest újra Európa egyik legnépszerűbb, legmenőbb városa legyen a világ szemében.

A Barna Ádám séfhez, az egri St. Andrea borászathoz, és Lizsicsár Miklós társtulajdonos-üzletvezetőhöz kötődő St. Andrea Restaurant március 11-én még arról posztolt, hogy kivette minden második asztalát a vendégtérből, így csökkentve az emberek és a különböző társaságok közti érintkezés lehetőségét. Az Eiffel Palace irodaházban, a Nyugati térhez közel székelő étterem másnap azt közölte, hogy elhalasztja ötödik születésnapjának megünneplését, ezen a hétfőn pedig egy rövid posztban csak annyit írt, átmenetileg bezár, akárcsak testvére, a Vörösmarty téren álló Váci 1., a világörökség részének nyilvánított épület tetején található St. Andrea Wine & Sky Bar.

Éttermünk a holnapi nappal határozatlan időre bezár. Mi is hisszük, hogy minden rendben lesz. Találkozunk újra! #maradjotthon #vigyázzunkegymásra

Posted by St. Andrea Restaurant on Monday, March 16, 2020

Szintén megvált minden második asztalától az egyébként is apró Olimpia, ott ebédmenüvel továbbra is várják a vendégeket, de Facebook-oldalukon arra kérték őket, hogy aki beteg, nem érzi jól magát, inkább majd csak felgyógyulása után látogasson el hozzájuk.

A Vigyázó Ferenc utcai Mák szombaton zárt be, ahogy írták, éttermük számára

mindig is prioritás volt a bizalom, és kemény megdolgoztak érte, hogy ezt megkapják vendégeiktől. A közelmúltbeli események hatására a bizalom szó azonban új értelmet nyert, és a biztonsággal fonódott össze – ezért is döntenek az átmeneti bezárás mellett.

A fine dining egyik új budapesti otthona, a felkapott Salt a bezárással együtt kedden azt is közölte vendégeivel, hogy ajándékutalványok vásárlásával már most is támogathatják életben maradásukat.

A tavaly nyitott, az étterem mellett kávézóval és borbárral is kiegészített Laurel Budapest – élén az év legtehetségesebbjének megválasztott Mede Ádám séffel – az átmeneti bezárással egy időben közösségi-média kampányt is indított.

„Egyrészről szomorúak vagyunk, hogy nem láthatunk Benneteket egy ideig, másrészt a kényszerpihenő lehetőséget ad Nekünk is arra, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amire a hétköznapok rohanásában úgy éreztük hogy soha nem jut idő. Rendezzük és lejegyezzük az Ádám fejében pörgő recepteket, elkészítjük a portréfotóinkat, válaszolunk az összes kedves értékelésre, amit Tőletek kaptunk, rendet rakunk a ház pincéjében, elolvasunk egy Hamvas Béla regényt.”

Posztjukban ezek után arra biztatják közösségüket, hogy szintén találják ki és vállalják, hogy ezekben a hetekben időt kerítenek egy elhanyagolt, de fontos dologra, és osszák meg azt. A kampányban résztvevők között egy, az újranyitás után lefogyasztható vacsorát sorsolnak ki.

Frissítés: közben létrejött az Etesd a dokit nevű Facebook-csoport, ahol a gasztronómia szereplői a járvány alatt éjjel-nappal dolgozó orvosok étellel való ellátását igyekeznek megszervezni, és ehhez további segítőket várnak.

Nyitókép: Babel Budapest

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."